Cauzele terorismului

Extras din referat Cum descarc?

Terorismul apare atat in contextul rezistentei violente impotriva statului cat si in serviciul de interese ale statului. Violenta terorista comunica un mesaj politic; extremitatile sale merg dincolo de distrugerea resurselor materiale ale unui inamic. Victimele sau obiectele unui atac terorist au valoare intrinseca mica a grupului terorist dar reprezinta o audienta publica mare, a carei reactie teroristii o cauta. 
Cele trei intrebari din jurul studiului fenomenului terorism:
- De ce apare fenomenul terorism?
- Cum functioneaza procesul fenomenului terorism?
- Care sunt efectele sociale si politice?
Subiectul terorismului a inspirat o literatura numeroasa in ultimii ani. Cu toate acestea, nicaieri nu s-a gasit o analiza teoretica generala a cauzelor terorismului.
Cu siguranta existenta datelor generale sunt bazate de obicei pe ipoteze care nu sunt nici explicit, nici faptic demonstrabile. Am gasit ipoteze care se centreaza pe factorii sociali cum ar fi permisivitatea si afluienta in care tinerii occidentali sunt crescuti sau imitarea modelelor dramatice incurajate de televiziune. Pe de alta parte, intalnim explicatii politice care dau vina pe ideologii revolutionare, Marxism-Leninisme sau nationaliste, slabiciunile guvernului la cerintele teroriste, sau invers opresia guvernului, si slabiciunea regimului adversar. 
Ce este terorismul? 
Folosirea cuvantului ,,terorism" a inceput in anul 1795, cand se facea referire la regimul de teroare initiat de guvernul revolutionar. Adversarii Revolutiei au folosit tactici teroriste, cum ar fi asasinarea si intimidarea agentilor revolutionari. 
Aceasta lucrare reprezinta numai un set de idei preliminare despre problema de cauzalitate; cazurile istorice de terorism sunt folosite ca ilustratii, nu ca demonstratii de ipoteze. Exemplele istorice se refera la o campanie terorista importanta din timpul Revolutiei franceze din anul 1789; terorismul este considerat a fi o fateta a politicii moderne seculare asociate cu cresterea nationalismului, anarhismului si a socialismului revolutionar.
Ca exemple, ar mai fi:
- Narodnaya Volya (Vointa Poporului) si Organizatia de lupta a revolutionarilor socialisti din Rusia (1878-1913)
- Terorismul anarhist din anii '80 din Europa, incepand cu Franta
- IRA (Armata Republicana Irlandeza)
- Irgun Zwai Leumi in Mandatul Palestinei (1937-1947)
- Frontul de eliberare nationala din Algeria (1954-1962)
- Frontul popular pentru eliberarea Palestinei (1968-prezent)
- Rote Armee Fraktion (RAF) si Miscarea 2 iunie in Germania de Vest din anul 1968
- Tupamaros de Uruguay (1968-1974)
PROCESUL TERORISMULUI
Un obstacol initial in identificarea circumstantelor pentru terorism este lipsa studiilor empirice relevante. Exista un numar semnificativ de analize a violentei colective, asasinatelor, tulburarilor civile si crimelor , dar nici unul dintre aceste fenomene nu este identic cu o campanie a terorismului. 
Ted Robert Gur a descoperit ca statele moderne sunt mai putin violente decat tarile in curs de dezvoltare si ca legitimitatea regimului inhiba violenta. 
Cu toate acestea, Europa de Vest a experimentat niveluri ridicate de terorism. Surprinzator, in perioada 1961-1970, din 87 de tari, Statele Unite ale Americii au fost clasate ca avand cel mai mare numar de acte teroriste
Factorii terorismului:
- Factori care au stabilit scena pentru terorism pe termen lung


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele terorismului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!