Analiza Comparata a Statelor Canada si Belgia din punct de Vedere Politic

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
1. Repere istorice ale sistemului constitutional 2
2. Partidele politice 4
3. Parlamentul 6
4. Procedura legislativa 8
5. Seful Statului 8
6. Guvernul 9
7. Sistemul judiciar 9
8. Cultura 10
9. Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Belgia si Canada sunt doua state care au structuri politice asemanatoare. Se poate realiza o comparatie intre ele si cel mai important este faptul ca ambele sunt regimuri politice parlamentare. Cele doua state au evoluat diferit, iar caracterul lor politic a avut influente ale marilor puteri, ceea ce a dus la un grad ridicat de complexitate a structurilor politice.
Pe tot intinsul acestei lucrari, vom avea in vedere compararea celor doua tari avand in vedere structura de stat a acestora, principalele functii ale structurilor constitutionale si caracterul cultural.
1. Repere istorice ale sistemului constitutional
In realizarea constitutiilor celor doua tari s-au regasit caractere francofone. In Canada , deoarece acest stat a fost intemeiat de colonistii francezi stabiliti la inceputul secolului al XVI- lea pe malurile fluviului St. Laurent. Aceasta si-a pastrat caracteristicile franceze chiar daca Anglia a cucerit acest stat in 1760, si de-a lungul timpului au existat contradictii intre conservatorismul national francez si stapanirea britanica. In sec al XVIII- lea din aceasta cauza, Canada s-a separat in doua provincii: Canada Superioara si Canada Inferioara . 
In timp ce Canada are la origini un caracter francofon, Belgia, dupa ce si-a programat independenta fata de Olanda , la 4 octombrie 1830, un guvern provizoriu va decide convocarea unui Congres national insarcinat cu examinarea unui proiect de constitutie inspirat in deosebi din textele Constitutiei Frantei din 1791, Legea fundamentala a Olandei din 1814 si Carta Franceza din iulie 1830. Constitutia va fi promulgata la 7 februarie 1831. 
Canada si-a castigat independenta mult mai tarziu, in 1931, devenind stat suveran membru al Commonwealth-ului .
In anul 1867 parlamentul britanic a adoptat ,,Actul Americii de Nord Britanice", care a organizat Canada pe principiile unei federatii constituite din 4 provincii: Ontario, Quebec, Noua Scotie si New Brunswick., pe cand Belgia in urma procesului de federalizare din anii ?80 ai secolului XX este impartita in trei mari regiuni administrative: Wallonia, Flandra si capitala tarii Bruxelles si de asemenea patru regiuni lingvistice: Regiunea de limba franceza, regiunea de limba olandeza, regiunea bilingva Bruxelle si regiunea de limba germana.
In prezent Canada este formata din zece provincii care beneficiaza de o larga autonomie si doua teritorii aflate sub controlul Guvernului federal. Baza constitutionala a federalismului canadian - aparent un instrument eficient a deosebirilor etnice, religioase, culturale - nu a reusit sa impiedice acumularea la nivelul unor provincii a contradictiilor grave, fie intre Guvern si Parlamentul federal si organismele locale de guvernare. De pilda, Guvernul si Adunarea Nationala a provinciei Quebec reclama cunoasterea de catre structurile federale a caracterului distinctiv al acesteia in virtutea limbii si a culturii, precum si a legislatiei sale civile, in timp ce anumite partide si grupuri nationaliste francofone pretind chiar o separare totala a Quebec-ului sau cel putin o autonomie mai larga a acestei provincii fondatoare a Dominionului in cadrul federatiei . 
Federalismul belgian, spre deosebire de cel canadian, este reprezentat tocmai prin aceasta componenta originala: decupajul geografic urmeaza traseul regiunilor lingvistice.
In literatura de specialitate se sustine ca federalismul belgian este atipic si are 4 trasaturi distincte :
- Caracterul disociativ, in sensul ca regiunile si comunitatile lingvistice nu se unesc pe criterii politice;
- O tripla subordonare legislativa a ceteteanului fata de legislatia federala, cea a comunitatilor si cea a regiunilor;
- Existenta unei multitudini de colectivitati politice: una federala, trei comunitare, trei regionale, una de limba franceza si regiunea bilingva Bruxelles; 
- Procesul de federalizare nu s-a incheiat, aflandu- se in evolutie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparata a Statelor Canada si Belgia din punct de Vedere Politic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!