Constitutiile unor State Membre ale UE

Extras din referat Cum descarc?

Definirea conceptelor de: Stat si Constitutie
1.1. Statul 
Fiind un fenomen social foarte complex si avand o existenta milenara, extinsa la scara planetara, statul a capatat de-a lungul timpului o diversitate de definitii. Astfel, Esmein a definit statul ca fiind personificarea juridica a unei natiuni, precum si ca subiect si suport al autoritatii plublice. Maurice Haurion definea, la randul lui statul ca fiind personificarea juridica a unei natiuni infaptuita ca urmare a centralizarii politice, economice si juridice a elementelor natiunii si realizata in vederea crearii regimului civil. Tot Hauriou spunea ca statul este institutia esentiala a ordinii sociale, infaptuita ca asigurand durata miscarii de ansamblu, lenta si uniforma a societatii. In opinia unui alt constitutionalist francez, Leon Duguit, statul ar fi aparut si ramane astfel, ca fenomen natural rezultat prin diferentierea naturala intre indivizi si prin impunerea de catre un grup social a fortei sale asupra celeilalte parti a populatiei.
In cadrul unei societati organizate statal, puterea politica se exercita la nivel global si are doua functii principale: 
1. functia de organizare sociala
2. functia de conducere a societatii
Dintr-o asemenea perspectiva, la originea sa, statul, in sensul cel mai general al termenului, este un fapt (social) si ramane astfel, indiferent de forma si caracteristicile pe care le capata in epoca moderna. Nu este insa vorba exclusiv de dominatia pe care statul ar impune-o asupra populatiei. In afara de dominatie, statul exercita: 
o autoritate morala si chiar religioasa (cu exceptia statului contemporan);
o economica (autoritatile statului stabileau in antichitate regulile generale ale productiei, repartitiei si schimbului de produse);
o sociala (statul este factor de echilibru social si apara ordinea sociala);
o juridica (statul este factor de echilibru)
Dintr-o perspectiva filozofica, Hegel definea statul ca o entitate abstracta, a carei realitate insasi, de natura universala, sta in cetatenii sai, dar el exista cu adevarat, trebuind sa-si determine existenta sa abstracta doar ca vointa si actiune individuala. 
Max Weber propune o definitie sociologica, afirmand ca statul este acea asociere umana care isi aroga dreptul de a avea, in granitele unui anumit teritoriu, monopolul asupra constrangerii fizice legitime. Tot acesta afirma ca statul constituie un raport de dominare a oamenilor de catre oameni, bazat pe instrumentul exercitarii legitime a constangerii. Deasemenea pentru ca statul sa existe trebuie ca cei dominati sa se supuna autoritatii celor ce se pretind a fi, la un moment dat dominatori.Statul modern, in conceptia sa este o unitate de dominatie institutionalizata, care incearca, in cadrul unui teritoriu, sa monopolizeze, ca instrument al dominatiei, constrangerea fizica legitima, concentrand in acest scop mijloacele materiale ale administratiei in mainile unui conducator, privindu-i in acest scop pe toti functionarii autocrati, ,,cu stare", de drepturile lor anterioare asupra acestor mijloace si asezandu-l in locul lor, in fruntea ierarhiei, pe acest conducator.
Potrivit teoriei marxiste, statul este apreciat ca un instrument al luptei de clasa, care a aparut ca rezultat al conflictelor inerente existente in societate si care are rolul de a infaptui conducerea societatii de catre clasa dominanta (prin dictatura). Marx vedea statul ca pe o masina guvernamentala, in masura in care aceasta, prin diviziunea muncii formeaza un organism propriu, distinct de restul societatii. 
1.2. Constitutia
Notiunea de Constitutie poate fi definita in functie de elementele sale de continut din diferitele etape ale evolutiei constitutionale. Cu toate acestea, in toate definitiile Constitutiei se mentin unele constante, precum lege fundamentala, forta juridica superioara, principiile organizarii puterii si a statului, etc.
Multe dintre definitiile Constitutiei au in vedere nu doar elementele de continut ale notiunii, ci si exigentele formei pe care Constitutia o imbraca si ale procedurii speciale de adoptare - criteriul formal al definirii Constitutiei. Astfel se vorbeste de Constitutii:
o materiale
o formale
In sens material, Constitutia reprezinta ansamblul de norme ce 
Reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale - cele care apar in sfera organizarii si exercitarii puterii. Astfel, doctrinarii francezi din perioada interbelica,cum ar fi Joseph Berthelemy si Paul Duez, defineau Constitutia ca fiind ,,ansamblul marilor principii care reglementeaza organizarea de stat".


Fisiere in arhiva (1):

  • Constitutiile unor State Membre ale UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!