Constituirea si Activitatea Partidului National Liberal

Extras din referat Cum descarc?

1. LIBERALISMUL. LIBERALISMUL IN ROMANIA
In Europa occidentala, liberalismul s-a dezvoltat concomitent cu ascensiunea oraselor si a burgheziei, cu lupta acesteia impotriva privilegiilor nobiliare si a restrictiilor din calea comertului si industriei. Acestui fundal social-economic al inceputurilor lui i se asociaza o ideologie politica specifica aparuta in randul intelectualitatii si al unor exponenti ai miscarilor contestatare, ai revoltelor si ai revolutiilor din Europa occidentala. Incepute in secolele al XVI-lea si al XVII-lea in Tarile de Jos si Anglia, schimbarile revolutionare atingeau apogeul in Franta care, la 1789, deschidea o intreaga epoca de abolire a vechiului regim feudal la scara continentului, un proces care include si razboaiele napoleoniene, transformate in instrument de expansiune a noilor idei.
Desi in Moldova si Tara Romaneasca fondul social-economic purtator al liberalismului era slab dezvoltat si constituit din alogeni, negustori si mestesugari care de regula erau supusi ai Curtilor straine, marile schimbari europene nici aici nu raman fara ecou. Acesta se resimte in randul unor carturari, dar si al unei parti a boierimii care recepteaza indeosebi idei iluministe si rationaliste, apartinand lui Rousseau, Voltaire, Leibniz, Descartes, Locke etc. Impactul acesta survine atat inainte de revolutia franceza din 1789, cat si dupa data mentionata, contactul in cazul din urma fiind mediat si de emigratia nobiliara care contribuia la impulsionarea spiritului public modern in Moldova si Tara Romaneasca. Influenta filozofiei luminilor a survenit in cele doua principate si prin intermediul Scolii Ardelene.
Ascensiunea liberalismului era facilitata de institutionalizarea invatamantului public elementar, dar mai ales de dezvoltarea unei intelectualitati de larga orientare europeana. Si daca romanii din Austria, prin scolile si universitatile de la Viena indeosebi frecventate de unii dintre ei, se puneau in contact cu valorile europene de sorginte germana, cei din Moldova si Tara Romaneasca, prin elevi si studenti trimisi mai ales in Franta, se aratau animati de aceleasi aspiratii europene.
Revolutia din Tara Romaneasca constituie un apogeu al infaptuirilor romanesti din 1848. "Constitutia" - cum era intitulat programul in 22 de puncte proclamat la Islaz si consacrat la Bucuresti la 9 si 11 iunie - preconiza un regim liberal-democrat bazat pe un sir de libertati individuale si de grup, precum si pe abolirea unor privilegii social-economice. Prin propaganda politica erau raspandite o serie de notiuni liberale chiar in randul maselor populare. Atmosfera liberal-democrata instaurata de noul regim in Tara Romaneasca a generat o atitudine moderna a carmuitorilor politici.
Revolutia din Tara Romaneasca si Moldova afirma in diferitele ei faze de desfasurare un grup de tineri intelectuali apartinand boierimii mici si mijlocii indeosebi. Unitatea dintre aceste elemente o reprezenta doctrina liberal-democrata, inspirata partial din realitatile social-politice ale principatelor, dar mai ales din contactul direct sau mediat cu Europa occidentala, cu Franta in primul rand, al carei sistem de organizare politica si social-economica era asimilat si transpus pe plan programatic, in timpul revolutiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constituirea si Activitatea Partidului National Liberal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!