Acordul European de Liber Schimb

Extras din referat Cum descarc?

Constituirea
Acordul European de Liber Schimb (The European Free Trade Association -AELS) a luat fiinta la 3 mai 1960, ca alternativa a statelor europene care nu erau admise sau nu doreau sa se alature Comunitatii Economice Europene (astazi Uniunea Europeana).
Conventia AELS a fost semnata la 4 ianuarie 1960 in Stockholm de catre 7 state. Astazi, numai Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein au ramas membre ale AELS, dintre care numai Norvegia si Elvetia sunt membri fondatori. Conventia de la Stockholm a fost inlocuita cu Conventia de la Vaduz (Liechtenstein) semnata la 21 iunie 2001 si intrata in vigoare la 1 iunie 2002. Prin aceasta noua Conventie au fost aduse cateva modificari:
introducerea unor noi domenii de cooperare: comertul cu servicii, investitiile, libera circulatie a persoanelor, securitate sociala, transportul aerian si rutier, drepturile de proprietate intelectuala etc;
functiile Consiliului AELS au fost sporite in scopul de a reflecta schimbarile istorice ale misiunii AELS, in special cu referire la regimul de zona libera a statelor partenere. Noua Conventie ofera un cadru mult mai coeziv pentru relatiile economice dintre cei patru membri si un set imbunatatit de instrumente care sa coordoneze relatiilor lor interne, precum si relatiile externe cu actualele si potentialele tari partenere.
Aceasta conventie promoveaza liberalizarea comertului statelor membre. Trei dintre tarile AELS sunt membre ale Pietei Interne a Uniunii Europene prin Acordul asupra Zonei Economice Europene (Economic European Area - EEA) intrata in vigoare in anul 1994. Cea de-a patra, Elvetia, a optat pentru o intelegere bilaterala cu Uniunea Europeana. In plus, statele AELS au incheiat acorduri comerciale comune cu un numar de alte tari (Algeria, Albania, Canada, Chile, Colombia, Croatia, Macedonia, Peru, Ucraina etc.).
Scopul initial al acestei organizatii internationale era de a elimina taxele vamale asupra produselor industriale in comertul dintre statele membre. Prin conventia AELS, statele AELS au stabilit o zona de liber-schimb pentru comertul marfurilor. Conventia a fost completata, ulterior, printr-un acord de integrare economica pentru sectorul de servicii. Spre deosebire de Uniunea Europeana insa, AELS nu este o uniune vamala, ceea ce inseamna ca fiecare stat membru AELS poate stabili, in principiu, liber taxele vamale si politica comerciala externa privind state terte (non-AELS).
Scurt istoric
Membrii fondatori au fost Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Danemarca, Norvegia, Suedia, Austria, Elvetia si Portugalia. Finlanda a devenit membru asociat in 1961 (devenind membru cu drepturi depline in 1966), iar Islanda in 1970. Regatul Unit si Danemarca intra in Comunitatea Europeana in 1973 (impreuna cu Irlanda, incetand prin urmare sa fie membre AELS). Portugalia a parasit, de asemenea, AELS pentru a intra in Comunitatea Europeana in 1986. Liechtenstein se alatura AELS in 1991, interesele sale fiind reprezentate pana atunci de Elvetia. In 1995 Austria, Suedia si Finlanda devin membre UE si parasesc AELS.
Prin acordurile economice regionale ale AELS sunt urmarite mai multe obiective, printre care putem mentiona:
stabilirea unei zone de comert liber intre parteneri (se au in vedere produsele industriale, agricole, piscicole etc.). Folosind AELS, statele membre au creat una din cele mai largi retele de zone de comert liber, ce asigura operatorilor economici accesul direct pe o piata formata din aproximativ 440 milioane consumatori.
Acordul EEA(zona economica europeana)care a fost inserat in Conventia de la AELS este comparabil cu acordul bilateral al Elvetiei si UE incheiat in acest domeniu, ceea ce conduce in mod eficient la un spatiu economic unic compus din UE si toate statele AELS in care recunoasterea reciproca de evaluare a conformitatii este reglementata de aceleasi reguli. 
Produsele reglementate de Conventia de la AELS, in sensul recunoasterii reciproce de evaluare a conformitatii sunt urmatoarele:


Fisiere in arhiva (1):

  • Acordul European de Liber Schimb.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!