Tehnologia de Fabricare a Rasinilor Epoxidice

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale
Rasinile epoxidice sunt produsi macromoleculari liniari, obtinuti prin policondensarea polialcoolilor (bisfenol, glicerina) cu epiclorhidrina in prezenta de catalizatori alcalini (NaOH, KOH) sau acizi. Ele contin in molecula lor grupari reactive epoxi:
Rasinile epoxidice sunt printre cele mai bune materiale utilizate ca matrici polimerice in structura compozitelor polimerice, deoarece:
? rasinile epoxidice adera foarte bine la o mare varietate de agenti de umplutura, agenti de rigidizare si diferite substraturi.
? marea varietate de rasini epoxidice si agenti de reticulare duce la o diversitate de proprietati dupa reticulare, proprietati care pot veni in sprijinul cerintelor de prelucrare.
? reactia chimica dintre rasina epoxidica si agentul de reticulare nu duce la eliminarea unei substante volatile sau a apei (astfel, contractia dupa reticulare este mai mica decat in cazul altor tipuri de rasini, de ex. fenolice sau poliesterice).
? rasinile epoxidice reticulate sunt rezistente la actiunea agentilor chimici si au proprietati dielectrice foarte bune.
In functie de raportul dintre polialcool si epiclorhidrina se pot obtine rasini cu diferite mase moleculare, respectiv diferite grade de policondensare. Astfel, rasina de tip A are o greutate moleculara de 370 si se prezinta ca un lichid vascos ; rasina de tip B, cu masa moleculara de 900 este un produs solid cu punctul de inmuiere apropiat de 60?C ; rasina de tip C, cu masa moleculara 1400 este un produs solid, casant, cu temperatura de inmuiere de 98?C , iar rasina de tip D, cu masa moleculara 2900 este un produs solid cu temperatura de inmuiere de 130?C.
Cu cat masa moleculara a polimerului este mai mare, deci cu cat lungimea macromoleculelor creste, cu atat procentul de grupe epoxidice este mai mic, deoarece ele reprezinta grupele terminale ale macromoleculelor.
Mecanismul reactiei de policondensare
Policondensarea in acest caz are loc in prima faza prin migrarea unui hidrogen, deci este de fapt o poliaditie precedata de deschiderea ciclului epoxidic, dupa care in faza a doua se elimina o molecula de acid clorhidric.
Practic, reactia in ansamblu este o policondensare:
Datorita prezentei grupelor hidroxilice laterale, cat si a grupelor epoxidice terminale, polimerii epoxidici pot fi transformati din polimeri liniari in polimeri tridimensionali printr-o operatie de reticulare sau intarire, ce are loc in prezenta aminelor (primare, secundare, tertiare sau chiar amestecuri de amine) sau acizilor bibazici, de obicei sub forma anhidridelor lor. In absenta acestor agenti de intarire, rasinile epoxidice sunt foarte stabile la incalzire, avand o neinsemnata tendinta de reticulare.
Mecanismul reactiei de reticulare
In cazul folosirii aminelor ca agenti de intarire, reticularea are loc printr-o reactie de aditie a aminei la grupele terminale, prin deschiderea prealabila a ciclurilor epoxidice.
a) Reticularea rasinilor epoxidice cu amine primare (secundare)
Reticularea rasinilor epoxidice cu amine primare alifatice are loc la temperatura camerei, pentru aminele aromatice fiind necesare temperaturi mai ridicate.
Reticularea rasinilor epoxidice cu amine secundare se desfasoara dupa acelasi mecanism, fiecarei grupe epoxidice fiindu-i necesara pentru reticulare un atom de H din amina.
Legatturile C-N formate prin reticulare sunt stabile la actiunea majoritatii agentilor anorganici si a bazelor, dar mai putin stabile la actiunea acizilor organici (decat legaturile formate in cazul folosirii altor agenti de reticulare). De asemenea, capacitatea de izolator electric a rasinii reticulate este mai mica decat in cazul folosirii altor agenti de reticulare, datorita polaritatii introduse in molecula de grupele -OH formate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Fabricare a Rasinilor Epoxidice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!