Asia Centrală - repere geopolitice

Extras din referat Cum descarc?

Asia centrala este situata intre Asia Mica si China, de marimea intregii Europe Occidentale, cu o populatie de aproximativ 59 milioane loc.(in 2005), majoritar musulmana. Actualmente, AC inseamna cele 5 state ex-comuniste:Kazahstan, Kargazstan, Uzbekistam, Tadjikistan si Turkmenistan, situate intr-o zona arida, cu un climat continental, de unde rezulta o nevoie enorma de apa, aproape inexistenta in zona si intotdeauna insuficienta (o problema majora fiind si faptul ca nu are acces la mare).
Cele 5 state sunt asemanatoare intre ele, avand aceiasi cultura, vorbind aceleasi limbi (turca si rusa), dar cu o distributie etnica neomogena(uzbeci, kazaci, turkmeni, tatari, coreeni, rusi,etc) ceea ce duce de multe ori la conflicte locale.O problema majora o reprezinta granita cu Afganistanul(in Uzbekistan, Tadjikistan si Turkmenistan), ceea ce duce la o prezenta importanta a islamismului in zona(creand conflicte, cel mai bun exemplu fiind razboiul din Tadjikistan), traficul de droguri si arme destabilizand si mai mult o zona deja instabila politic si economic.
Procesul de islamizare a inceput in AC la sfarsitul sec. 17, dar o data cu venirea la putere in zona a sovieticilor, islamismul a fost nevoit sa treaca pe plan secund(devenind o religie clandestina).Incepand cu anii '90, dupa destramarea URSS-ului islamul a revenit la putere(si suferind o transformare majora-devenind radical) din religie transformandu-se in politica si modalitate de opozitie contra guvernului(toate cele 5 republici facand parte din Organizatia Conferintei Islamice),influentate fiind de Iran, Arabia Saudita.Puterea politica a islamului este evidentiata si prin prezenta partidelor islamice(Partidul Renasterii Islamice, Hizb ul Tahrir sau Partidul Eliberarii Islamice).


Fisiere in arhiva (1):

  • Asia Centrala - Repere Geopolitice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!