Cauza absenteista a basarabeanului de azi

Extras din referat Cum descarc?

Odata la patru ani suntem invitati sa participam, ca spectatori neputinciosi, iar apoi in calitate de aparenti decidenti, la ritualul politic al campaniei electorale, la jocul alegerilor.
Electoratul este pus in situatia penibila a unor spectatori de tenis ale caror gaturi au anchilozat intr-o miscare continua de la stanga la dreapta, pentru a urmari un joc (destul de slab, de altfel). Consecinta? Un electorat care seamana din ce in ce mai mult cu emblematicul ,,Cetatean Turmentat" al lui Caragiale, marcat de intrebarea ,,Eu cu cine votez ?" - cel putin asta par sa demonstreze sondajele de opinie si rezultatele alegerilor precedente a caror marja de eroare este bulversata de procentul foarte mare al nehotaratilor. 
Insa responsabilitatea pentru acest procent mare al nehotaratilor nu apartine doar calitatii indoielnice a campaniilor electorale, cat, mai degraba, prestatiei principalilor actori politici in decursul anilor care au trecut de la obtinerea independentei Republicii Moldova din 1991. Nemultumirile cetatenilor Republicii Moldova sunt generate, in prima instanta, de discrepanta mare intre nivelul asteptarilor si conditiile concrete de trai. Desi indicatorii sociali indica o crestere a nivelului de trai comparativ cu primii ani post-sovietici, standardele cetatenilor Republicii Moldova au crescut si ele, motiv pentru care performantele economice ar trebui sa fie absolut spectaculoase in raport cu situatia actuala pentru a duce la o apreciere pozitiva a activitatii institutiilor publice si implcit a clasei politice. Un alt motiv de dezamagire vine din perpetuarea unora si acelorasi figuri pe scena politica, din faptul ca nu s-a petrecut nici o schimbare la nivelul elitei politice. Personajele sunt aceleasi, indiferent de mutatiile produse in spatiul public. Iar noile aparitii la nivelul clasei politice par a fi, de cele mai multe ori, copii fidele ale vechilor politicieni care par a monopoliza pentru eternitate spatiul public.
Republica Moldova are o istorie relativ tanara in domeniul spatiului electoral. Pana actualmente am inclus in experienta noastra doar cateva procese elective politice, adica patru alegeri parlamentare(1994, 1998, 2001, 2005), trei alegeri locale generale(1995, 1999, 2003), si una prezidentiala din II tururi. Se simte o participare politica electorala a cetatenilor Republicii Moldova, deoarece nici unul din scrutinele electorale nu fost declarat nevalabil. Totusi constiinta politica a cetatenilor Republicii Moldova este destul de redusa sau se reduce considerabil, din cauza ca procentul de participare scade de la un scrutin la altul. Exista o diferenta vizibila de participari politice electorale a cetatenilor Republicii Moldova in cadrul diferitor tipurilor de alegeri. Se constata si o variatie de participare electorala a cetatenilor dupa gradul de urbanizare a acestora, respectiv procentul de participare electorala in urbele mai mari(Chisinau, Balti. etc.) este foarte redus in raport cu celelalte regiuni. Participarea electorala este afectata si de participarea minora a cetatenilor Republicii Moldova din partea Transnistreana a acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauza absenteista a basarabeanului de azi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Barometrul de opinie publica. Mai 2004. Republica Moldova. - Chisinau: Institutul de Politici Publice, Centrul de Analiza si Investigatiii Sociologice, Politologice si Psihologice "CIVIS". - mai  2004;
Ciobanu A., ,,La alegeri"//Seisme. - Bucuresti. - Publistar. - 2005. - 115 pag.;
Electorala 2003. Documente si cifre cu privire la alegerile locale generale din Republica Moldova. Chisinau: Comisia Electorala Centrala, 2003;
Litra L. Viitorul nostru incepe in ziua alegerilor.// Democratia. - 2004. - 28 septembrie. - p. 12;
Mircea V. Cum sa alegem intre doua rele?// Cadran Politic. -2004. - septembrie.- p.1;
Sondaj national al alegatorilor. IRI Baltic Surveys. The Gallup Organization. - martie 2004;
Stefanescu C. Partidul absenteistilor// Deutshe Welle. - 2004. - aprilie. - p. 5;
www.alegeri2005.md - site realizat de catre Asociatia pentru Democratie Participativa ,,ADEPT", cu sprijinul Guvernului Marii Britanii, avand drep tscop informarea cetatenilor privind Alegerile Parlamentaredin republica Moldova de la 6 martie 2005;
www.cec.md - site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!