Analiza Tranzitiei Post-Comuniste a Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

A trecut mai bine de un deceniu si jumatate de tranzitie postcomunista. Starea tranzitiei obliga la o analiza mai atenta a procesului de transformare, mergand dincolo de stereotipuri, mituri si simplificari exagerate. Dupa cum declara, in urma cu cativa ani, un official al Bancii Mondiale, Alan Gelb, implicat in problemele tarilor postcomuniste, ar trebui sa judecam politica economica pe baza propriilor sale merite, lasand la o parte prejudecatile intelectuale. Astfel, el remarca faptul ca esecul reformelor "nu se datoreaza numai deficitarei implimentari a unor politici sanatoase...esecurile au o explicatie mai profunda in proasta intelegere a fundamentelor unei economii de piata, ca si a bazelor unui proces de reforma institutionala".
Startul tranzitiei a fost mai deficil in Romania decat in alte state ex-socialiste central-europene. Economia era aproape integral etatizata. Sistemul de conducere, hipercentralizat si in conflict cu criteriile de rationalitate, devine complet inert la semnalele realitatii. Realizarea productiei in unitati supradimensionate confereau economiei un grad ridicat de rigiditate. Ineficienta acesteia a fost agravata in anii 80, atat de continuarea investitiilor in ramuri puternic energointensive, cat si de stoparea influxului tehnologic occidental ca efect al politicii de rambursare anticipata, fortata a datoriei externe. Slaba motivatie a muncii, dublata de politica artificiala a "ocuparii depline", altera si mai mult competitivitatea productiei nationale. Efectul cumulate al acestor factori la constituit deteriorarea standardului de viata a populutiei, pauperizarea acesteia, blocarea Romaniei intr-un perimetru de subdezvoltare, compromiterea sanselor sale de a se recorda la noile evolutii ale civilizatiei.
In Romania liderii politici au practicat un ,,stalinism tarziu"care si-a pus pecetea pe fizionomia si fiziologia societatii inainte de 1989, reverberatii distincte putand fi detectate si dupa acest moment. De asemenea se confrunta cu o extraordinara constrangere valutara. Cauza majora care a dus la formarea acestei situatii a fost politica anilor 80 care a istovit economia si a intensificat foamea de resurse si produse. 
Prin urmare, pornind de la acest climat politic, Romania se confrunta cu mari provocari: gestiunea efectelor a doua tendinte esentiale ale tranzitiei, destructurarea sistemelor vechi si structurarea celor noi, acestea creand tensiuni, uneori explozive.
In urma unei analize asupra climatului politic au putut fi identificate punctele slabe si stabili cea mai buna modalitate de abordare:
-Constructia (modernizarea) institutionala: aceasta nu a fost suficient pusa in relatie cu povara grea a trecutului (path dependency), istoria pre-comunista si cea comunista a unei tari influentand prezentul si perspectivele sale.
-Realizarea de crestere economica rapida pentru ajungerea din urma a tarilor avansate (catching up): cresterea economica rapida si sustinuta fiind o provocare, cu toate ca teoria conventionala sugereaza un potential de crestere rapida pentru orice economie cu abundenta de resurse si de munca ieftine. 
-Asigurarea stabilitatii sociale si politice: dezideratul cresterii este impus nu numai de tinta apropierii de tarile vest-europene, de UE (ce este un club de natiuni bogate), dar si de nevoia de a atenua marea incordare structurala din sistem si de a face durabila macrostabilizarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Tranzitiei Post-Comuniste a Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!