Acordul si conventia Schengen

Extras din referat Cum descarc?

Am ales acest subiect din dorinta de a afla mai multe despre Acordul Schengen, avand in vedere ca din 1 ianuarie 2007 Romania este membra a Uniunii Europene. Singururl lucru pe care il stiam despre efectul pe care l-a avut intrarea in UE a Romaniei asupra controalelor vamale este faptul ca romanii nu vor mai avea nevoie de pasaport la iesirea din tara. 
Prin realizarea acestui referat doream sa gasesc ranspunsul la anumite intrebari precum: "Acum romanii vor putea sta mai mult de 90 de zile intr-un interval de sase luni in oricarea tara membra UE?" sau "Desfiintarea vamilor nu ii ajuta pe infractori sa scape, iar pe traficantii de droguri sa-si procure mai usor "marfa" din tarile unde drogurile nu sunt interzise?"
La inceputul anilor '80, a demarat, la nivel europen, o discutie in legatura cu importanta termenului "libertate de miscare". Dupa discutii indelungate Franta, Luxemburg, Germania, Belgia si Olanda au hotarat sa creeze un spatiu fara frontiere interne. Acordul intre aceste state a fost semnat in data de 14 iunie 1985 pe vasul Princesse Marie-Astrid pe raul Mossele, langa Schengen, un oras mic din Luxemburg, la granita dintre Franta si Germnaia.
A urmat semnarea Conventiei de Implementare a Acordului Schengen in data de 19 iunie 1990. In momentul intrarii in vigoare, in anul 1995, acesta a eliminat controalele la frontierele interne ale statelor semnatare si acreat o singura frontiera externa unde controalele se defasoara conform unui set de reguli clare. De asemenea, au fost stabilite reguli commune in materie de vize, migratie, azil, precum si masuri referitoare la cooperarea oganelor de politie, judiciara sau vamala.
Data semnarii acordului nu a coincis cu cea a aplicarii lui la niciuna dintre state.
Partile semnatare ale Acordului Schengen:
-	26 Martie 1995 - Beligia, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania
-	26 Octombrie 1997 - Italia
-	1 Decembrie 1997 - Austria
-	26 Mrtie 2000 - Grecia
-	25 Martie 2001 - Danemarca, Finlanfa, Islanda, Norvegia, Suedia
Opt tari din estul Europei impreuna cu Malta au semnat Acordul Schengen  pe data de 1 Mai 2004. Acesta va fi implementat intre 31 Decembrie 2007 si 28 Martie 2008, dar aceste date se pot schimba. Cele opt tari din estul europei sunt: Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia si Slovenia.
Bulgaria, Cipru , Elvetia si Romania au semnat tratatul, dar nu s-a implementat inca.
Islanda si Regatul Unit nu doresc sa adere la Spatiul Schengen.
Masurile adoptate
La 19 iunie 1990 a fost semnata Conventia cu privire la Implementarea Acordului Schengen. Prin acest tratat se doreste crearea, in urma suprimarii controlului vamal comun, unui spatiu comun de securitate si justitie. Obiectivele acordului sunt:
- eliminarea controalelor la frontierele interne si stabilirea unui set de reguli pentru trecerea frontierelor externe
- separarea fluxurilor de pasageri in porturi si aeroporturi
- armonizarea regulilor referitoare la conditiile de acordare a vizelor
- stabilirea unor reguli pentru solicitantii de azil
- introducerea unor reguli referitoare la supravegherea si urmarirea transfrontaliera pentru fortele de politie din statele Schengen
- intarirea cooperarii judiciare prin intermediul unui sistem rapid de extradare si implementare a deciziilor judecatoresti
- crearea Sistemului Informational Schengen
Reinstalarea controalelor vamale
Prin Art. 2.2 al tratatului ii este permis unei tari sa reinstaleze controalele vamale pentru o scurta perioada daca aceasta este in folosul securitatii nationale. Acest lucru s-a intamplat in Portugalia in anul 2004  in timpul Capionatului European de Fotbal si in Franta pentru cea de-a 60-a aniversare a "D-Day" (Zilei-Z). In Franta au mai fost reinstalate controalele la frontira si dupa atentatul cu bomba din Londrain Iulie 2005.
La fel au procedat  Finlandia, in timpul Campionatului Mondial de Atletism,


Fisiere in arhiva (1):

  • Acordul si conventia Schengen.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Mihaela Lutas, Sorin Calea - Economie Europeana, Imprimeria Ardealului 2005
2. Internet:
http://www.migratie.md/topics/schengen_agreement/
http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Agreement


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!