Conflictul din Kosovo

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Capitolul 1: Precriza 
Capitolul 2: Criza 
Capitolul 3: Consencintele si bilantul conflictului 
Concluzii 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Din punct de vedere al stiintelor socio-umane, conflictul este o manifestare deschisa a unor antagonisme intre doua entitati, individuale sau colective, cu interese incompatibile pe moment, in privinta detinerii sau gestionarii unor bunuri materiale sau simbolice.
Conflictul din Kosovo s-a dovedit a fi un conflict etnic, dar si religios, partile aflate in conflict fiind etnicii albanezi de religie islamica si sarbii de religie ortodoxa.
Conflictul etnic poate fi definit drept o lupta intre grupuri entice care cauta sa atinga unele obiective si simultan sa neutralizeze sau sa elimine grupurile rivale.
Un motiv pentru care conflictele entice depasesc nemultumirile materiale este acela ca isi gasesc exprimarea prin conflicte religioase. Din moment ce aproape pretutindeni religia este centrul sistemului de valori al unei comunitati, oamenii ale caror practice religioase difera sunt desconsiderati cu usurinta si tratati ca fiind nedemni sau chiar inumani. Atunci cand se suprapune cu conflictele entice sau teritoriale, religia iese adesea la suprafata ca elementul de dezbinare principal si cel mai evident intre grupuri.
Razboiul din Kosovo a marcat o cotitura decisiva, in lumea de dupa Razboiul Rece, spre o noua era de tensiuni si de infruntari intre doua coalitii internationale - de fapt, un nou Razboi Rece.
Cel mai important aspect referitor la Kosovo il reprezinta esecul actorilor interntionali care doreau sa construiasca, sa impuna si sa mentina o societate multietnica in interiorul careia albanezii si sarbii ar beneficia de aceleasi drepturi si statute.
Tranzitia intre o era si cealalta nu a durat nici macar zece ani, aceasta ocazie istorica de a modela pentru secolul al-XXI- lea o lume mai pasnica decat cea a tragicului secol care se termina a fost pierduta, din cauza alegerilor inepte ale unui om incapabil sa ia decizii corecte si competente.
CAPITOLUL 1 
Precriza
Kosovo este situat in partea de sud a Serbiei si are o populatie mixta, in care majoritatea o reprezinta etnicii albanezi. Regiunea s-a bucurat de un grad ridicat de autonomie in cadrul fostei Iugoslavii pana in anul 1989, cand liderul sarb Slobodan Milosevici a schimbat statutul regiunii, retragandu-i autonomia si trecand-o sub controlul direct al Belgradului, capitala sarba. Albanezii kosovari s-au opus energic acestei decizii. 
Din 1989, cand guvernul sarb a suprimat autonomia, au inceput ofensele; albanezii nu au mai avut acces normal la sistemul de sanatate, la invatamant, la posturile administrative, limba albaneza a devenit proscrisa, caracterele chirilice au devenit obligatorii. Invatamantul superior nu mai era accesibil decat in functie de cotele stabilite de sarbi si de propriile lor programe. Muzee, teatre, studiouri de cinema si televiziune au fost inchise, presa albaneza a fost interzisa. Albanezii au fost privati de drepturile lor civice si sociale, fiind sistematic persecutati 
In zece ani, 800.000 kosovari, doi adulti din trei, au fost arestati de catre politie, 100.000 dintre ei, adica doua treimi din populatia salariata din Kosovo au fost privati de slujbe, multi dintre ei emigrand.
Confruntat cu aceste persecutii, poporul kosovar se organizeaza; un invatamant privat este discret organizat, alegerile clandestine facand din Ibrahim Rugova,presedintele oficios al provinciei Kosovo, evident nerecunoscut de sarbi. Aceasta alegere gasindu-si repede limitele sale. 
In 1992 a luat nastere o misterioasa armata de eliberare a provinciei Kosovo (UCK), care s-a facut cunoscuta prin atentate impotriva politistilor, a granicerilor, a membrilor serviciilor speciale sarbe. Aceasta armata a fost considerata de catre SUA drept o organizatie terorista.
In 1996, UCK a instalat lagare de antrenament in nordul Albaniei, ca si in vestul Macedoniei unde a trait minoritatea albaneza a acestei tari. La mijlocul lui februarie 1998, UCK a iesit din ascunzatorile sale si a luat controlul a cel putin 30% din teritoriu.
Din punct de vedere militar, aceasta strategie a dat prilejul sarbilor de a purta operatiuni de anvergura, in cursul carora insurgentii, prost inarmati si antrenati, in plus divizati, au fost in inferioritate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul din Kosovo.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!