Analiza comparativă între SUA și Noua Zeelandă

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul de partide
Privitor la sistemul de partide din Noua Zeelanda, putem afirma cu convingere ca este o oglindire a sistemului britanic asa cum este si cazul sistemului de partide din SUA. In ambele tari, gradul de democratie este unul destul de ridicat. SUA este considerata a fi una dintre cele mai veritabile democratii de pe intregul mapamond. In schimb, Noua Zeelanda, asa cum afirma si Dahl, este fondatoarea primelor sisteme de guvernare cu adevarat democratice din prima decada a secolului douazeci. Noua Zeelanda are cele mai indreptatite pretentii deoarece, inca din 1893, a fost prima tara care a instituit cu adevarat sufragiul universal, adica, dreptul de vot si pentru barbati si pentru femei si pentru minoritatea maori.
Sistemul bipartidist este caracterizat prin procesul alternarii la guvernare a doua partide politice principale. Fiecare dintre cele doua partide detine posibilitatea reala de a forma majoritatea parlamentara si de a prezenta, astfel, o alternativa la guvernare. Sistemul politic american, cu Partidul Republican si Partidul Democrat, este de tip bipartidist. Sistemul de partide din Noua Zeelanda este de asemenea unul bipartidist, in ciuda prezentei obisnuite a inca unuia sau mai multe partide mici in legislative. 
Timp de sase decenii, din 1935 pana la mijlocul anilor '90, Noua Zeelanda a avut cabinete monocolore majoritare, fara exceptii sau intreruperi. Doua partide mari - Partidul Laburist si Partidul National - au dominat politica Noii Zeelande, guvernand alternativ. Cabinetul monocolor majoritar format dupa alegerile din 1993 a suferit o serie de demisii si in scurt timp a devenit un cabinet de cvasi-coalitie (o coalitie cu demisii si migrari recente), apoi un cabinet monocolor minoritar - dar toate aceste cabinete neobisnuite au guvernat in ultima etapa a tranzitiei spre noul sistem non-Westminster. Noua Zeelanda a constituit un exemplu perfect al modelului Westminster. Sistemul bipartidist din Noua Zeelanda s-a dovedit asadar, un sistem aproape pur bipartidist.
Bazele sistemului politic din Statele Unite ale Americii au fost puse in urma cu mai bine de 200 de ani, practic odata cu constituirea statului nord-american, fiind forma de organizare politica cu cea mai mare stabilitate in timp si totodata, un model pentru alte state. Din perspectivele tipologiei bazate pe criteriul raporturilor dintre puterile statului, sistemul politic al SUA apartine tipului prezidential clasic, insa particularitatile sale fac din sistemul politic american un model de referinta pentru studiile din domeniu, dar si un etalon pentru practica politica a altor state.
Cultura politica
.Expresia cultura politica a fost introdusa in politologie in ultima jumatate de secol, mai ales in preocuparile cercetatorilor americani. Desigur, au existat termeni generici care acopereau aceeasi realitate cu multe secole inainte de aparitia acestei expresii, termeni utilizati intr-un discurs enciclopedic, cu o conotatie contemplativa sau metafizica. Dar de aceasta data expresia a fost astfel definita (de pe pozitiile filosofiei pragmatice) incat sa poata fi utilizata pentru a compara sistemele si regimurile politice contemporane, pentru a desprinde tendinte, reguli si mecanisme de interventie in viata politica in sensul adancirii democratiei, a sporirii eficientei activitatilor de guvernare, de gestiune a afacerilor publice. 
Primele studii empirice, sociologice au fost dedicate deci culturii politice a democratiei si structurilor, proceselor sociale care o sustin. Gabriel A. Almond si Bingham G. Powell, in 1966, scriau: "Cultura politica este un model de atitudini intelectuale si de orientari fata de politica, manifestate in randul membrilor unui sistem politic. Ea este un domeniu subiectiv care sta la baza actiunilor politice si care le confera importanta. Astfel de orientari individuale cuprind cateva elemente: orientari cognitive, exacte sau mai putin exacte, pe tema subiectelor si convingerilor politice; orientari emotionale, sentimentul atasarii, angajarii, respingerii in raport cu subiectele politice si orientari estimative, aprecieri si opinii pe tema unor subiecte politice, ceea ce, de obicei, presupune aplicarea unor standarde apreciative privind subiectele si evenimentele politice". ) Cu alte cuvinte, cultura politica reprezinta intreaga retea de orientari, atitudini, convingeri si valori prin care individul se raporteaza la sistemul politic. In acelasi spirit, Lucian W. Pye concepea cultura politica drept un set de credinte si atitudini care dau sens vietii politice si care ofera regulile menite sa regleze comportamentul politic. Cultura politica americana se distinge de toate celelalte sisteme socio- politice in privinta mentalitatii si a functionarii institutiilor principale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa intre SUA si Noua Zeelanda.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!