Capitalism

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE pag 1-2
2. AMERICA IS BACK pag 2-3
3. AMERICA IN REGRES pag 3-4
4. CELALALT CAPITALISM pag 4-6
5. SUPERIORITATEA ECONOMICA A MODELULUI RENAN pag 6-8
6. SUPERIORITATEA SOCIALA A MODELULUI RENAN pag 8-9
7. RECULUL MODELULUI RENAN pag 9-10
8. CUM AJUNGE SA SE IMPUNA TOCMAI CEL MAI PUTIN PERFORMANT? pag 10


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Capitalismul este cea mai mare problema a acestui veac. Victoria capitalismului a avut loc pe trei fronturi:
prima in Anglia prin Margaret Thatcher si in Statele Unite ale Americii prin Roland Reagan,
cea de-a doua a fost impotriva comunismului,
iar cea de-a treia impotriva "halucinatiilor unor populatii private de dezvoltare economica de catre dictarurile care le oprima".
Inainte de aparitia capitalismului exista o lume a penuriei. Capitalismul a determinat atenuarea acesteia, a foamei si a tiraniei torturilor sacrificiale.
Lista tarilor dezvoltate sau care au un ritm rapid de dezvoltare este: America de Nord, inclusiv Mexicul si Chile, totalitatea tarilor Europei Occidentale, Japonia, noile tari industrializate din Asia: Thailanda, Coreea de Sud; Taiwan, Hong Kong si Singapore.
Aspecte ale capitalismului:
imigratia. Este un subiect important in majoritatea tarilor dezvoltate. Acest subiect ii intereseza in cea mai mare masura pe capitalisti, intrucat mana de lucru imigrata este mai ieftina decat mana de lucru nationala.
saracia 
este securitatea sociala favorabila dezvoltarii economice? Pentru capitalistii reganieni si thatcerieni raspunsul este negativ: securitatea sociala creeaza o mentalitate de asistat care favorizeaza lenea si lipsa de raspundere. In schimb, in zona alpina, in Benelux si in Scandinavia, securitatea sociala este considerata o urmare fireasca a dezvoltarii economice. Din aceasta cauza, tarile europene cele mai dezvoltate garanteaza un venit minim.
ierarhia salariilor. In Franta majoritatea considera ca pentru ridicarea competivitatii economice, ierarhia veniturilor trebuie largita. In alte tari capitaliste, din contra, intreprinderile se straduiesc sa mentina ierarhia salariilor intre niste limite inguste(ex: Elvetia, Austria, Germania).
fiscalitatea trebuie sa incurajeze economisirea sau contractarea de economii? In Franta, opinia publica continua sa se pronunte in favoarea economisirii. In Germania si Japonia economisirea e considerata o virtute nationala. In schimb, Statele Unite incurajeaza contractarea de datorii. In acest domeniu modelul anglo-saxon se opune radical modelului germano-nipon.
este preferabil sa avem mai multa reglementare si mai multi functionari care sa o puna in aplicare, sau mai putina reglementare si mai multi avocati care sa faca procese? In Anglia si Statele Unite s-a observat ca avocatii au o profesie comerciala si nu una liberala. Pentru japonezi, a intenta un proces este un lucru dezonorant.
banca sau bursa?
cum trebuie repartizata puterea intr-o intreprindere intre actionari, pe de-o parte, si manageri si personal, pe de alta parte?
Care trebuie sa fie rolul intrepinderii in materie de educatie si de formare profesionala? Raspunsul anglo-saxon este: cat mai mic cu putinta. Raspunsul perfect opus de partea germano-nipona, unde se depun, din contra, eforturi de promovare profesionala a tuturor salariatiilor in cadrul unei politici de gestionare previzionala a cadrelor care vizeaza sa asigure, pe cat posibil, armonia sociala si eficienta economica.
un sector a controversei: asigurarile. Exista doua conceptii opuse. Prima - cea anglo-saxona - vede in aceasta o simpla activitate de piata. Cea de-a doua atrage atentia asupra importantei cadrului institutional in ceea ce priveste garantarea securitatii impotriva intreprinderilor si a persoanelor particulare.
2. AMERICA IS BACK
Roland Reagan, voia, in 1980, sa trezesca la viata energia americana, sa inlature sindromul Vietnamului si sa renasca mitul pionerilor. Instalarea lui la Casa Alba coincide cu o framantare caracterizata prin prea multe umiliri si prea putine certitudini. Pe tot cuprinsul planetei, influenta americana parea a da inapoi in avantajul expansionismului sovietic. La finele anilor '70, opinia publica nu mai astepta mare lucru de la politica. Fara sa-si dea seama, ea era in asteptarea unui salvator. Pe 4 noiembrie 1980, Roland Reagan, candidatul Partidului Republican, este ales triumfal, cu noua milioane de voturi in plus fata de Jimmy Carter. Partuzeci si patru de state din cinzeci si unu au votat in favoarea lui. In 1984, triumful va fi si mai mare, avand in vedere ca a fost preferatul a patruzeci si noua de state. Reagan reprezenta aripa conservatoare a Partidului Republican. Programul lui se reduce la cateva principii de baza - Reagan afirma ca dorinta lui cea mai mare este sa aduca America in prim-planul scenei internationale. La 23 martie 1983, intr-un discurs televizat acesta propune eliminarea oricarei posibilitati de declansare a unui razboi atomic prin construirea, in spatiu, a unui scut capabil sa intercepteze toate rachetele sovietice. Proiectul este utopic deoarece necesita un salt tehnologic si este riscant din punct de vedere financiar. "Razboiul stelelor" este in schimb un incontestabil succes mediatic si politic. Formidabila sfidare - tehnologica si financiara - adresata Uniunii Sovietice se va dovedi mult mai eficace decat se prevedea. Spre sfarsitul anilor '80, anumiti responsabili sovietici vor recunoaste rolul jucat de "razboiul stelelor" in capitularea ideologica a sistemului sovietic. 
Sunt intreprinse mai multe reforme. 
Prima: dereglementarea in sistemul petrolier, in cel al telecomunicatiilor, al transporturilor aeriene, al bancilor si concurentei. 
Cea de-a doua in sistemul fiscal: urmareste sa simplifice impozitul pe venit suprimand deducerile si reducand impozitele, in special pe cele mai ridicate.
Cea de-a treia directie: lupta impotriva inflatiei printr-un control sever al masei monetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!