Conceptul Strategic NATO

Cuprins referat Cum descarc?

Cronologie .2
Evolutia Conceptului Strategic al NATO .3
Romania dupa data de 2 aprilie 2004.5
Politica Europeana de Vecinatate .6
Sporirea securitatii la Marea Neagra .6
Accelerarea reformelor in statele partenere.7
Bibliografie.10


Extras din referat Cum descarc?

Cronologie 
o Aprilie 1949 - ministrii de Externe din 12 state (Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Marea Britanie, Danemarca, Islanda, Italia, Norvegia, Portugalia, Canada si Statele Unite) au semnat la Washington Tratatul Atlanticului de Nord, care instituia o alianta de cooperare colectiva.
o Februarie 1952 - Grecia si Turcia au devenit membre NATO.
o Mai 1955 - Republica Federala Germania (RFG) a devenit membra NATO.
o Mai 1955 - a aparut Pactul de la Varsovia, ca reactie la aderarea RFG la NATO.
o Martie 1966 - Franta a anuntat prin vocea presedintelui Charles de Gaulle intentia de a se retrage din structura militara a Aliantei.
o Mai 1982 - numarul membrilor NATO a crescut, ca urmare a aderarii Spaniei.
o Noiembrie 1990 - membrii NATO si cei ai Pactului de la Varsovia au semnat la Paris Tratatul CFE (Fortele Conventionale in Europa). Prin acest tratat, cele doua parti s-au angajat sa nu desfasoare actiuni agresive una impotriva celeilalte.
o Iulie 1991 - Pactul de la Varsovia a fost dizolvat, din acest moment au aparut primele intrebari referitoare la rolul Aliantei in perioada post -Razboi Rece.
o Noiembrie 1991 - Alianta a adoptat primul Concept Strategic public. NATO nu a mai fost considerat un inamic al blocului comunist.
o Decembrie 1991 - Rusia s-a alaturat Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic, care a functionat ca forum de consultare intre membrii NATO si statele din Europa Centrala si de Est.
o Iunie 1994 - NATO a lansat Parteneriatul pentru Pace, care permite cooperarea bilaterala dintre Alianta si statele partenere. In perioada 1994-1996, in Parteneriatul pentru Pace au fost incluse 33 de state, printre care si Federatia Rusa.
o Ianuarie 1994 - membrii Aliantei au semnat Declaratia de la Bruxelles, care a stabilit deschiderea NATO pentru aderarea altor state europene din Parteneriatul pentru Pace.
o Decembrie 1995, NATO a bombardat Bosnia-Hertegovina pentru a proteja "zonele libere" ale ONU (Organizatia Natiunilor Unite) din Bosnia de atacurile armatei sarbo-bosniace a Republicii Srpska.
o Mai 1997 - Rusia si NATO au semnat Actul Fondator NATO-Rusia si au stabilit un cadru de cooperare prin Consiliului Permanent Comun NATO-Rusia. 
o Iulie 1997 - la Summit-ul de la Madrid, Alianta a lansat prima invitatie de aderare pentru state foste comuniste (Ungaria, Cehia si Polonia).
o Martie 1999 - Ungaria, Cehia si Polonia au devenit in mod formal membri ai Aliantei Nord-Atlantice.
o Martie - iunie 1999 - Alianta a bombardat Kosovo pentru a pune capat actiunilor de purificare etnica declansate de sarbi impotriva albanezilor kosovari. In semn de protest, Rusia si-a suspendat temporar participarea la Consiliul Permanent Comun NATO-Rusia.
o Septembrie 2001 - dupa atacurile teroriste impotriva SUA, George Robertson, secretarul general al NATO, a invocat pentru prima data articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord. Washingtonul a refuzat insa activarea prevederilor acestui articol.
o Mai 2002 - la Summit-ul de la Roma, Rusia si NATO au creat Consiliul NATO-Rusia.
o Noiembrie 2002 - la Summit-ul de la Praga, Alianta a lansat invitatia de aderare pentru Romania, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia si Estonia.
o Noiembrie 2002 - a fost adoptat Planul de Actiuni pentru Ucraina, care a deschis perspectiva unei cooperari intensificate si extinse intre Alianta si statul est- european.
o August 2003 - NATO a inceput prima operatiune majora in afara Europei, prin preluarea comenzii ISAF (Forta de Securitate si Asistenta) in Afganistan.
o Martie 2004 - Romania, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia si Estonia au devenit membri de facto ai Aliantei.
o Octombrie 2004 - Georgia a inceput procesul de cooperare cu NATO in cadrul IPAP (Planul Individual de Actiune cu Partenerii).
o Mai 2005 - NATO si Armenia au semnat acordul pentru IPAP.
o Decembrie 2005 - Alianta a incheiat acordul pentru IPAP cu Azerbaidjanul.
o Aprilie 2005 - Alianta a lansat Dialogul Intensificat cu Ucraina.
o Septembrie 2006 - pentru a raspunde aspiratiilor Georgiei la statutul de membru, NATO a initiat cu acesta un Dialog Intensificat.
o Noiembrie 2006 - la Summit-ul de la Riga, sefii de stat si de guvern ai membrilor NATO au declarat ca Albania, Macedonia si Croatia ar putea primi invitatia de aderare la Summit-ul de la Bucuresti din 2008. Albania si Macedonia au primit MAP in 1999, iar Croatia in 2002.
Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor si, in consecinta, sunt de acord ca, in situatia in care se produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, in exercitarea dreptului la autoaparare individual sau colectiv, recunoscut prin Articolul 51 din Cartea Natiunilor Unite, va sprijini Partea sau Partile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Parti, a oricarei actiuni pe care o considera necesara, inclusiv folosirea fortei armate, pentru restabilirea si mentinerea securitatii zonei nord-atlantice. Un astfel de atac armat si toate masurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste masuri vor inceta dupa ce Consiliul de Securitate va adopta masurile necesare pentru restabilirea si mentinerea pacii si securitatii internationale. 
Prin acord unanim, Partile pot sa invite sa adere la acest Tratat orice alt stat european aflat in pozitia de a urma principiile acestui Tratat si de a contribui la securitatea zonei nord-atlantice. Orice stat astfel invitat poate deveni Parte la Tratat, in urma depunerii la guvernul Statelor Unite ale Americii a documentului de aderare. Guvernul Statelor Unite ale Americii va notifica fiecare Parte in legatura cu depunerea fiecarui document de aderare. 
Evolutia Conceptului Strategic al NATO 
N.A.T.O. a reusit sa asigure libertatea membrilor sai si sa previna razboiul in Europa timp de 40 de ani de razboi rece. Combinand apararea prin mijloace militare cu dialogul, Alianta a jucat un rol indispensabil in efortul de a pune capat in mod pasnic confruntarii Est-Vest. Schimbarile spectaculoase aduse de sfarsitul razboiului rece in peisajul euroatlantic s-au reflectat in conceptul strategic adoptat de Alianta in 1991. 
De atunci s-au produs insa unele modificari profunde ale situatiei politice si de securitate. Pericolelor razboiului rece i-au urmat perspective mai promitatoare, dar nu lipsite de provocari, oportunitati si riscuri noi. O noua Europa beneficiind de o integrare politica se naste concomitent cu o noua structura de securitate euroatlantica, in care N.A.T.O. joaca rolul central. Alianta se afla in centrul eforturilor intreprinse pentru a stabili noi forme de cooperare si de intelegere reciproca in regiunea euroatlantica si s-a angajat in desfasurarea unor noi activitati, favorizand instaurarea unei stabilitati mai mari. 
Rolul Aliantei in aceste evolutii pozitive s-a sprijinit pe adaptarea totala a activitatii sale la problematica securitati structurilor si procedurilor sale. In ultimii zece ani s-a constatat totusi aparitia de noi riscuri complexe pentru pacea si securitatea euroatlantica, riscuri legate de noile politici de oprimare, de conflictele etnice, de prabusirea ordinii politice si de proliferarea armelor de distrugere in masa. 
Alianta joaca un rol indispensabil in consolidarea si pastrarea schimbarilor pozitive aparute recent si in confruntarea cu provocarile la adresa securitatii actuale si viitoare. Alianta trebuie sa apere interesele comune de securitate intr-un cadru care continua sa evolueze, adesea intr-un mod imprevizibil. N.A.T.O. trebuie sa pastreze apararea colectiva si sa intareasca legatura transatlantica, sa asigure un echilibru care sa permita aliatilor europeni sa-si asume o mai mare responsabilitate. Alianta trebuie sa-si intareasca relatiile cu partenerii si sa se pregateasca pentru atragerea de noi membri. N.A.T.O. trebuie inainte de toate sa mentina vointa politica si mijloacele militare cerute de ansamblul diferitelor sale misiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul Strategic NATO.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!