Comunism

Extras din referat Cum descarc?

Comunismul este un termen care se poate referi la una din mai multe notiuni: un anume sistem social, o ideologie care promoveaza acest sistem social, sau o miscare politica care doreste sa implementeze acest sistem.
Ca sistem social, comunismul este un tip de societate egalitarista in care nu exista proprietate privata si nici clase sociale. In comunism toate bunurile apartin societatii ca intreg, si toti membrii acesteia se bucura de acelasi statut social si economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societati comuniste este: ,,Fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi."
Ca ideologie, termenul de comunism este un sinonim pentru Marxism si pentru diversele ideologii derivate (cel mai notabil exemplu este al Marxism-Leninismului). Printre altele, Marxismul propune conceptia materialista asupra istoriei, potrivit careia exista patru faze ale dezvoltarii economice: sclavia, feudalismul, capitalismul si comunismul.
Ca si miscare politica, comunismul este o ramura a miscarii socialiste, de care se diferentiaza in principal prin dorinta comunistilor de a instaura un sistem comunist in locul unuia capitalist, de multe ori prin metode revolutionare.
Marxismul este o teorie sociala bazata pe lucrarile lui Karl Marx, un filozof, economist, jurnalist si revolutionar german din secolul al XIX-lea, care a colaborat in elaborarea sus-numitei teorii cu Friedrich Engels. Marx s-a inspirat din filozofia lui Hegel, din economia politica a lui Adam Smith si din socialismul francez din secolul al XIX-lea, pentru a dezvolta o cercetare critica a societatii care se dorea atat stiintifica cat si revolutionara . Aceasta critica a atins cea mai sistematica expresie (desi neterminata) in lucrarea lui de capatai Das Kapital, Capitalul: O cercetare critica a economiei politice.
De la moartea lui Marx in 1883, diferite grupuri din toata lumea au apelat la marxism ca baza intelectuala pentru linia politica si tactica lor, care pot fi in mod spectaculos diferite si contradictorii. Una dintre primele mari sciziuni a aparut intre aparatorii social-democratiei - (care afirmau ca tranzitia la socialism putea aparea intr-o societate democratica) - si comunisti - (care afirmau ca tranzitia la socialism poate fi facuta numai prin revolutie). Social-democratia a aparut in interiorul Partidului Social Democrat German si a avut drept rezultat abandonarea radacinilor marxiste, in vreme ce comunismul a dus la formarea a numeroase partide comuniste.
Marxismul reprezinta un mod de interpretare a istoriei mai ales a schimbarii din istorie fapt pentru care se merita analizate trasaturile esentiale.
Majotitatea teoriilor existentei (ontologiile) sunt fie materialiste fie idealiste. In cazul celor din urma, ideile constituie fundamentul realitatii , iar in cazul celor dintai reala este lumea materiala. Pentru materialisti ideile sunt conditionate in primul rand de lumea materiala si nu invers.
Totusi materialismul lui Marx a mers prea departe. Pentru el nu existau realitati permanente sau statice: realitatea si modul in care o interpretam se modifica in functie de timp, loc si de cine/ce suntem. Astfel, Marx respingea majoritatea notiunilor de adevaruri universale, si credea in schimb in contextualitate .
Aceasta abordare dinamica a realitatii a fost descrisa drept materialism dialectic desi acest termen nua fost niciodata folosit de Marx insusi. Se pune accentul pe schimbare si pe interactiune constanta. Aparitia unui eveniment genereaza reactii care la randul lor dau nastere altor reactii. Marx credea totusi ca in ciuda irepetabilitatii istoriei existau modele generale identificabile convingere descrisa ca istoricismul lui Marx.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!