Tratamente Termice

Extras din referat Cum descarc?

Tratamentul termic este o succesiune de operatii care implica incalzirea la temperatura optima, menti!nerea la aceasta temperatura pe o durata determinata si racirea unui produs in conditii determinate, cu scopul obti!nerii structurilor cores!pun!zatoare unor asociatii de proprietati.
Parametrii tratamentelor termice
Parametrii tratamentului termic sunt:
- temperatura de incalzire sau temperatura optima de tratament;
- viteza de incalzire;
- durata de mentinere;
- viteza de racire.

Particularitatile diagramei Fe-C 

Fig.1. Diagrama de echilibru Fe-C

Diagrama Fe-C este o diagrama incompleta, continutul de C merge pana la 6,67%, peste aceasta concentratie aliajele nu mai au cautare in industrie, iar limitele diagramei sunt greu de determinat.Pe diagrama Fe-C apar doua feluri de linii : continue si intrerupte, aceasta din cauza ca sunt 2 diagrame suprapuse.Cu linii continue avem aspectul nestabil al diagramei Fe-C, topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor relative rapide sau cand topiturile contin elemente antigrafitice (Mn,Cs,W,S,P). Cu linii intrerupte avem aspectul sau stabil al diagramei Fe-C, topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor extrem de lente sau cand ele contin elementele grafitizante (Al,Si,Cu,C,Ni) .
Diagrama Fe-C are in acest aspect complicat datorita transformarilor in stare solida care determina aparitia sub linia solidus a unor linii suplimentare .
Transformarea in stare solida are 2 cauze. Variatia solubilitatii cu temperatura pe diagrama Fe-C apar 2 linii suplimentare : ES indica scaderea solubilitatii cu temperature carbonului in Fe 3.
Transformarile aleotropice componentilor in anumite intervale ale retelei cristaline diferite.

Diagrama Fe-Fe3 C
ABCD -linia lichidus ,AHJECFD - linia solidus. Apar 3 orizontale:H2B este orizontala perlitica iar B este punctual perlitic :ECF este orizontala eutectica de-a lungul ei are loc reactia eutectica la temperature constante se descompune intr-un amestec subst: PSK este orizontala eutectoida de-a lungul ei are loc reactia eutectoida .
E desparte domeniul otelurilor de cel al fontelor
0 - 0,2%C fier tehnic pur ; 0,02 - 2,11%C Oteluri carbon ;
2,11 - 6,67%C fonte albe;

Puncte critice in diagrama Fe-Fe3 
Punctele critice reprezinta temperaturile la care au loc transformarile in structura aliajelor. Se noteaza cu A urmat de o cifra care indica felul transformarii(ex A1,A2). Litera r arata ca transformarea are loc la racire si c la incalzire.
Depasirea la incalzire a punctului A1 determina transformarea perlitei in austenita, iar racirea rapida din domeniul austenita si ferita conduce la obtinerea structurii formate din martensita si ferita. Datorita prezentei feritei structura de calire incompleta va avea o duritate mai mare decat cea initiala insa nu va avea duritatea maxima .


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamente Termice.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!