Tratamente Termice

Extras din referat Cum descarc?

1. Carburarea
Metoda de carburare descrisa se poate aplica pe instalatii de tratament termic in strat fluidizat incalzita cu gaz, unde faza de saturare cu carbon ( boost time) se desfasoara utilizand pentru fluidizare amestec propan - aer ( metan - aer) sau amestec CH4 + N2 ( C3H8 + N2), iar faza de difuzie utilizand pentru fluidizare azot curat.
In cazul utilizarii amestecului propan - aer, potentialul de carbon al atmosferei se realizeaza prin reglarea raportului aer - gaz, sau prin masurarea unui component al atmosferei cum ar fi CO2, H2O, O2, CH4, si reglarea lui prin variatia debitului de gaz sau de aer.
Daca se utilizeaza ca atmosfera de carburare amestec C3H8 + N2 sau CH4+N2, reglarea potentialului de carbon se poate realiza fie prin experimentari si controlul rezultatelor pe probe martor, fie prin analiza CH4 rezidual.
Deficientele care apar la carburarea in cuptoare cu vid sau la cele cu atmosfera endoterma (carburare neuniforma, supracarburare), aparute datorita agitarii necorespunzatoare a atmosferei si a neuniformitatii temperaturii, in cazul utilizarii stratului fluidizat sunt evitate deoarece:
? Procedeul asigura o spalare continua a suprafetelor cu gaz activ;
? Nu apar depuneri de negru de fum datorita particulelor stratului in miscare continua.
Prin adaugarea de 5 .... 10 % NH3 se realizeaza procesul de carbonitrurare; temperatura de proces in acest caz variaza intre 800 si 870 ?C cu calire directa.
2. Nitrurarea
Dintre procedeele de tratament termochimic la temperatura scazuta, nitrurarea gazoasa cunoaste o larga aplicare datorita rezistentei la uzare si coroziune ridicate a straturilor obtinute.
Dezavantajele procedeului clasic de nitrurare gazoasa ( productivitate scazuta, consum ridicat de energie si gaze tehnologice) au fost partial eliminate prin asimilarea procedeului de nitrurare in plasma, dar acest nou procedeu necesita instalatii complexe si personal de inalta calificare.
Utilizarea stratului fluidizat ca mediu de incalzire conduce la accelerarea procesului de nitrurare, aceasta atat datorita incalzirii rapide a sarjei cat si a miscarii intense a particulelor care conduc in permanenta un gaz ce contine componente active la suprafata de nitrurat. Gaze oxidante (aer, O2), in proportii bine controlate conduc de asemenea la accelerarea procesului de nitrurare.
Fluidizarea in acest caz se realizeaza fie cu amoniac ( rar), fie cu amestecuri de gaze, formate din amoniac si azot pur. Pentru a reduce consumul de amoniac (gaz relativ scump) este necesar ca prin cercetari sa se stabilieasca amestecul optim de gaze, astfel incat sa se obtina grosimea de strat, structura acestuia si duritatea, solicitate pentru o functionare corecta a pieselor sau sculelor. In practica se pot obtine rezultate satisfacatoare prin utilizarea unui amestec de 60% azot, 40 %amoniac, la care se poate adauga 1.. 3% gaz oxidant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamente Termice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!