Cetățenia europeană și identitatea europeană - plusuri și minusuri

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Natiunea si apartenenta la o natiune, din care deriva identitatea nationala, poate fi privita din doua perspective: una vestica, fondata pe elemente precum istorie, comunitate juridico-politica, cultura s.a. si una estica, care altereaza conceptele fundamentale ale viziunii vestice si punand in prim plan etnicitatea. 
Uniunea Europeana, desi constituita initial ca o comunitate economica, face demersuri pentru a acapara si sfera politica, fiind puse in discutie existenta unei cetatenii europene sau chiar a unei ,,Constitutii pentru Europa". 
Cetatenia europeana, desi isi propune sa completeze setul de drepturi ale cetatenilor acesteia, fara a adauga puncte noi pe lista indatoririlor, se dovedeste a nu fi stabila si corecta in anumite puncte. 
Cuvinte-cheie
Natiune, identitate, european, cetatenie, comunitate
Modelul natiunii vestice se compune, in viziunea lui Anthony Smith, din elemente precum: teritoriu istoric, comunitate juridico-politica, egalitate juridico-politica a membrilor, cultura si ideologie civica comune. 
Aceste elemente vitale au aparut intr-o forma alterata in conceptia majoritatii statelor non-vestice referitor la identitatea nationala. In acelasi timp, un model destul de diferit al natiunii s-a raspandit dincolo de vest, cel mai notabil in Europa de Est si in Asia. Acest model estic a adaugat la perspectiva vestica noi elemente semnificative, adaptate la circumstantele foarte diferite si la traiectoriile comunitatilor non-vestice. 
In ceea ce priveste modelul non-vestic privind conceptia despre natiune, discutia se face intr-o nota etnica. Spre deosebire de modelul vestic, care sustinea faptul ca un individ trebuie sa apartina unei natiuni, dar poate alege carei natiuni poate apartine, modelul non-vestic, cel etnic, nu accepta o asemenea situatie. Chiar daca emigra sau ramanea in comunitatea de origine, individul ramanea un membru al comunitatii in care s-a nascut si era ,,imprimat" pe viata de acea comunitate. 
Despre Uniunea Europeana si precursorul acesteia, mai exact Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, se poate aminti ca a fost construita tocmai pe fundamente economice, avand in vizor o liberalizare a pietei carbunelui si otelului, initial dintre Franta si Germania, urmand alaturarea altor state. De atunci, constructia europeana a evoluat sub forma unei uniuni economice, pana intr-un punct al istoriei, cand discutiile au inglobat si sintagme precum ,,Constitutia pentru Europa" sau existenta unei cetatenii europene care sa atraga dupa sine un bagaj de avantaje pentru detinatorii acesteia, astfel putand fi observata directia politica pe care o abordeaza Uniunea. 
Identitatea politica semnifica loialitate fata de putere, fata de un partid, ideologie sau organizatie politica. Identitatea politica europeana reprezinta, astfel, loitalitatea fata de Uniunea Europeana. 
De la aparitia conceptului de ,,cetatenie europeana", de-a lungul timpului, problema unei cetatenii active a fost din ce in ce mai discutata si, pe alocuri, contestata. Atat in cadru national, cat si la nivel supranational, au luat nastere dinamici variate cu o rezonanta greu de ignorat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia europeana si identitatea europeana - plusuri si minusuri.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Anthony Smith, National Identity, Penguin Books, London, 1991
Brigitta, Balogh, Identitate europeana, nationala si regionala, editura Partium, Oradea, 2011, p. 93
Carly, Schall, Is the Problem of European Citizenship a Problem of Social Citizenship? Social policy, Federalism and Democracy in the EU and United States, Sociological Inquiry, Vol. 82, p. 123-144
Cristiano Bee, Active Citizenship in Europe. Practices and Demands in the EU, Italy, Turkey and the UK
Hansen, Randal, (1998), A European citizenship or a Europe of citizens? Third country nationals in the EU, Journal of Ethnic and Migration Studies, 24, (4), 751-768
Maas, W., (2009), Unrespected, Unequal, Hollow? Contingent Citizenship and Reversible Rights in the European Union, Columbia Journal of European Law, 15, 265- 80
Richard, Bellamy in Rainer Baubock, Debating European Citizenship, Springer International Publishing, Italy, 2019
Surse web
1. http://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/145/cetatenii-uniunii-si-drepturile-lor, http://www.europarl.europa.eu, accesat 21.03.2019
2. http://eddiecopeland.me/challenges-faced-by-eu-citizenship-policy/, accesat 21.03. 2019 
3. https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/eu_citizenship/consolidated-treaties_ro.pdf#page=57, http://europa.eu, accesat 21.03.2019


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!