Amenințări și oportunități la Marea Neagră

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere . p. 1
1. Pozitionare ... p. 2
2. Probleme de securitate in regiunea extinsa a Marii Negre p. 3
3. Ce inseamna regiunea extinsa a Marii Negre? . p. 4
4. Caucazul de Sud si "conflictele inghetate" . p. 5
5. Climatul de securitate in regiunea Marii Negre Extinse dupa 11 septembrie 2001 ... p. 7
6. Vectori de propagare a terorismului . p. 9
7. Multiplele fete ale criminalitatii organizate ... p. 10
8. Organizatiile internationale de securitate in zona Marii Negre .. p. 12
a. Politica europeana de cooperare la Marea Neagra ... p. 13
b. Factorul N.A.T.O. in regiunea Marii Negre p. 14
9. Organizatii de cooperare regionala p. 15
a. Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN). Istoricul si obiectivele cooperarii ... p. 15
Concluzii .. p. 18
Bibliografie ... p. 20
Cuprins . p. 21


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Problematica securitatii la Marea Neagra a fost o problema intens dezbatuta pe de o parte datorita pozitionarii sale stategice, interesului exercitat de marile puteri indeosebi a Rusiei sub a carei influenta s-a aflat mai ales pana la caderea comunismului, iar astazi S.U.A. vede Marea Neagra ca pe o punte de legatura in lupta impotriva terorismului.
Marea Negra nu este numai un important punct strategic dar este deasemenea si o importanta "ruta" pentru conductele de petrol.
Securitatea in aceasta zona este inca instabila datorita conflictelor din zona: mai ales cele provocate odata cu destramarea U.R.S.S. -  ului si aparitia noilor state si lupta lor pentru a deveni indepente.
Aceasta nu este singura problema dezbatuta in acest referat, am realizat o prezentatre a nolior amenintari la adresa securitatii internationale: terorismul, armele de distrugere in masa, criminalitate, trafic de fiinte umane etc. 
Nu puteam omite deasemenea si o scurta prezentare a strategiilor de secritate dezvoltate de institutiile internationale N.A.T.O., dar si cele de cooperare regionala O.C.E.M.N..
Romania la randul sau este direct interesata de asigurarea securitatii la Marea Neagra datorita statutului sau de tara riverana facand parte din aceste organizatii.
Problematica securitatii Marii Nerge
1. Pozitionare
[Wikipedia]
Marea Neagra are o locatie strategica relevanta: este pozitionata la intersectia dintre Europa si Asia, dintre vasta Rusie si Orientul Mijlociu si leaga direct Europa de Sud-Est de Europa Occidentala, prin fluviul Dunarea, dar si de Marea Mediterana, iar, in prezent, extinderea N.A.T.O. si a U.E. au transformat-o in vecinatate apropiata a marilor puteri euro-atlantice. Aceasta pozitionare a dat nastere la teorii controversate, precum cea a lui Halford J. Mackinder, referitoare la conceptul de Heartland, sau cea a lui Samuel P. Huntington, despre linia de demarcatie a civilizatiilor.
De asemenea, zona Marii Negre este importanta si pentru uriasa diversitate de oameni si culturi ce caracterizeaza tarile riverane, diversitate ce constituie atat o sursa de conflicte, cat si o sursa de imbogatire culturala. Nu trebuie uitat nici factorul economic, in special resursele naturale, care face din Marea Neagra o zona de interes strategic pentru circuitele economice occidentale. In acelasi timp, Marea Neagra reprezinta o noua interfata intre comunitatea euro-atlantica si Orientul Mijlociu. 
Ziua Internationala a Marii Negre este sarbatorita in 31 octombrie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenintari si oportunitati la Marea Neagra.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.geopolitica.ase.ro/doc/dizertatii2006
2. Securitatea la Marea Neagra: Discursul lui Traian Basescu la Vilnius, http://www.hotnews.ro/articol_
3. Dr. Gheorghe Fulga, Directorul Serviciului de Informatii Externe, Romania, http://www.dci.ro
4. http://www.setimes.com/ 
5. http://www.cssas.unap.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!