Analiza Absenteismului la Alegerile Euro-parlamentare

Extras din referat Cum descarc?

In urmatoarele pagini voi incerca sa realizez o analiza a absenteismului la alegerile euro-parlamentare din noiembrie 2007, pe baza sondajelor si cercetarilor realizate de INSOMAR, ATLE si CSOP, si de asemenea pe baza catorva articole relevante. 
La data de 1 ianuarie 2007, tara noastra a devenit stat membru al Uniunii Europene, cu drepturi si obligatii. Printre drepturile de care beneficiaza cetatenii romani se numara si acela de a avea reprezentanti in Parlamentul European. Cu un numar de 785 deputati, Parlamentul European este organul reprezentativ al celor 495 de milioane de cetateni ai UE, din cele 27 de state membre. In urma scrutinului ce va avea loc pe 25 noiembrie 2007 romanii vor putea desemna 35 de parlamentari.
Poporul roman a dovedit ca nu cunoaste foarte multe lucruri despre schimbarile pe care le-a adus aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana , nu stie prea multe despre etapele pe care trebuie sa le parcurgem, dar s-a declarat optimist in privinta viitorului. 
Prezenta slaba la vot are mai multe explicatii. Organizarea in aceeasi zi a alegerilor pentru Parlamentul European si a referendumului pentru votul uninominal, a influentat in sens negativ prezenta la vot; oamenii au fost derutati; unii au votat la referendum, iar altii doar la euro-parlamentare, pentru ca ei nu au inteles rostul referendumului. In plus, unii eurocandidati chiar pun dezinteresul pentru euroalegeri si pe seama referendumului pentru uninominal. O alta cauza a absenteismului de la urne este lipsa de incredere a cetatenilor in clasa politica, dar si lipsa informarii cetatenilor .
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) in luna februarie a anului 2007, cetatenii chestionati nu stiau ca Romania trebuie sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European pina la sfirsitul anului. 
Datele unui sondaj de opinie realizat de CCSB in perioada 3-15 august arata ca 73% dintre subiecti declara ca stiu ca vor avea loc alegeri europarlamentare in 2007 in Romania, iar 53% dintre cei chestionati se declara interesati de acest subiect. Pentru restul de 42%, subiectul europarlamentarelor nu prezinta interes, in timp ce 4% dintre subiecti nu au raspuns sau nu au stiut ce sa raspunda la aceasta intrebare. Intrebati despre intentia de vot, 76% dintre subiecti au declarat ca vor merge la vot, dintre acestia 45% dand ca sigura participarea lor la scrutin, iar restul de 31% ca probabila. Doar 8% dintre subiecti spuneau ca sigur nu vor merge la vot, iar alti 11% ca probabil nu, in timp ce 5% nu au raspuns la aceasta intrebare . Mai mult de jumatate din romanii cu drept de vot sustineau ca intentioneaza sa mearga la urne la alegerile pentru Parlamentul European, se arata in ultimul sondaj Gallup, realizat in luna septembrie, la comanda Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Aproape jumatate din repondenti (49%) au declarat ca sunt absolut siguri ca vor vota in orice fel de conditii la alegerile pentru PE,alti 18% au afirmat ca sunt destul de siguri ca vor vota in data de 25 noiembrie. Numai 8% din subiectii sondajului au recunoscut ca nu sunt siguri daca isi vor exercita dreptul de vot si doar 4% au sustinut ca absolut sigur nu vor merge la urne. 
In luna noiembrie, 62,9% dintre cei care au raspuns unui sondaj realizat de ATLE, au spus ca isi vor exercita dreptul de vot atat la alegerile pentru Parlamentul European, cat si la referendumul pentru uninominal. 12,8% sunt hotarati sa mearga doar la votul pentru euroalegeri, in timp ce 3,3% vor participa doar la cel pentru referendum. 8,8% nu vor vota deloc, iar 8,7% nu s-au hotarat. 3,5% nu au raspuns la intrebare. Potrivit aceluiasi sondaj, la alegerile din noimebrie, pentru Parlamentul European, PD ar fi fost votat de 32,1% dintre respondenti, urmat de PSD - 26%, PNL - 9,5%, PRM - 6,3%, PLD - 5,2%, PC - 5,1%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Absenteismului la Alegerile Euro-parlamentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!