Argumente Pro si Contra Globalizarii

Extras din referat Cum descarc?

Argumente pro si contra globalizarii
Abstract
Globalizarea este un fenomen omniprezent ,ireversibil ,avand consecinte favorabile si nefaste. Aceste consecinte determina dispute aprinse intre oamenii de stiinta ,unii fiind contra fenomenului, altii laudand efectele lui. In orice caz, fenomenul globalizarii este unul in expasiune si nu poate fi stopat in niciun fel. Tot ce putem face este sa ii permitem sa faca parte din viata noastra atat cat sa ne aduca beneficii, cantarind foarte bine efectele pe termen lung si beneficiile imediat urmatoare.
Globalizarea, este un termen tot mai intalnit in ziua de azi in mai toate domeniile existente, ca sa nu mai vorbim de sutele sau chiar miile de pagini in care se prezinta tot felul de puncte de vedere referitoare la cauzele si in special efectele acestui fenomen.
Desi termenul este des folosit, acceptat si de mult timp cunoscut, inca nu s-a gasit inca o definitie simpla, clara care sa fie unanim recunoscuta.
Globalizarea ca fenomen reprezinta renuntarea la limite teritoriale, ascensiunea nelimitata a tehnologiei, circulatia neingradita a informatiei, uniformizarea economiei, libera circulatie a capitalului si a persoanei, dar nu in ultimul rand alinierea politica in perspectiva unei guvernari globale. 
Globalizarea are un caracter universal in sensul ca a ajuns sa afecteze structura tuturor componentelor sistemului social global - subsistemul politic, economic, militar, social, religios, ecologic etc. Din aceasta perspectiva putem vorbi si de o specializare a globalizarii, adica de globalizare politica, militara, sociala, financiara, tehnologica, ecologica si, nu in ultimul rand, economica.
Globalizarea este un fenomen in continua expansiune,ireversibil si ne afecteaza pe toti indiferent de locul de apartenenta geografica, regionala, religioasa, etnica, doar ca in moduri diferite. 
Globalizarea a devenit astfel un fenomen real al zilelor noastre cu toate avantajele si dezavantajele pe care le manifesta.
Tocmai aceste avantaje si dezavantaje pe care le are si le manifesta in diferite tari, sau in unele zone geografice, au creat si continua sa fie puncte de controversa intre sustinatorii acestui proces mondial si cei care s-au opus evolutiei lui inca de la inceput.
Treptat procesul globalizarii a luat proportii, cu toate avantajele si dezavantajele lui. Punctele de vedere a celor care au sustinut si continua sa sustina fenomenul globalizarii precum si a celor ce se opun diferitelor aspecte ale manifestarii lui, dovedesc argumente deosebit de convingatoare in ambele tabere.
In continuare voi expune cateva dintre avantajele si dezavantajele globalizarii,argumente pro si contra ,mentionand faptul ca este dificil sa distingem care este granita dintre ele, limita pana la care globalizarea reprezinta un avantaj sau un dezavantaj. 
Incepem prin a prezenta ceea ce reprezinta o necesitate a societatii de astazi si anume nevoia de comunicare si informare. Ideea lui Thomas Friedman care afirma ca Pamantul a devenit PLAT este imaginea plastica a modului in care transmiterea si viteza informatiilor nu sunt impiedicate de granitele niciunei tari. Astfel ,informatia devine disponibila in timp real ceea ce este un avantaj pentru societate deoarece informatia este putere. 
Acest enorm succes pentru omenire are inca multe aspecte negative. Odata cu informatiile deosebit de utile ce se transmit intre diferiti oameni din diverse tari, se transmit si tot felul de informatii (sub forma de text sau imagini), din diferite domenii total nedorite si in majoritatea lor imposibil de controlat sau de blocat cel putin pentru moment (pornografii, trivialitati s.a.).
Dezvoltarea mijloacelor de informare si comunicare a constituit si continua sa fie un real suport al globalizarii. Nimeni nu se mai poate opune acestei revolutii, si conexiunii oamenilor de pe intregul mapamond.
Unii combatanti ai globalizarii sustin ca statele se alineaza si se omogenizeaza ceea ce duce la pierderea identitatii si suveranitatii. Stiinta, tehnica ,arta, cultura si orice face parte din viata umana si care sunt destinate satisfacerii nevoilor umane, au capatat valente globale. Nenumarate creatii nationale au intrat in patrimoniul valorilor universale. Odata cu avantajele liberei circulatii, apare si riscul ca multe dintre lucrarile pretinse a fii valori artistice sau unele modele culturale, de valori indoielnice sa ajunga spre vanzare pe diverse piete straine.
Referindu-ne in mod special la dezvoltarea economica a diferitelor tari, bazata pe dezvoltarea continua a stiintei si tehnicii ,globalizarea urmeaza calea fireasca a unei traiectorii cu adevarat revolutionare.
Noutatile privind creerea unor produse sau servicii in anumite tari au atras atentia si dorinta de folosire a acestora de catre un numar din ce in ce mai mare de oameni depasind limitele si granitele nationale, devenind astfel bunuri de folosinta internationala.
Istoria comertului dovedeste dorinta si preocuparea din partea diferitelor tari de a obtine anumite produse din alte tari in pofida unor sisteme de transport rudimentare si a duratei excesive de obtinere a lor. In conditiile dezvoltarii economice a secolului 20 si 21 nu se mai pun astfel de probleme legate de sistemul de transport si de timpul indelungat pentru procurarea anumitor bunuri si servicii. In acest fel, tot felul de materii prime, materiale, bunuri de consum si mijloace de productie sunt transferate intre diferite tari si zone geografice fara nici un fel de impediment. Bunurile si serviciile au devenit parte din productia si consumul global.
Chiar daca au existat tot felul de bariere conventionale, cum au fost barierele vamale sau protectionismului tehnologic, acestea au avut un caracter temporar si s-au manifestat numai in raport cu anumite tari sau zone geografice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Argumente Pro si Contra Globalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!