Amenințări Riscuri și Vulnerabilități asupra Securității Internaționale

Extras din referat Cum descarc?

Evenimentele istorice ale ultimelor doua decenii (terorism, conflicte ce au la baza conflicte identitare etnice si religioase) precum si aparitia unor noi tipuri de vulnerabilitati au aprofundat dezbaterile asupra securitatii printre teoreticieni si factori decizionali deopotriva. ,,Daca in perioada Razboiului Rece conceptele se concentrau asupra dimensiunilor politice si militare, acestea doua fiind percepute drept dimensiunile din care apar sursele majore de amenintari la adresa statului, dupa incheierea perioadei au aparut noi perspective deschise de insasi infasurarea concreta a evenimentelor pe scena relatiilor internationale." 
Conceptul de amenintare, risc, vulnerabilitate
Amenintarea este declararea intentiei de a face rau cuiva, de a pune o persoana intr-o situatie periculoasa, sau a pune o persoana in situatia de a face ceva ce doreste alta persoana. Amenintarea este un risc concretizat. Acesta duce la dezechilibru si creaza o stare de incertitudine. Cu cat amenintarea este mai specifica, cu atat sursa sa este mai clara. De-a lungul timpului amenintarea a fost mereu prezenta in viata oamenilor. Pot exista amenintari in domeniul politic, economic, social, militar, sau domeniul mediului inconjurator.
Riscul se caracterizeaza prin posibilitatea unui eveniment de a se produce. Riscul este o parte componenta a lumii de astazi. Acestea pot fi grupate in functie de domeniul de activitate: entitati comunitare si religioase, arie geografica (interne, externe, cosmice), timp, volum, importanta, probabilitate. In conditiile globalizarii, actorii expusi riscurilor devin factori perturbatori ai intregului sistem de securitate.
Vulnerabilitatile sunt puncte slabe ale unei persoane, sau ale unui stat. Sunt definite drept domenii sensibile ce pot fi vatatmate cu usurinta. Vulnerabilitatea este un fenomen care diminueaza capacitatea de reactie la riscurile existente, fiind de natura interna, in timp ce amenintarile sunt de natura externa. Factorii care pot contribui la cresterea vulnerabilitatii sunt asezarea geografica, marimea teritoriului, populatia, infrastructura, sistemul de guvernare, relatiile sociale, etc. Cu cat vulnerabilitatea unui stat este mai mare, cu atat cresc amanintarile la adresa sa. 
Principalele amenintari la adresa securitatii internationale in perioada contemporana sunt: 
Terorismul contemporan
,,Contextul situatiei internationale de la inceput de mileniu evidentiaza o revenire in forta a terorismului, dovedita atat de extinderea ariei geografice de manifestare, cat si de diversificarea obiectivelor promovate, a metodelor si mijloacelor folosite, a ganei tintelor vizate de gruparile care initiaza, planifica, organizeaza, sustin ori infaptuiesc acte teroriste, precum si de amploarea acestora." Terorismul este un produs al societatii si evolueaza intocmai ca aceasta, adica haotic, dar in acelasi timp periculos. El nu se dezvolta dupa reguli, fiind un fenomen imprevizibil. Globalizarea si caracterul deschis al democratiilor moderne au dus la scaderea securitatii in secolul al XXI-lea. Insecuritatea poate lua multe forme, dar nimic altceva nu provoaca atata vulnerabilitate ca terorismul. In zilele noastre foarte sunt organizatiile care folosesc terorismul pentru a atinge un obiectiv nationalist sau separatist. Acestea ori spera sa creeze un stat nou si independent pe un teritoriu care mai inainte a fost o parte a altui stat, ori vor sa desprinda o anumita regiune a unei tari si s-o uneasca cu alta. Terorism deranjeaza oamenii si acesta este motivul pentru care a capatat atata atentie in secolul al XXI-lea,
Terorismul nu este un fenomen nou in istoria omenirii, insa secolul al XXI-lea este secolul in care a atins apogeul, fenomenele teroriste fiind mai raspandite ca niciodata si tot mai greu de tinut sub control. Terorismul este unul dintre cele mai dezbatute subiecte ale contemporaneitatii si una dintre principalele probleme cu care se confrunta omenirea, devenind o noua forma de ducere a razboiului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenintari Riscuri si Vulnerabilitati asupra Securitatii Internationale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

DINU, Mihai-Stefan, Influenta factorilor etnic si religios asupra dinamicii mediului de securitate, Editura Universitatii Nationale de Aparare ,,Carol I", Bucuresti, 2008
FULGA, Vasile, FULGA, Cristina, FULGA, Dan, V., Ucideti teroarea. Terorism, Antiterorism, Contraterorism, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, Bucuresti, 2009
OLA, Gavril, Organizatii si structuri teroriste. Forte speciale de prevenire si combatere a terorismului, Editura Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", Bucuresti, 2007
OLA, Gavril, Terorismul si formele sale, Editura Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", Bucuresti, 2007
TUFEANU, Ion, Stadiul si perspectivele luptei impotriva coruptiei si crimei organizate, Editura Pamantul, Pitesti, 2000


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!