Utilizarea Nanomaterialelor

Extras din referat Cum descarc?

Materialele nanostucturale sunt rezultate ale dezvoltarii, nanostiintei care ne ajuta sa umplem o lacuna majora in cunoasterea fundamentala a materiei. Intre capatul mic si cel mare al scarii, la nanoscara intermediara, care este pragul natural unde toate sistemele vii si artificiale functioneaza, sunt cunoscute mult mai putine lucruri. Proprietatile si functiile de baza ale structurilor si sistemelor materiale sunt definite la scara nano si chiar mai important, pot fi schimbate in functie de organizarea materiei, la nivelul interactiunilor moleculare "slabe" Nanotehnologia reprezinta stiinta si tehnologia care prezinta capacitatea de a intelege, controla si manipula materia la dimensiuni nanometrice, ceea ce reprezinta o scara de la nivelul atomilor si moleculelor individuale pana la nivelul"supramolecular" al ciorchinilor de molecule, de ordinul a 100 de diametre moleculare. Operarea la aceste dimensiuni implica intelegerea si stapanirea unor principii stiintifice noi si a unor proprietati noi, care se manifesta atat la scara micro cat si la scara macro si care sunt folosite pentru dezvoltarea de materiale, dispozitive si sisteme cu proprietati, functii si performante noi.
1.Notiuni introductive
Termenul ,,nano" provine din limba greaca si semnifica o dimensiune foarte mica, egala cu a 10-9 parte dintr-un intreg. Un nanometru semnifica o cantitate extrem de mica cu multe aplicatii in domeniul tehnologic al secolului XXI.
Un nanomaterial este un solid care are cel putin o dimensiune cuprinsa intre 0,2 si 100 nm, cu aproximativ 50% din atomi dispusi in suprafata.
Notiunea de ,,nanomaterial" nu este complet noua,, materiale fin divizate fiind folosite de timp indelungat drept catalizatori.
Nanomaterialele sunt considerate a fi constitute din nano-obiecte, nano- particule, nanofibre sau tuburi ce prezinta proprietati specifice la scara nanometrica.
Nanomaterialele pot fi metale, ceramice, materiale compozite, polimeri ce prezinta cel putin una din dimensiuni mai mica de 100 nm.
Intr-un nanometru pot fi inclusi intre 3 si 5 atomi aliniati. iar prin comparatie un atom de plumb metalic are un diametru de 0,35nm, un nanotub de carbon are un diametru cuprins intre 1 si l0 nm, iar un fir de par are un diametru de 100 000nm.
Anii '60 reprezinta momentul dezvoltarii stiintei materialelor, al intelegerii fenomenelor ce au loc la suprafata materialelor.
La inceputul anilor '80 se declanseaza o adevarata revolutie a tehnicii, cand dezvolta metodele de elaborare, mijloacele de manipulare si de caracterizare a structurilor nanometrice. 
2. Clasificarea nanomaterialelor
In functie de dimensiune se disting :
o nanomateriale de dimensiune 0,( 0D) cum ar fi agregate sau clusteri, monocristale nanometrice izolate, nanofaze izolate (amorfe sau cristaline), granule de pulberi monocristaline nanometrice;
o nanomateriale de dimensiune 1,( 1D) fibrele monocristaline izolate de dimensiune nanometrica si nanofazele izolate elongate;
o nanomateriale de dimensiune 2,(2D) filmele subtiri monocristaline si cristalele plate izolate nanometrice;
o materiale policristaline nanostructurate fac parte din clasa (3D).
O alta clasificare a nanomaterialelor se face tinand cont de distribuirea fazei nanometrice in raport cu o faza micrometrica, astfel pot fi interpretate drept materiale compozite.
Clasificarea cuprinde urmatoarele tipuri de nanomateriale:
2.1 Nano-obiectele
Nano-obiectele se prezinta sub forma de particule, fibre sau tuburi si se utilizeaza ca atare cu rol de catalizator, pentru transportul medicamentelor, polizare etc. sau sunt folosite la elaborarea unor obiecte noi. Ele pot fi inglobate intr-o matrice pentru a obtine o functionalitate noua sau pentru a modifica proprietatile mecanice, optice, magnetice sau termice (produse cosmetice, lacuri si vopsele, beton, cerneala de imprimanta, compozite armate cu nanotuburi de carbon etc.).
Nanopoudres d'oxvde de cuivre
Fig. 2.1 Nanopulberi de oxid de cupru [2]
Fig. 2.2 Nanopulberi de oxid de zinc dopat elaborate cu energie solara, pe sticla [4]
Aplicatii noi ale nanoparticulelor se dezvolta zilnic in domenii industriale din cele mai diverse: marcaje, timbre postale, imprimare, captori medicali, armaturi pentru polimeri, tratarea sticlei, cosmetica, proteze dentare si ortopedice, pile de combustibili, decorare. De exemplu:
- nanoparticulele de silice se introduc in beton pentru a-i imbunatati fluiditatea si proprietatile mecanice;
- negrul de carbon se foloseste pentru cerneala de imprimante si in obiecte pneumatice;
- pigmentii organici si minerali colorati se folosesc la fabricarea lacurilor si vopselelor. O proportie de 0.25 % nanoparticule de oxid de zirconiu introduse in vopsele le dubleaza duritatea fara a modifica proprietatile optice ale stratului;
- nanoparticulele de bioxid de titan se folosesc in cremele solare pentru protectia contra radiatiilor ultraviolete;
- nanoparticule de silice sau de oxid de ceriu (slury) in solutie coloidala sunt utilizate in electronica pentru polizarea mecano-chimica a plachetelor de siliciu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Nanomaterialelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!