Criza din Ucraina - Analiza elementelor războiului hibrid

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
In lucrarea de fata voi analiza modalitatea prin care Rusia a purtat o forma de razboi care, astazi este cunoscuta sub denumirea de "razboi hibrid" in Ucraina si Crimeea. La nivelul lucrarii voi aborda partea teoretica si voi conceptualiza notiunea de razboi hibrid. In partea a doua a prezentarii, voi analiza modalitatea de desfasurare a conflictului din Ucraina si voi detalia formele si elementele de manifestare a razboiului hibrd.
Introducere
Istoria ne-a invatat si ne-a aratat ca, razboiul clasic s-a desfasurat prin intermediul fortelor terestre si aeriene ale armatei, prin utilizarea unei strategii de forte si mijloace care, urmareau cucerirea teritoriilor prin lupta pentru putere. Criza din Ucraina a reprezentat un nou inceput in ceea ce priveste modalitatile de imbinare a fortelor militare cu cele non-militare iar Federatia Rusa, in acest context, a surprins factorii de decizie prin utilizarea unor elemente si strategii care astazi definesc conceptul de razboi hibrid.
Conceptul de razboi hibrid a aparut pentru prima oara in cercetarile lui William J. Nemeth care a evidentiat faptul ca acest tip de raboi combina proceduri si elemente informationale contemporane cu instrumente tactice neregulate si conventionale. Totodata, F. Hoffman, defineste razboiul hibrid asemenea unei sfere care ,,cuprinde o gama larga de manifestare a diferitelor tipuri de razboi, care include capabilitati conventionale, formatiuni si tactici neregulate/asimetrice, acte teroriste violente si de coercitie si tulburari cu caracter criminal". 
Abordarea Federatiei Ruse cu privire la noul tip de razboi a fost exprimata prin intermediul generalului Valery Gherasimov care, a afirmat ca instrumentele utilizate in noul tip de razboi implica mijloace de ordin nonmilitar care conduc catre realizarea unor obiective strategice si politice, mult mai eficiente in comparatie cu fortele de natura conventionala. 
In acest context, latura informationala reprezinta o putere iar cunoasterea acesteia conduce catre atingerea obiectivelor prestabilite. Raportat la paradigma rusa in coordonarea razboiului hibrid, subordonarea capabilitatilor media, valorificarea resurselor energetice precum si a sistemelor de intelligence si securitate, a fortelor militare conventionale reprezinta un avantaj la nivelul sistemului politic rus. 
Conflictul din Ucraina
Conflictul din Ucraina s-a materializat si totodata a atins implicatii globale incepand de la protestele contra fostului presedinte de la Kiev, Viktor Ianukovici. Viktor Ianukovici, fost presedinte al Ucraine a respins, la acel moment, semnarea Acordului de Asocierere cu Uniunea Europeana, sustinand Federatia Rusa si declansand ample proteste in Ucraina, ranind numeroase persoane. In acest context, Parlamentul ucrainean a adoptat o serie de legi ce au avut ca scop ingradirea dreptului la demonstratie.
In acest context, ministrii de externe ai Germaniei, Poloniei si Frantei si-au inceput misiunea de mediere iar Guvernul si opozitia au facut demersuri in sensul negocierii cu medierea Uniunii Europene si Rusiei. Presedintele Ianukovici a anuntat organizarea de alegeri anticipate si revenirea la Constitutia din 2004, care prevedea prorogative reduse pentru presedinte. Multi opozanti nu au acceptat propunerile lui Ianukovici si au cerut demisia imediata a acestuia.
La acel moment, parlamentul a decis prin vot majoritar demiterea presedintelui Viktor Ianukovici, acuzandu-l de abuz de putere. Se hotaraste, totodata, organizarea de alegeri prezidentiale anticipate. Alexander Turcinov, presedinte interimar anunta promovarea unei politici pro-occidentale. Ex-presedintele Ianukovici se refugiaza in Rusia intrucat in Ucraina este acuzat de crime in masa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza din Ucraina - Analiza elementelor razboiului hibrid.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!