Actul Unic European

Extras din referat Cum descarc?

1. Etapele preliminare adoptarii A.U.E.
A. Proiectul Spinelli
A.U.E. a fost precedat si intr-o oarecare masura determinat de initiativa Parlamentului European care pe 14 septembrie 1984 a adoptat un avant proiect al tratatului instituind Uniunea Europeana.
Acest text a fost elaborat la initiativa luata de A. Spinelli in iunie 1980. El prevedea crearea unei U.E. dotata cu competente mult mai largi decat comunitatile precum modificarea macanismelor institutionale si in special o crestere considerabila a puterilor Parlamentului European.1
B. Raportul Dooge
In iunie 1984 initiativa a fost reluata de guverne. Consiliul European de la Fontainebleau a decis constituirea unui comitet ad hoc pentru problemele institutionale (comitetul Dooge).
In raportul sau remis in martie 1985, Comitetul s-a pronuntat pentru crearea unei "entitati politice veritabile" pentru ameliorarea obiectivelor institutionale si mai ales pentru realizarea obiectivelor prioritare in special "o veritabila piata interna". A fost propusa demararea procedurii de revizuire a tratatelor.
C. Cartea Alba 
In iunie 1985 Comisia a facut public raportul "Cartea alba" despre piata interna. Acest document stabilea cu mare claritate si precizie lista obstacolelor care se opuneau unei veritabile libere circulatii in interiorul comunitatii, precum si lista masurilor de luat pentru a le suprima.
D.Semnarea Actului Unic European 
Consiliul european de la Milano (28-29 iunie 1985), aproband in ansamblu propunerile care ii erau facute, a luat hotararea printr-un vot majoritar (7 contra 3  Marea Britanie, Danemarca, Grecia) de a convoca o conferinta pentru elaborarea unui tratat asupra unei politici externe si de securitate si asupra modificarii tratatelor comunitare. C.I.G. si-a inceput lucrarile la Luxemburg pe 9 septembrie 1985.
Initial atasata elaborarii unui act dublu dupa cum prevazuse Consiliul european, conferinta a optat totusi pentru formula "actului unic". Din cauza intarzierii irlandeze in procesul ratificarii Actul Unic nu a putut intra in vigoare decat pe 1 iulie 1987 desi a fost semnat pe 17 februarie 1986.
A.U.E. este un tratat international conform prezentarii obisnuite. Titlul I, "dispozitii comune", priveste Consiliul european. Esentialul titlului ii a fost incorporat tratatelor comunitare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actul Unic European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!