Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umană

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2010
Mărime: 27.41KB (arhivat)
Publicat de: Cazimir Rafael Toma
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Munteanu Nicoleta
Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane Departamentul de Relaţii Internaţionale, Stiinţe Politice şi Studii de Securitate Specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene

Extras din referat

Lumea în care trăim este un laborator imens de experimente şi procese ireversibile ce vizează modernizarea tuturor sferelor societăţii. În goana acerbă pentru inventarea şi implementarea noilor tehnologii sunt antrenate toate statele, dar mai cu seamă cele puternice, cele care deţin influenţa şi doresc să stăpânească lumea. Fiind conştiente de ţelurile pe care şi le-au stabilit , dar şi de perspectivele ce le stau în faţă, acestea alocă sume colosale pentru a investi în cele mai îndrăzneţe proiecte de cercetare şi a crea cele mai noi tehnologii care-şi găsesc aplicabilitate în diverse sfere ale societăţii. Eforturile unor astfel de state ca SUA, Federaţia Rusă, China, Japonia, etc. se soldează cu implementarea de către acestea a unui set de tehnologii inovatoare care îmbunătaţesc calitatea serviciilor şi uşurează viaţa oamenilor, dar mai ales le conferă acestora faima unor state puternice şi bogate, actori influenţi pe arena mondială.

Majoritatea cercetărilor şi a proiectelor de modernizare la etapa actuală sunt subordonate departamentelor militare şi informaţionale de securitate, atât la nivel naţional , cât şi la nivel mondial, având ca scop îmbogăţirea şi renovarea arsenalului de război cu strategii şi arme noi, eficiente. Astfel, la mementul de faţă, la auzul înspăimântătorului cuvânt ,,război”, nu ne mai gândim la tancuri, tunuri de asalt, avioane militare, puşti, etc. Aceste atribute ale războiului clasic au fost substituite cu altele netradiţionale, iar în societatea actuală sunt foarte vehiculate noţiuni ca ,,război informaţional”, ,,război geofizic”, ,,război cosmic”, ,,război psihotronic” ş.a. m.d. Deoarece voi aborda aceste noţiuni într-un context concret în fragmentele ce urmează, voi încerca sa le explic succint. ,,Războiul informaţional reprezintă totalitatea acţiunilor întreprinse pentru a obţine superioritatea informaţională, prin afectarea sistemului informaţional al adversarului, în paralel cu protejarea propriului sistem de informaţii” . ,,Război geofizic-manipularea mediului în scopuri militare ostile”. ,,Războiul psihotronic este războiul mental care are ca scop afectarea sistemului cerebral şi inducerea unui comportament determinat’’.

,,Cursa înarmărilor” îşi găseşte justificarea în starea de insecuritate mondială existentă, condiţionată de conflictele şi competiţiile dintre state, atacurile teroriste, dar şi în temeiul unei posibile invazii extraterestre (voi justifica acestă idee fantezistă în capitolul ce urmează).

Unul din statele amintite mai sus, destul de puternic şi ambiţios să intre într-o astfel de cursă, ba mai mult decât atât, să dicteze regulile ei este SUA. Acest stat care este o mare forţă terestră, maritimă şi aeriană se evidenţiază pregnant pe fonul celorlalte state prin faptul că investeşte sume colosale în dezvoltarea şi achiziţionarea celor mai noi strategii în materie de cercetare şi apărare. În acest sens, Guvernul SUA prin intermediul Departamentului de Securitate Naţională şi a Institutelor de cercetare de pe lângă universităţi au implementat diverse programe cu aplicabilitate ştiinţifică şi nu numai, în scopul obţinerii de informaţii preţioase în domeniul de interes. Un astfel de proiect de cercetare lansat de către Departamentul de Apărare al SUA cu sprijinul Institutului de Geofizică a Univerităţii Alaska din Fairbanks a demarat în anul 1993. Acesta poate fi considerat cea mai eficientă şi perfecţionată tehnologie militară contemporană. HAARP (High-frequency Active Auroral Research), ce se traduce în română ca: ,,Programul de Cercetare Aurorală Activă de Înaltă Frecvenţă” este un proiect de cercetare a ionosferei pentru a stabili comportamentul ozonului, azotului şi ionilor la bombardamentele radiaţiei solare şi cosmice şi la emisiunea de radiaţii de înaltă sau joasă frecvenţă de pe pamânt. Instalaţiile acestui program constau dintr-o reţea de antene electromagnetice de frecvenţă înaltă, foarte puternice, care proiectează fascicule de unde radio pe stratul ionosferei cu scopul de a o studia şi a o modifica în vederea îmbunătăţirii căilor de comunicaţii. Actual sistemul dispune de 48 de astfel de antene, însă se prevede ca numărul lor să crească pînă la 360. După ce penetrează ionosfera aceste undele emise de către antene se reflectează pe suprafaţa pământului şi pot penetra orice obiect, la orice adâncime. La fel de uşor ar putea fi distruse prin pulverizare aceste obiecte aflate in stare de mişcare sau în stare de repaos, datorită energiei impresionante cu care sunt încărcate ,,razele morţii”, cum au fost numite de unii savanţi. Anual pentru dezvoltarea acestui proiect se alocă din bugetul de stat suma de 30 milioane de dolari, acestea fiind datele oficiale, pe când în realitate suma ar putea fi mult mai mare.

Bibliografie

1. Străinu, Emil, HAARP Arma Finală, Editura Triumf,2015

2. Străinu, Emil, Războiul Informaţional, Editura Solaris Print, 2009

Preview document

Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umană - Pagina 1
Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umană - Pagina 2
Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umană - Pagina 3
Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umană - Pagina 4
Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umană - Pagina 5
Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umană - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Armele electromagnetice - un pericol real pentru securiatea umana.docx

Ai nevoie de altceva?