Consiliul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Consiliul Uniunii Europene
(Consiliul de Ministri)
Uniunea Europeana beneficiaza in prezent de unul dintre cele mai complexe sisteme institutionale din lume, rivalizand in acest domeniu poate doar cu sistemul creat de Organizatia Natiunilor Unite. Institutiile sale au rolul de a integra interesele politice ale statelor membre, prin administrarea diverselor politici si strategii comune initiate de acestea. Spre deosebire insa de secre!tariatele altor organizatii internationale, institutiile Uniunii au si autoritatea legala de a crea si gestiona diverse activitati rezervate de obicei statelor, precum si de a emite acte cu caracter obligatoriu a caror nerespectare poate impune sanctiuni reale.
Consiliului UE (Consiliul de Ministri) este organul de decizie cel mai important al CE. Acesta decide cu privire la legile propuse de Comisie, in colaborare cu Parlamentul European. Astfel au fost luate deciziile in cadrul Comunitatii inca de la inceput. Ceea ce s-a schimbat insa este ponderea relativa a celor trei organe.
Reprezentantii a sase state semnau in 1951 Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, prin care era creata o structura supranationala (Inalta Autoritate) ce avea rolul de a gestiona independent anumite sectoare economice, precum cele ale productiei de carbune si otel ale mai multor state.
Dincolo de reprezentarea nationala in cadrul Inaltei Autoritati si de numirea de catre guvernele statelor membre a reprezentantilor in Adunarea Comuna (organism ce avea rolul de a supraveghea activitatea Inaltei Autoritati), exista o institutie - esentiala in procesul decizional - care respecta logica interguvernamentala, diminuand astfel caracterul supranational al CECO. 
Aceasta institutie era Consiliul Special de Ministri, responsabil, din partea statelor membre, cu monitorizarea activitatii Inaltei Autoritati. Totusi atributiile sale nu erau atat de importante in acest sens cum aveau sa fie cele ale Consiliilor de Ministri ale celor doua organizatii create in 1958 prin Tratatele de la Roma - Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom). Cand cele trei Consilii de Ministri au fuzionat in 1967 pentru a deveni Consiliul de Ministri al Comunitatilor Europene (cunoscut si drept Consiliul Comunitatilor Europene), competentele noii structuri au fost consolidate, astfel incat componenta interguvernamentala a Comunitatilor a devenit tot mai evidenta. Situatia nu s-a schimbat nici dupa 1993, cand, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht, aceasta institutie va fi denumita Consiliul Uniunii Europene, ea ramanand principalul organism decizional al Uniunii Europene pentru activitatea obisnuita a organizatiei. Astfel, printre atributiile sale se numara adoptarea legislatiei comunitare, coordonarea politicii economice a statelor membre, incheierea de acorduri internationale intre Uniunea Europeana si unul sau mai multe state sau organizatii internationale (dupa ce au fost negociate de Comisia Europeana), aprobarea bugetului Uniunii Europene impreuna cu Parlamentul European, adoptarea deciziilor cu privire la Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC), coordonarea activitatilor statelor membre si cooperarea intre instantele judiciare si fortele nationale de politie. Trebuie remarcat insa faptul ca, in ciuda numelui, aceasta structura nu reprezinta o simpla reuniune a ministrilor statelor membre. De fapt, exista trei dimensiuni diferite de organizare ce definesc institutia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!