Comparație între constituții

Extras din referat Cum descarc?

In ultimul timp viata politica romaneasca este tot mai bulversata de certurile dintre presedinte si premier.In acest caz ne intrebam ce fel de republica dorim sa avem pe urmatorii 10-12 ani pentru a putea sa punem in practica cerintele europene post - aderare.
In lucrarea de fata incercam sa facem o comparatie intre modelul actual de republica si constitutie (semi-prezidentiala) si alte doua importante ( prezidentiala sau parlamentara).
Constitutia actuala ofera presedintelui puteri limitate.Responsabilitatiile sale sunt legate mai mult de functia de mediator intre puterile statului si cetatean fiind in imposibilitatea de a lua masurii importante din punct de vedere policit si economic.
Parlamentul are rolul cel mai important acela de a face legi si de a aproba masurile necesare atingeri obiectivelor propuse prin campania electorala si guvern.
Datorita acestui haos legislativ si politic in care separarea puterilor in stat nu mai functioneaza corect datorita interventiilor de tot felul din toate mediile politice si nu numai nu suntem in stare sa punem in aplicare normele europe impuse prin aderare.
Scandalurile recente aduce in discutie revizuirea Constitutie.Ar fi a doua revizuire ,in ultimii 20 de ani,dupa cea din anul 2003 la care nu s-au adus modificari de substanta ci doar de interpretare.
Dar sa analizam prima varianta propusa de Presedintele Romaniei - Traian Basescu - Republica Prezidentiala.
Modelul cel mai cunoscut de republica prezidentiala este SUA.Presedintele este ales prin vot popular si ocupa si functia de premier.
Presedintele are mare autonomie de a lua decizii importante din punct de vedere economic,militar si politic.
Poate fi tras la raspundere de parlamentul american.
Spre deosebire de Romania in SUA presedintele este anchetat de procurolul general al tarii pentru orice fapta care aduce atingere intereselor nationale sau infractionala.
Are controlul serviciilor secrete si al armatei.
Republica Parlamentara 
Republica parlamentara inseamna ca rolul cel mai important in stat in are parlamentul.
Acesta este ales prin vot popular si are dreptul sa voteze presedintele tarii.
In cazul acestui tip de republica premierul devine omul numarul 2 in stat fiind ales prin vot popular si avand atributii sporite.
Analizand situatia actuala a Romaniei constatam ca isitemul politic romanesc se incadresaza in ramura republici parlamentare.Nu in integralitate.
Sistemul constitutional romanesc este un hibrid ciudat intre parlamentar si semiprezidential.
De ce?
Presedintele are cateva atributii distincte:
- Numeste premierul dar dupa o consultare cu partidele parlamentare alese prin vot.
- Are functia de mediator intre puterile statului si cetateni.
- Demite membri guvernului dar numai la cererea premierului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie intre Constitutii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!