Tratamente termince și termochimice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tratamentele termice se pot clasifica dupa mai multi, criterii. Astfel, dupa scopul urmarit si locul pe care i1 ocupa In procesul de fabricatie, se deosebesc: tratamente termice preliminare (primate sau intermediate) in care se includ diferite tipuri de recoacere. Aceste tratamente se aplica lingourilor, pieselor turnate, pieselor forjate, ansamblurilor sudate, laminatelor etc.; tratamente termice finale sau secundare care cuprind operatiile de calire si de revenire. Se aplica diferitelor piese dupa prelucrari mecanice.

Recoacerea este tratamentul termic care consta in incalzirea produselor la temperaturi ridicate (care pot fi inferioare, superioare sau In intervalul de transformari In stare solida), mentinerea prelungita la aceasta temperatura (sau la temperaturile oscilanta intr-un interval determinat), urmata de o racire suficient de lenta pentru realizarea unui anumit echilibru fizico-chimic si structural. Recoacerea se aplica fie pentru a corecta unele defecte provenite de la prelucrari anterioare (turnare, deformare plastica), fie pentru a pregati semifabricatele pentru prelucrari ulterioare, fie pentru a Indeplini ambele roluri simultan. In functie de scopul urmarit recoacerea poate fi de: omogenizare, regenerare, recristalizare, Inmuiere, detensionare, izoterma, de normalizare.

a. Recoacerea de omogenizare a produselor turnate. Structura pieselor turnate din materiale metalice se caracterizeaza printr-o puternica neomo genitate chimica (segregatie), care se datoreste faptului ca racirea are lot cu viteza mare iar procesele de difuziune nu au timp sa se produca. In produsele turnate din otel (lingouri si piese) poate aparea segregatia dendritica si zonala.

In cazul lingourilor, segregatia dendritica se manifesta prin reducerea capacitatii de deformare plastica la cald, printr-o sensibilitate mai mare la ruperea intercristalina si prin accentuarea anizotropiei proprietarilor semifabricatelor deformare la cald cum si a tendintei de aparitia fulgilor.

In piesele turnate, datorita segregatiei dendritice, se micsoreaza alungirea relativa, gatuirea si rezilienta.

obtine printr-o Incalzire la temperaturi ridicate (1050-1250 C) cu mentinere indelungata la aceasta temperatura (10-20 h). Atat Incalzirea cit si racirea se fat lent, ceea ce mareste substantial Intregul ciclu, daca se are In vedere ca numai Incalzirea la temperatore de recoacere dureaza 30-40 h.

b. Recoacerea de regenerare. Acest tratament termic se aplica aliajelor care prezinta transformari in stare solida (polimorfe, eutectoide sau peritectoide) in masura sa pro duce recristalizari de faza partiale sau. totale. Ca urmare a acestor transformari, la prelucrarea prin defor mare plastica la cald pot aparea modificari structurale (cresterea granulatiei secundare, formarea unor constituents structurale in afara de echilibru etc.) care pot fi neconvena bile preluerarilor ulterioare sau fo losirii produselor respective in ex ploatare. In piesele turnate, granulatia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratamente termince si termochimice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 154 cuvinte
Nr caractere:
12 621 caractere
Marime:
433.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
tratemente, metale
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!