Caracteristici ale Protocolului Diplomatic in Canada

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
PROTOCOLUL : DOMENII DE APLICARE A PROTOCOLULUI DIPLOMATIC 8
- invitatia 8
- intampinarile oficiale 8
- precaderea si plasarea 9
- negocierile 9
STUDIU DE CAZ : CARACTERISTICILE PROTOCOLULUI DIPLOMATIC IN CANADA 11
Biroul pentru Protocol al Canadei 11
Ordinea de precadere 12
Titlurile folosite in adresarile oficiale 13
Onorul si salutul oficial 14
Imbracamintea 16
Steagul - simbol national 17
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Protocol provine din doua cuvinte din greaca veche protos: primul si kollao: adica ceea ce este lipit mai intai. Termenul se referea initial la prima foaie lipita pe un sul de papirus, pe care erau scrise datele asupra originii sale. In secolul al VI-lea, cuvantul desemna prima pagina a unui document oficial, care ii autentifica originea. El a definit apoi, succesiv textul original al unui act de notariat, registrul in care sunt inscrise aceste texte si repertoarul modelelor folosite la redactarea textelor administrative.
In cele din urma la inceputul secolului al XVII-lea, prin protocol se intelegea "o culegere de formule utilizate pentru a stabili corespondenta intre persoane, in functie de rangul acestora." Aceasta evolutie explica sensul de astazi referitor la normele utilizate in activitatile oficiale, in special in ceea ce priveste ceremoniile, relatiile riguros stabilite intre personalitati publice, ordinea protocolara, folosirea simbolurilor tarilor si natiunilor.
In activitatea lor cotidiana, diplomatii, au relatii permanente cu interlocutori investiti cu puteri diferite sau cu persoane care colaboreaza la exercitarea puterii. Ei insisi au o functie de reprezentare a uneia dintre puterile cele mai incarcate de simboluri: statul care i-a mandat. Datorita exercitarii acestei meserii de diplomat, au fost perfectionate manierele de a proceda in situatii in care se afla in actiune persoane investite cu responsabilitati publice. Normele s-au definitivat de-a lungul secolelor, fiind aplicabile in totalitatea situatiilor in care sunt implicati reprezentantii sau reprezentantelor diferitelor autoritati: puterea politica, in primul rand, dar si puterea juridica, economica, intelectuala, militara, stiintifica sau culturala.
In relatiile internationale, protocolul se afla in special in slujba egalitatii - cel putin formale - intre natiuni si a relatiilor pe care reprezentantii acestora le intretin intre ei. Intelegem astfel legatura deosebit de stransa intre functia de diplomat si rolul protocolului, care este un instrument al meseriei de diplomat. De altfel, conventiile elaborate in mediile diplomatice servesc drept modele de referinta si in alte circumstante ale vietii publice.
Domeniul de interventie al protocolului cuprinde relatiile intre puteri suverane a caror expresie desavarsita este statul, indiferent daca aceasta suveranitate este atat externa cat si interna, numai interna sau limitata doar la niste scopuri precise pe care statul le urmareste. Tot din domeniul protocolului fac parte normele la care suntem obligati sa apelam in relatiile cu aceste puteri si, in general in sfera afacerilor externe. In afara de aceasta, protocolul priveste raporturile ierarhice stabilite intre instiututii si in cadrul institutiilor, raporturile dintre cei care detin puterea si relatiile pe care subordonatii le intretin cu acestia.
In ce priveste eticheta, aceasta se refera la formalismul relatiilor dintre particulari, adica al relatiilor individuale, indiferent daca acest raport este ierarhic sau nu. De asemenea, eticheta face parte din domeniul comportamentului in societate.
Este o regula de protocol ca seful statului sa prezideze o masa la care participa, dar a nu-l intrerupe in timp ce vorbeste, dupa cum, atunci cand este vorba de un monarh, a astepta sa ti se adreseze pentru a-i vorbi este o chestiune de eticheta. Primul exemplu se refera la exercitarea puterii, celelalte doua tin de regulile de comportament care trebuie respectate fata de un personaj subiect al unui tratament protocolar.
Cei doi termeni, protocol si eticheta, au totusi tendinta de a se confunda. Daca protocolul se aplica raporturilor institutionale, iar eticheta raporturilor individuale, in amandoua cazurile este vorba de raporturi intretinute in contextul vietii publice. Intrepatrunderea acestor termeni este de altfel atat de mare incat normele stabilite pentru unul sunt utile si celuilalt, cu singura deosebire ca, in cazul protocolului, efectele sunt de constrangere. Neaplicarea acestora se poate solda cu consecinte negative care afecteaza ansamblul colectivitatii, in timp ce nerespectarea etichetei determina efecte limitate doar la persoanele in cauza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici ale Protocolului Diplomatic in Canada.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!