Comitetul regiunilor

Extras din referat Cum descarc?

Este una dintre cele mai noi institutii ale Uniunii Europene, a carei nastere reflecta dorinta tarilor membre nu numai de a respecta identitatea regionala si locala precum si prerogativele institutiilor corespunzatoare, dar si de a implica aceste institutii regionale si locale in implementarea si dezvoltarea politicilor specifice ale Uniunii Europene.
Comitetul Regiunilor (CoR) este un organ consultativ care reprezinta interesele autoritatilor regionale si locale ale UE. Comitetul a fost infiintat creat prin Tratatul de la Maastricht, sub influenta Germaniei din 1992 ca raspuns la cererea organizatiilor locale si regionale de a fi reprezentate in cadrul UE,  si activeaza din martie 1994. 
Structura: Este alcatuit din 222 de membri titulari si tot atitia supleanti (un membru care nu poate participa la sesiunea plenara va fi reprezentat de un supleant din delegatia nationala) - reprezentanti ai colectivitatilor regionale si locale. Membrii sint numiti de catre Consiliul Uniunii Europene prin vot unanim la recomandarea statelor membre pentru o perioada de patru ani, cu dreptul de a fi realesi pentru al doilea mandat. 
Membrii isi exercita mandatele de deplina independenta in interesul general al Comunitatii. Repartizarea membrilor pe state este identica cu cea din Comitetul Economic si Social si se face in dependenta de numarul populatiei a statelor membre. In cadrul Comitetului activeaza patru grupuri politice: popularii, socialistii, liberalii si radicalii, dar apartenenta la un grup politic nu depinde strict de apartenenta la partidul national corespunzator.
CoR este convocat la cererea Consiliului sau a Comisiei, dar se poate intruni si din proprie initiativa.
Rolul Comitetului Regiunilor: 
Comitetul are rolul de a reprezenta interesele colectivitatilor locale si regionale si de a asigura participarea acestora la procesul legislativ al Comunitatii. La baza activitatii Comitetului sta evaluarea propunerilor Comisiei Europene din perspectiva intereselor regiunilor UE. 
Rolul sau a fost extins odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Amsterdam, printre ariile sale de expertiza numarandu-se acum si problemele de mediu, Fondul Social, formarea profesionala, cooperarea transfrontaliera si transportul. De asemenea, CR poate emite opinii si din proprie initiativa
Comitetul Regiunilor de asemenea, vegheaza asupra ,,principiului subsidiaritatii", conform caruia UE nu trebuie sa isi asume sarcini ce se potrivesc mai bine administratiilor nationale, locale sau regionale. Astfel, CoR protejeaza interesele regiunilor in chestiunile de interes major si permite Comunitatii sa activeze cu un randament inalt .
Comitetul Regiunilor este organ consultativ al Consiliului si Comisiei si trebuie consultat obligatoriu in anumite domenii ale politicii regionale:
-	coeziune economica si sociala (politica regionala si Fondurile Structurale);
-	promovarea pregatirii generale si profesionale;
-	educatie, tineret, cultura;
-	politica sociala;
-	sanatate;


Fisiere in arhiva (1):

  • Comitetul regiunilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Eufemia Vieru, Dumitru Vieru, Drept institutional comunitar european, Editura LuminaLex, Bucuresti, 2007
2.	http://www.europeana.ro
3.	http://www.uniuneaeuropeana.ro/
4.	http://www.cor.europa.eu
5.	www.europa.eu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!