Criza Berlinului si Componenta Germana a Razboiului Rece

Cuprins referat Cum descarc?

1. Tratatul de pace de la Paris 
2. Situatia politica a Romaniei la sfarsitul celui de - al doilea razboi mondial
3. Negocieri diplomatice ale Romaniei cu Germania si Rusia


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
TRATATUL DE PACE DE LA PARIS
La scurt timp dupa infrangerea Germaniei si Japoniei in cel de-al doilea razboi mondial, unitatea invingatorilor da semne de oboseala, iar crevasele de natura politica si economica, existente dintotdeauna, dar ascunse cu grija, devin acum vizibile si nu mai constituie secrete pentru nimeni.
Asa se face ca, in ciuda targuielilor cinice de la Moscova dintre Stalin si Churchill din octombrie 1943, la care achieseaza si SUA in februarie 1945, la Ialta, asistam la incercarile anglo-americane de a ,,incuraja" miscarile antisovietice din sfera de interese a URSS. Pe scurt, Londra si Washingtonul nu recunosc guvernele Slansky in Cehoslovacia, Gomulka in Polonia, Kostov in Bulgaria, Groza in Romania, etc, intr-o incercare de reabilitare in ochii propriei opinii publice, care, in sfarsit, intelege ca principiile cuprinse in Carta Atlanticului, in numele carora Occidentul intrase in razboi contra nazismului, au fost, de fapt, abjurate si incalcate la Ialta de conducatorii lor. 
Diplomatia sovietica actioneaza operativ, si, prin incheierea de tratate ,,de prietenie, colaborare si asistenta mutuala" cu guvernele contestate, le recunoaste de jure si, in acest fel, incearca sa le confere legitimitate. Intr-un final neapoteotic, Occidentul accepta ca reprezentantii acestor guverne sa semneze Tratatele de pace de la Paris din anul 1947, si, prin aceasta, iluzoria tentativa a nerecunoasterii noilor guverne din statele satelit ale URSS sfarseste lamentabil. 
Asadar, astfel de tratate si acorduri - pe care URSS a continuat sa le incheie pana la dezmembrarea sa, in 1991, cu guvernele ,,tarilor de democratie populara", devenite ulterior ,,tari socialiste fratesti", guverne care au ajuns la putere ca urmare a sprijinului strain si nu al exercitiului democratic - s-au dovedit a fi instrumente utile in recunoasterea de jure a acestor guverne nu numai de URSS, ci si de contestatarii lor initiali - Anglia, SUA etc. Tratatele au servit totodata drept iluzii pentru multi intelectuali de vaza ai vremii, atat din Est, cat si din Vest, in sensul ca prin inrolarea la carul puterii se poate actiona din interiorul acesteia pentru ca procesul oprimarii sa fie drastic ameliorat.
Conferinta de Pace de la Paris (29 iulie - 15 octombrie 1946) a fost urmata de Tratatele de Pace de la semnat pe 10 februarie 1947 dintre Aliati si statele Axei, in urma celui de-al doilea razboi mondial.
Tratatele de pace incheiate la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial cuprind numai prevederi de principiu referitoare la drepturile omului. In Europa au fost incheiate tratate de pace cu Bulgaria, Finlanda, Ungaria si Romania (intrate in vigoare in anul 1947); cu Austria a fost semnat tratatul de pace in 1955. 
Partile implicate sunt: de partea aliatilor erau Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Uniunea Sovietica, Polonia, Grecia, Iugoslavia si Cehoslovacia) 
De partea aliatilor infranti ai Axei se aflau Italia, Romania, Ungaria, Bulgaria, si Finlanda. 
Tratatele au permis Italiei, Romaniei, Ungariei, Bulgariei, si Finlandei sa isi reasume responsabilitatile ca si state suverane in relatiile internationale.
Au fost incluse o serie de clauze care defineau despagubirile de razboi, drepturile minoritatilor si ajustari teritoriale incluzand sfarsitul imperiului colonial al Italiei din Africa si modificari ale frontierelor Ungaro - Slovace, Romano - Ungare, Sovieto - Romane, Bulgaro - Romane si Sovieto - Finlandeze.
Transferurile teritoriale care au avut loc in urma tratatului sunt urmatoarele:


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Berlinului si Componenta Germana a Razboiului Rece.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!