Comunitatea europeană a cărbunelui și oțelului - Mica Europă

Cuprins referat Cum descarc?

1. Justificarea alegerii temei .3
2. Istoricul ideii unei uniuni Europene .3
3. Contextul economic european ..4
4. Contextul politic european ...5
5. Contextul istoric european ...5
6. Artizanii primei comunitati europene
6.1. Konrad Adenauer 7
6.2. Jean Monnet 8
6.3. Robert Schuman ..9
7. Discursul lui Robert Schuman - 9 mai 1950 10
8. Tratatul de la Paris - 18 aprilie 1951 14
9. Functionarea C.E.C.O. .17
10. Celelalte comunitati europene ..18
11. Concluzii ..19
12. Bibliografie ...21


Extras din referat Cum descarc?

1. Justificarea alegerii temei
Din punct de vedere obiectiv, istoric si institutional, Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (C.E.C.O. sau E.C.S.C. - European Coal and Steel Comunity) reprezinta piatra de temelie a Uniunii Europene din ziua de azi.
Chiar daca ecourile celui de-al Doilea Razboi Mondial se mai puteau face auzite in intreaga Europa, din sudul Spaniei pana in tarile baltice si din sudul Greciei pana in nordul peninsulei scandinave, un grup de politicieni vizionari au constientizat faptul ca singura sansa pentru Europa este crearea unei uniuni multinationale, crearea unui suprastat european, bazat pe colaborare institutionala.
Visul lor s-a implinit si s-a nascut, in acelasi timp, la data de 18 aprilie 1951, prin semnarea Tratatului de la Paris, prin care a fost instituita Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, o organizatie care isi va extinde principiile si va conduce, in doar patru decenii, la o dezvoltare geo-politica fara precedent a batranului continent.
In alta ordine de idei, ca o bizara coincidenta, iasa in evidenta faptul ca numele celor doi mari initiatori ai C.E.C.O. au o rezonanta culturala deosebita, Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman, ministru al Afacerilor Externe si Presedinte al Consiliului de Ministri ai Frantei, are un corespondent in persoana marelui compozitor german Robert Schumann (n. 08.06.1810 - d. 29.07.1856), in timp ce numele arhitectului Uniunii Europene Jean Marie Omer Gabriel Monnet, este reprezentat in lumea artistica de Claude Monet (n. 14.11.1840 - d. 05.12.1926), unul dintre cei mai importanti pictori impresionisti francezi.
Astfel, se poate spune ca Uniunea Europeana este o simfonie a culorilor natiunilor sau un tablou al vocilor popoarelor.
2. Istoricul ideii unei uniuni Europene
Ideea realizarii unei Uniuni Europene este o idee care dateaza cu predilectie din perioada moderna, dar isi are radacinile inca din epoca medievala. Insa problema care a suscitat comentarii interminabile a fost daca Uniunea Europeana ar trebui realizata pornindu-se de la apropierea intre state, fara a le pune in discutie suveranitatea sau ar trebui sa se instaureze o autoritate comuna, un suprastat, care si-ar putea impune proiectele diferitelor parti componente ale uniunii ?
O prima opinie a fost exprimata in anul 1306 de Dante Aligheri care, in lucrarea sa "De monarchia", considera ca "singurul mijloc de a construi Europa este de a avea un Imparat romano-german deasupra celorlalti suverani". Prin aceasta el urmarea implinirea visului Evului Mediu: reconstruirea unitatii, realizate pentru moment, de catre Carol cel Mare1.
Un an mai tarziu, in 1307, avocatul francez Pierre Dubois in opera sa ,,De recuperatione Terra Sancte", propunea crearea unei Europe unite din punct de vedere politic, ca o conditie pentru pastrarea pacii pe continentul european.
Dintre lucrarile care au aparut ulterior, in secolele XVII si XVIII, orientate si ele catre solutia integrarii, trebuie mentionate scrierile lui William Penn - "Eseu pentru o pace actuala si viitoare a Europei", in care acesta propune reunirea reprezentantilor Europei intr-o Dieta (1693), precum si "Proiectul de pace eterna" al abatelui de Saint-Pierre - in care este descrisa imaginea unui Senat european (1712). 1 HEN Christian, LEONARD Jaques, "Europa", Editura Humanitas, Bucuresti, 1992, p. 11
Pornind, poate de la cele de mai sus, sau poate de la visul imperiului carolingian, dupa preluarea puterii la 7 noiembrie 1799, geniul strateg, Napoleon Bonaparte, a demarat o serie de razboaie menite sa concentreze destinele natiunilor europene intr-o singura mana ferma. Dar realizarea acestor visuri unificatoare, a fost facuta prin cucerire si impotriva vointei popoarelor europene astfel incat prabusirea imperiului napoleonian (dupa 20 noiembrie 1815, la Waterloo, Anglia) a marcat sfarsitul incercarilor de integrare, pentru o indelungata perioada de timp, iar secolul al XIX-lea, secolul nationalismelor, s-a transformat intr-unul nefavorabil ideii de uniune a Europei.
Cu toate acestea, proiectele de faurire a Europei unite nu au incetat sa apara.
Astfel, in anul 1814, proiectul lui Saint Simon presupunea ca unirea Europei sa aiba loc in jurul Frantei si al Angliei, iar in fruntea Europei sa fie numit un rege.
In 1831, Giuseppe Mazzini a infiintat miscarea Giovane Italia scriind : "Constituirea de unitati nationale este impulsul catre marea federatie europeana"2, iar in anul 1834, acelasi Mazzini a infiintat miscarea Tanara Europa.
In 21 august 1848, la Congresul pentru Pace de la Paris, politicianul si dramaturgul francez Victor Hugo cerea constituirea Statelor Unite ale Europei, pentru ca in 1863, filosoful francez Pierre-Joseph Proudhon, in opera sa "Principiul federativ" sa vorbeasca despre faptul ca Europa trebuie sa fie o "federatie de federatii".


Fisiere in arhiva (1):

 • Comunitatea europeana a carbunelui si otelului - Mica Europa.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- MORARU Pavel, Relatiile internationale in anii 1945 - 1991. Europa si America de Nord, Ed. Militara, Bucuresti, 2015
- MORARU Pavel, Relatiile internationale in anii 1914 - 1947, Ed. Militara, Bucuresti, 2016
- ADENAUER Konrad, Memories, Londra, 1966
- FILIPESCU Ion, FUEREA Augustin, Drept institutional comunitar european, Editia a V-a, Ed. Actami, Bucuresti, 2000
- GROZA Anamaria, Comunitatile europene si cooperarea politica europeana. Emergenta unei identitati europene, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2008
- HEN Christian, LEONARD Jaques, "Europa", Ed. Humanitas, Bucuresti, 1992
- IONESCU Ghita, Oameni de stat intr-o lume independent. Adenauer, de Gaulle, Thatcher, Reagan si Gorbaciov, Ed. Bic All, Bucuresti, 1998
- MARCU Viorel, SUTEU Nicolaie, Drept Comunitar Institutional, Ed. "Alma Mater", Sibiu, 2003
- MARINESCU Cornelia, CAMPEANU Ilies (Coordonatorii editiei) - Enciclopedia Universala Britannica - vol. 1, 10 si 14, Bucuresti, Ed. Litera, 2010
- MONNET Jean, Memoirs, Paris, 1976,
- ROTH Francois - "Inventarea Europei", Ed. Institutul European, Iasi, 2007
ALTE PUBLICATII :
- Brosura Comisiei Europene, "Sa intelegem politicile Uniunii Europene. Parintii fondatori ai U.E.", Oficiul pentru publicatii, 2013
INTERNET :
- https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_fr
- https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_ro
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:xy0022&from=EN
- https://www.cvce.eu/obj/treaty_establishing_the_european_coal_and_steel_community_paris_18_april_1951-en-11a21305-941e-49d7-a171-ed5be548cd58.html - Source: Treaty constituting the European Coal and Steel Community and connected documents. Luxembourg: Publishing Services of the European Communities, complex pagination. "Treaty constituting the European Coal and Steel Community"


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!