Comunicare

Extras din referat Cum descarc?

Comunicarea umana se ocupa de sensul informatiei verbale, prezentata in forma orala sau scrisa si de cel al informatiei non-verbale, reprezentata de paralimbaj, miscarile corpului si folosirea spatiului.In general, prin comunicare se intelege procesul prin care se schimba informatii cu alti indivizi.
DEX defineste comunicarea- "Actiunea de a comunica si rezultatul ei. 1. Instiintare, stire, veste; raport, relatie, legatura.
Pentru  Standard Dictionary of Social Sciences comunicarea este: "Transmiterea unui mesaj care contine informatie, idei, atitudini, credinte, etc., de la o persoana sau grup, la alta sau altele, mai ales prin intermediul simbolurilor".
La inceputul secolului al XX-lea au fost publicate primele studii empirice privind comunicarea orala."Unele dintre cele mai populare subiecte ale studiului erau psihologia auditoriului si schimbarea de atitudine: primii oameni de stiinta din domeniul comunicarii au folosit metode experimentale si statistice pentru a studia credibilitatea sursei, organizarea discursului, utilizarea dovezilor, efectele atractiei rationale si emotionale".
In cartea "Communication Theories; Origins. Methods. Uses", publicata in 1979 la Hastings House Publishers, autorii, W. Severin si J. Tankard au prezentat un istoric al incercarilor de definire aconceptului de comunicare, 
afirmand ca definirea obiectului de studiu, ca disciplina academica, apare in al patrulea deceniu al secolului al XX-lea, cand Weaver include in comunicare "toate procesele prin care o minte afecteaza alta minte".
Limitele acestei definitii sunt restranse de Hovland, Janis si Kelley, pentru care comunicarea este "procesul prin care un individ ( comunicatorul ) transmite stimuli ( de obicei verbali ) pentru a schimba comportamentul altor indivizi ( auditoriul )". 
Dupa parerea specialistilor Centrului pentru Implementarea Managementului Performant (CIMP)  "Comunicarea nu inseamna doar transmiterea de cuvinte. Intr-o comunicare eficienta conteaza atitudinea, tonalitatea, lungimea mesajului si multe alte elemente nonverbale. De la ceea ce spui pana la ceea ce se intelege se trece prin cum spui."
Mai mult: "Punerea sub lupa a etapelor pe care le parcurge informatia de la emitator la receptor ce se intimpla atunci cind oamenii potriviti primesc la timpul potrivit informatia potrivita si invers. Ca sursa si mijloc de realizare a obiectivelor organizationale, comunicarea, permite impartasirea semnificatiei continuturilor informationale in mod adecvat, atit pe verticala cit si pe orizontala."
In studiul comunicarii se remarca doua curente, care, implicit, ofera doua posibilitati de abordare. 
Primul se refera la comunicare ca la o transmitere de mesaje, prin care o persoana influenteaza comportamentul alteia. Curentul studiaza mai mult procesul: modul in care se codifica-decodifica mesajul si cel in care se utilizeaza canalele de transmitere. Se urmareste evidentierea acelei etape din 
proces in care s-a produs o distorsiune care determina esecul comunicarii.
Al doilea curent se ocupa mai mult de actul comunicarii, de modul in care mesajul interactioneaza cu oamenii, pentru a produce un sens. Neintelegerea mesajului nu este considerate un esec al comunicarii ci , mai degraba, o diferenta culturala intre participantii la proces.
Elementele si functiile comunicarii
Elementele procesului de comunicare sunt transmitatorul sau sursa (persoana care transmite mesajul) si receptorul sau destinatia (persoana care primeste mesajul).Mesajul (informatia), care circula de la sursa la destinatie, se codifica intr-un semnal si  circula printr-un mijloc fizic de transmitere, numit canal (sistem nervos, aer, cablu, unde radio, etc).
Receptionarea mesajelor se face cu ajutorul organelor de simt. Dar cum acuitatea simturilor difera de la om la om si cum decodarea mesajului difera de asemenea de la om la om, acelasi mesaj receptionat si interpretat in mod diferit de catre receptori diferiti.
Pentru ca aceste distorsiuni sa fie cat mai mici, un rol deosebit il are modul in care este elaborat mesajul, operatie care se numeste codificare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!