Comparație sisteme politice - Marea Britanie vs China

Extras din referat Cum descarc?

o Introducere: 
China (Zonghua Renmin Gongheguo), tara din estul Asiei are o suprafata de 9.571.300 km2, a treia tara ca suprafata (dupa Rusia si Canada), neincluzand Hong Kong, Macau si teritoriul care se afla sub controlul Republicii Chineze din Taiwan, pe care China il considera o provincie renegata. Capitala Chinei este Beijing, desi cel mai populat centru urban este Shanghai. China are peste 20 de orase mari cu o populatie minima de 1 milion de locuitori, printre care: Tianjin, Wuhan, Shenyang. China este tara cu cea mai numeroasa populatie din lume. La sfarsitul anului 2002, numarul populatiei din China era de 1 miliard 284 de milioane 530 de mii (cu exceptia celei din Regiunile Administrative Speciale Hong Kong si Macao, precum si a celei din provincia Taiwan), reprezentand o cincime din populatia totala a lumii. 
Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord este un stat independent din Europa de Est. Este compus din patru tari traditionale: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, precum si din mai multe teritorii dependente. Capitala sa este orasul Londra. Teritoriul sau este compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda si un numar de mici insule aflate in marile inconjuratoare (circa 1000 de insule). Populatia este de 60,2 milioane locuitori (a 20-a populatie ca marime din lume). 
o Constrangeri ale istoriei
In timp ce Marea Britanie este una din cele mai vechi democratii ale lumii, China, aflata in celalalt colt al lumii, implineste 61 ani de comunism. Acest fapt insa nu a impiedicat-o sa devina in 2008 al treilea lider mondial. Cu o crestere economica deosebita incepand cu prima decada a secolului XXI, China se impune la nivel politic si economic pe plan mondial.
Daca democratia isi punea bazele in Marea Britanie prin domnia statului de drept (sec XII), aparitia partidelor politice (sec XIX) si recunosterea votului universal in sec XX , China ramane un Imperiu pana la 1 ianuarie 1912, asadar un Imperiu vechi de 2133 de ani. De altfel, China nu este numai cea mai populata tara din lume, ci se poate lauda ca fiind si cea mai veche civilizatie de pe planeta. Timp de doua milenii, Imperiul Chinez a reprezentat propriul sau univers, asimiland Coreea, Vietnam si alte tari vecine si cerand altora tribut, printre care si Japoniei. Pe parcursul lungii istorii feudale a Chinei, sunt cateva perioade socotite cele mai infloritoare precum cele ale imparatilor Wen si Jing din dinastia Han, domnia lui Zhenguan din Tang, cea a lui Yongxuan din Ming, ale lui Kangxi, Yongzheng, Qianlong din Qing, si cea a Statelor Combatante. Cele cinci dinastii ,,infloritoare'' au la baza ideea ca dinastiile precedente au sfarsit in haos si noua domnie este in plina ascensiune. Punctul lor comun: unificarea statului, stabilitatea mediului politic, puterea tarii, prosperitatea economica si culturala. Astfel, in timp ce guvernamantul modern al Marii Britanii se forma in timpul Reginei Victoria, in China, in zorii veacului al XVII-lea, la putere au ajuns imparatii manciurieni care, dupa ce au rasturnat dinastia Ming au adoptat traditiile chinezesti si au fondat dinastia Qing, ultima dinastie a Imperiului Chinez. Timp de mai bine de 200 de ani dinastia Qing a condus liber dar apoi, in secolul alXIXlea a trebuit sa accepte expansiunea comerciala a puterilor occidentale. Sfarsitul epocii Qing a fost marcat de revolte populare atat de mari incat guvernul nu mai putea controla det o mica parte a tarii. In 1900, ,,Boxerii'',soldati chinezi patrioti, au infruntat armatele europene dar, din pricina lipsei de armament moderm, revolta lor a esuat. La putina vreme dupa infrangerea ,,Boxerilor''dinastia Qing s-a prabusit, punand capat unei epoci imperiale ce a durat 2000 de ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie Sisteme Politice - Marea Britanie vs China.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!