Aptiudinile necesare unui diplomat în secolul al XXI-lea

Extras din referat Cum descarc?

Inca din cele mai vechi timpuri diplomatia a reprezentat arta de a purta negocieri intre diversi actori si state cu scopul de a pastra sau consolida relatiile dintre acestea. Cu toate acestea, acum doua secole in urma, a existat afirmatia potrivit careia diplomatia se va sfarsi, iar acest fapt se va datora dezvoltarii tehnologiei. Doua figuri importante ale parioadei au sutinut aceasta idee: Lordul Palmerston (care a afirmat ca: ,,Acesta este sfarsitul diplomatiei", atunci cand o expeditie trimisa prin cablu a sosit la Whitehall, unde se afla biroul sau) si Regina Victoria (care considera ca odata cu dezvoltarea noilor tehnicii de telecomunicatii rolul ambasadorilor va fi redus treptat pana cand acestia vor disparea). In ciuda acestor afirmatii, diplomatia nu numai ca a supravietuit, dar a si devenit una dintre cele mai cautate meserii ale secolului actual, chiar daca nu reprezinta una dintre cele mai usoare si sigure meserii.
Diplomatia secolului al XXI-lea este total diferita de cea a secolului al XIX-lea, iar acest fapt se datoreaza modernizarii si evolutiei noilor tehnologii, precum si noilor diferende aparute la nivel international.
Diplomatul secolului al XXI-lea trebuie sa intruneasca un set de aptitudini si calificari pentru a fi eligibil acestei functii. In aceasta privinta, Ernst Sucharipa considera ca diplomatul ideal al secolului actual reprezinta un amestec intre caracteristicile traditionale si cele moderne; asadar, un diplomat trebuie sa dispuna de urmatoarele aptitudini, care ii pot oferi statutul de diplomat calificat in meseria practicata: aptitudini lingvistice, rezistenta la stres, o buna comunicare in public, calitati administrative, interes deosebit pentru problemele globale, un nivel ridicat de tolerenta si pregatire continua. Toate aceste calitati, precum si altele, vor fi dezbatute mai amanuntit de-a lungul acestei lucrari.
Sucharipa afirma in lucrarea sa ca pentru un diplomat nu este importanta rapiditatea sau cantitatea informatiei obtinute, ci calitatea acesteia. Altfel spus, un diplomat nu se grabeste in obtinerea unor informatii, el isi ia tot timpul de care are nevoie, verificand calitatea si gradul de adevar al diverselor stiri, deoarece rolul unui diplomat este acela de a obtine informatii (foarte importante pentru statul sau) cat mai relevante fara a se grabi.
Diplomatia, sustine Ernst Sucharipa, ar trebui sa sutina egalitatea intre sexe si sa promoveze posibilitati de cariera pentru ambele genuri; iar aceasta idee apare ca un rezultat al evolutiei, deoarece cu cativa ani in urma societatea considera ca rolul femeii este acela de a face copii, de a-i ingriji si de a avea grija de casa, ea neavand dreptul la vot, dreptul de a lucra in functii plublice, fiind obligata totodata sa suporte violenta unui sot abuziv; insa odata cu trecerea anilor rolul femeii in societate s-a schimbat, ea dispunand astazi de aceleasi drepturi de care dispune si un barbat, putand lucra in domenii in care nu puteau lucra inainte. 
Un diplomat de succes trebuie sa dea dovada de rabdare atunci cand trebuie sa asculte sau sa observe anumite evenimente. Probabil ca apare intrebarea; ,,De ce are nevoie un diplomat de rabdare in acest domeniu?" Raspunsul este pe cat se poate de simplu, are nevoie de rabdare deoarece el trebuie sa acorde atentie si celor mai mici detalii, astfel incat sa nu omita nici cele mai mici amanunte vitale pentru tara lui.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aptiudinile necesare unui diplomat in secolul al XXI-lea.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!