Constrangerile strategiei militare Romanesti

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere
2.Aspecte ale mediului de securitate actual
3. Obiectivele militare nationale conform actualei strategii militare 
4. Constrangeri in elaborarea strategiei militare romanesti
5. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Razboiul si lupta armata au reprezentat subiectele centrale de analiza pentru factorii de decizie politica, indiferent de treapta evolutiva a umanitatii, continutul doctrinelor militare sau nivelul de inzestrare al armatelor. De-a lungul timpului s-a observant ca razboiul nu poate fi analizat independent, ci trebuie interpretat in aceeasi sfera cu situatia politica si strategic internationala a statelor. Razboiul este, asa cum afirma si Carl von Clausewitz, "Razboiul este o continuare a politicii prin alte mijloace." Strategia militara se prezinta deopotriva ca stiinta, experienta si arta de punere in opera a unei decizii politice cu privire la compunerea pregatire si intrebuintarea fortelor si mijloacelor necesare razboiului si luptei armate, dar si ca modalitate de expertiza militara pentru decidentul politic. In elaborarea unei strategii bune sunt determinante urmatoarele 4 elemente: concepte, realism, viziune si creativitate. Conceptele permit structurarea gandirii. Realismul este necesar pentru a interpreta corect o situatie, la un moment dat. Prospectiva este indispensabila, caci trebuie sa fie capabil de a anticipa evolutiile. Creativitatea este un element determinant, caci trebuie sa fie in masura sa se imagineze diferitele actiuni ce se vor derula pentru a avea succesul scontat. La toate acestea trebuie adaugata vointa de a actiona. Spre deosebire de tactica al carei obiectiv este limitat in timp si efective, spre exemplu sa castige o batalie, strategia are obiectiv global si pe termen lung, cum ar fi castigarea razboiului. 
Totodata, in teoria generala a stiintei militare, si de fapt practica militara a confirmat, se uziteaza doua concepte : strategia razboiului si strategia luptei armate. Acestea sunt definite astfel:
Strategia razboiului ( generala, globala, marea strategie): "este arta de a intrebuinta, pe baza unei conceptii de ansamblu, toate fortele si mijloacele de care dispune statul in diferite domenii (politic, economic, diplomatic, cultural, tehnico-stiintific, demografic, militar etc.) si de a conduce actiunile acestora in vederea realizarii scopului politic al razboiului" 
Strategia luptei armate (operationala, optimizata, mica strategie): "este arta de a folosi la pace si in situatii de razboi, pe baza unui plan de ansamblu, fortele armate ale statului si conducerea actiunilor militare (operatii, batalii, actiuni strategice) in vederea participarii la indeplinirea scopului politic general al razboiului, prin indeplinirea integrala a scopului confruntarii militare" Ambele concepte formeaza continutul strategiei militare.
In documentul oficial ,,Strategia militara a Romaniei" din 28/09/2016, aprobat pentru 4 ani, conceptual este prezentat ca fiind: "documentul prin care se transpune in practica politica de aparare si securitate nationala, definind cadrul de dezvoltare a organismului militar pentru apararea armata a tarii, in context aliat. " 
2. Apecte ale mediului de securitate actual
"Romania se gaseste intr-un mediu de securitate caracterizat de evolutii complexe, care impun, pe de o parte, redefinirea rolului puterii militare si, pe de alta parte, adaptarea modalitatilor de raspuns in vederea contracararii riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale" Existenta Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene constituie un prim reper european si euro-atlantic, de o importanta majora. Prima este o organizatie politico-militara ce isi asuma roluri diverse in materie de aparare si securitate colectiva, de lupta impotriva extremismului violent, in asigurarea pacii si stabilitatii in lume. A doua este o organizatie interguvernamentala economica, politica si sociala ce isi asuma din ce in ce mai mult un rol activ in apararea europeana comuna, in prevenirea crizelor si conflictelor regionale si mondiale, in asigurarea pacii si stabilitatii mondiale. Incepand cu anul 1990 a inceput procesul de largire al UE si NATO, primind in randul membrilor, tot mai multe tari din extremitatea estica a continentului sau central estica, ceea ce a dus la o dezvoltare pe toate planurile a respectivelor organizatii si la intarirea parteneriatelor dintre tarile membre. Referindu-se la tara noastra, Romania este membra NATO din 2004 si membra UE din 2007. In domeniul militar acest fapt a adus un plus de dezvoltare prin cresterea finantarilor pentru dezvoltarea de tehnica moderna de lupta. Cumulul de factori ce compun un mediu de securitate complex si extrem de dinamic impune aplicarea de masuri pe mai multe planuri, in care cel militar redobandeste relevanta.
In zilele noastre, membrii Aliantei Nord-Atlantice si ai coalitiilor denumesc actiunile teroriste de dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, un razboi continuu, ce are ca beligeranti, pe de-o parte retelele si gruparile teroriste, iar pe cealalta, statele si organizatiile ce fac parte din coalitiile antiteroriste(din care face parte si Romania) Fenomenul terorist are influente in elaborarea strategiei militare romanesti deoarece faptul ca tara noastra face parte din anumite organizatii guvernamentale, naste obligatii fata de acestea, precum participarea Romaniei la actiunile post-conflict din Afganistan sau Irak. Din punct de vedere al amenintarii teroriste, nu exista semen cum ca extremistii islamisti considera Romania o potential urmatoare tinta a acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constrangerile strategiei militare Romanesti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Andronic Benone, Siteanu Eugen, "Schimbari si tendinte in strategia militara si arta operativa", Bucuresti, Editura Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", 2005
2. Dutu Petre, Strategie militara a Romaniei in contextul noilor repere europene si euro-atlantice de securitate, Bucuresti, Editura Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", 2011
3. Hotararea nr. 708/2016 pentru aprobarea Strategiei militare a Romaniei
4.Onisor Constantin, Elemente de arta strategica romaneasca, Bucuresti, Editura Fundatiei Nationale de Aparare, 2001.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!