Aversiunea Fata de Democratie

Extras din referat Cum descarc?

Democratia este un regim politic la baza careia sta o lege fundamentala, Constitutia, aceasta reglementand anumite drepturi si libertati precum, participarea directa a cetatenilor la viata politica, alegerea reprezentantilor prin vot direct, liber si secret. Mai mult, un stat poate fi considerat democratic atunci cand sunt respectate urmatoarele principii: existenta mai multor partide politice (pluripartidism), separarea puterilor in stat (puterea legislativa, executiva si cea judecatoareasca fiind clar delimitate), exercitarea votului liber de catre cetateni, respectarea drepturilor si libertatilor acestora, dar si manifestarea regulii majoritatii (dominatia majoritatii asupra minoritatii).
In ceea ce priveste cazul Romaniei, prima oara cand se poate vorbi despre existenta unei Constitutii este anul 1831, moment in care autoritatile ruse au promulgat Regulamentele Organice din Tara Romaneasca si Moldova, intre anii 1831-1832. Desi prevedeau separarea puterilor in stat, aceste regulamente nu pot fi considerate a fi o Constitutie in adevaratul sens al cuvantului, data fiind situatia politica a Principatelor Romane din acea perioada. Astfel, prima Constitutie ,,adevarata" din istoria Romaniei este cea adoptata in 1866, care prevedea drepturile si libertatile cetatenesti dar si existenta votului cenzitar.
In aceasta lucrare imi propun sa analizez conceptia fata de democratie a mai multor oameni importanti din perioada anilor treizeci precum Nichifor Crainic, Nae Ionescu, Corneliu Zelea Codreanu, bazandu-ma pe lucrarea lui Adrian Paul Iliescu, ,,Anatomia raului politic", dar si pe cea a lui Zigu Ornea, ,,Anii treizezi.Extrema dreapta romaneasca". Astfel, voi incerca sa surprind si sa analizez inceputul democratiei in spatiul romanesc si modul in care valorile democratice au fost intepretate , adoptate sau respinse.
Unul dintre cei mai importanti critici ce apartin gandirii politice romanesti, care a studiat aversiunea fata de democratie este Adrian Paul Iliescu in lucrarea ,,Anatomia raului politic". Plecand de la criticile lui Mihai Eminescu, Nichifor Crainic, Nae Ionescu, Nicolae Iorga etc., Iliescu prezinta situatia politica romanesca in mod realist, sustinand aversiunea fata de democratie a elitelor politice si orietarea acestora spre o dreapta radicala, respingand vehement valorile democratice .,, Repulsia fata de omul obisnuit (repulsie ascunsa de multe ori sub masca ororii fata de ,,mediocritate"), reactia paroxistica impotriva idealului modern al egalitatii (denuntat sofistic drept dobitocie ,,egalitara" si confundat cu egalitarismul primitiv), ura (ce transpare uneori foarte limpede) fata de intregi grupuri sociale, denuntarea sistematica a valorilor democratice(libertate, drepturile fundamentale ale omului, toleranta)"1; toate acestea sunt elemente caracteristice elitei politice romanesti, pe care Iliescu o catalogheaza ca fiind extremista. Mai mult, Paul Iliescu, sustine ideea ca aversiunea fata de democratie provine, nu numai de la elita politica ci si de la ,,reactionarismul" specific culturii si politici romanesti. De asemenea, Iliescu sustine faptul ca aceasta ,,repulsie fata de democratie" se datoreaza in principal ,,etatismului exacerbat, absentei unor centre autonome de putere, inexistenta unei aristocratii independente fata de guvern, infantilismului ins titutional" etc, ceea ce arata faptul ca societatea nu poate asimila valorile democratice decat foarte greu. Astfel, putem transpune in cadrul acestei lucrari si teoria formelor fara fond a lui Titu Maiorescu, in sensul ca, institutiile politice ale Romanei secolului XX se ghidau dupa alte valori decat cele democratice, iar ideea de democratie transpusa societatii acelei perioade nu aduce decat afirmarea autoritarismului si a elitei politice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aversiunea Fata de Democratie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!