Tevi Otel Folosite in Domeniul Exploatarii si Valorificarii

Extras din referat Cum descarc?

1. Istoric. Rol.
Majoritatea conductelor utilizate astazi pentru transportul petrolului si gazelor au fost construite cu multi ani in urma, in prezent cele mai importante studii se refera la nivelul securitate, atat in ceea ce priveste capacitatea tehnica de operare in continuare a acestor conducte, dar si securitatea in aprovizionarea cu energie. 
Intorcandu-ne in istorie, la originile conductelor, de mii de ani, acestea au fost construite in diferite parti ale lumii pentru a transporta la inceput apa de baut si de irigare a culturilor agricole. 
In antichitate, materialul folosit la constructia acestor conducte includea argila arsa si lemnul de bambus gol pentru transportul apei, iar egiptenii foloseau cuprul pentru a transporta apa inca din 3000BC. La 2000 i.Hr si pana la 1500 i.Hr cretanii utilizau tevi din faianta pentru apa, iar grecii antici (din 1600 i.Hr la 300 i.Hr) au utilizat tevi din faianta, plumb, bronz si chiar tevi din piatra.
In aceasta epoca, conductele metalice erau realizate in jurul anilor 500 i.Hr, de persi si de romani, pur si simplu prin ciocanire, cand romanii foloseau tevi de plumb pentru a distribui apa in orasele foarte dezvoltate. 
Prima utilizare a unei conducte pentru transportul de hidrocarburi a fost inregistrata in China cu aproximativ 2500 de ani in urma, era o conducta de bambus chinezesc, folosita pentru a transporta gazele naturale din puturi de mica adancime sa arda pentru a fierbe apa de mare pentru separarea sarii si pentru a o transforma in apa potabila. Mai tarziu, la 400 i.Hr, tevile de bambus invelite in ceara au fost folosite la iluminatul Pekingului, inca din anul 400 i.Hr 
Industria conductelor de petrol si gaze, din antichitate si pana astazi, isi are originile in afacerile cu petrol. 
Pana in secolul al 19-lea, petrolul a fost obtinut numai din zacamintele naturale de la mica adancime, incepand cu primele foraje de la Baku, Azerbaidjan in 1848 si Polonia in 1854, apoi in Romania la 1859, dar prima mare exploatare si utilizare comerciala a conductelor a inceput acum 150 de ani in SUA, de catre colonelul Drake 
In 1859, Edwin Drake fora in SUA, la Titusville, Pennsylvania, doua puturi de petrol, in apropierea unor infiltratii de petrol de suprafata,. 
Puturile au avut o valoare totala de 40000 dolari si au produs 2000 barili de titei brut, dar acest titei brut urat mirositor, plin de noroi, nu a fost popular pana iin jurul anului 1870, cand a fost introdus in functiune un procedeu simplu de rafinare in blazuri pentru procesarea titeiului (figura nr.1). 
Figura nr.1.Rafinaria cu blazuri de la Newhall, California (1876) primea titei prin conducta de la zacamantul Pico Canyon(C) (Sursa: Texaco-Chevron) 
In aceste rafinarii, din titeiul brut incalzit, se obtinea kerosen si o fractie grea de petrol si gudron. Kerosenul a fost un inlocuitor perfect si ieftin al uleiului de balena utilizat pentru iluminat si a permis ca petrolul sa fie vandut cu 20$ /baril. 
In aceste zile de pionierat, benzina si alte produse de rafinare erau pur si simplu aruncate, pentru ca oamenii nu le-au folosit initial, dar in 1892, transportul a rezolvat aceasta problema, deoarece incepuse cererea de gasolina. 
La inceputul anului 1860, petrolul se transporta pe raurile interioare in butoaie de lemn, pe barje trase de cai. Acest lucru a fost periculos multa vreme, iar conflictele de munca, de cele mai multe ori au perturbat traficul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tevi Otel Folosite in Domeniul Exploatarii si Valorificarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!