Tehnici si Procese Aplicate in Fabricarea Cimentului

Extras din referat Cum descarc?

Poluarea atmosferica implica emanarea de substante daunatoare organismelor vii in atmosfera. Poluanti precum oxizii de sulf si azot, cloro-fluoro-carburile, dioxidul de carbon, monoxidul de carbon, si funinginea(carbunele) sunt pricipalii contribuitori la poluarea atmosferica. Poluarea atmosferica poate afecta de asemenea ecosistemele acvatice si terestre daca poluantii se dizolva in apa sau precipita sub forma de ploaie. 
Cele mai sensibile strategii de control ale poluarii atmosferice implica metode ce reduc, colecteaza, capteaza sau retin poluanti inainte ca ei sa intre in atmosfera. Din punct de vedere ecologic, reducand emisiile poluante cu o marire a randamentului energetic si prin masuri de conservare, precum arderea de mai putin combustibil este strategia preferata.
Industria cimentului este una dintre cele mai importante in privinta poluarii atmosferice, dand adesea un aspect tipic terenurilor invecinate. Productia cimentului a ridicat probleme legate de protectia atmosferei si a mediului inconjurator, desi s-au luat masuri esentiale atat in ceea ce priveste materia prima utilizata, cat si a tehnologiilor de prelucrare.
Cimentul este un liant hidraulic fin macinat, care amestecat cu apa, formeaza o pasta ce se intareste in timp datorita reactiilor si proceselor de hidratare ce au loc in sistem. Acest liant reprezinta unul dintre materialele indispensabile pentru realizarea constructiilor de orice tip : drumuri, poduri, aeroporturi, constructii civile. 
1.Tehnici si procese aplicate in fabricarea cimentului
Procesul chimic de baza al fabricarii cimentului consta in descompunerea carbonatului de calciu (CaCO3) la circa 9000C in oxidul de calciu (CaO, var) si dioxidul de carbon (CO2); acest proces este cunoscut sub numele de calcinare. Acesta este urmat de procesul de clincherizare in care oxidul de calciu reactioneaza la o temperatura ridicata (de obicei 1400-1500oC) cu SiO2, Al2O3 si oxid feros pentru a forma silicati, aluminati si feriti de calciu care sunt inglobati in clincher. Clincherul este apoi concasat sau macinat impreuna cu gipsul si alti aditivi pentru obtinerea cimentului. Din cadrul larg al industriei materialelor de constructii se detaseaza, sub aspectul impactului exercitat asupra mediului ambiant, industria cimentului. Materialele de baza, care intra in fabricarea cimentului, sunt piatra calcaroasa amestecata cu magme sau cu argile. Sunt cunoscute si aplicate doua procedee de fabricare.
Exista patru procedee principale pentru obtinerea cimentului: procedeul uscat, semi-uscat, semi-umed si umed : 
- In procedeul uscat, materiile prime sunt macinate si uscate pana ajung in stadiu de faina bruta. Faina este alimentata intr-un cuptor cu schimbator de caldura sau precalcinator sau, mai rar, intr-un un cuptor lung. 
- In procedeul semi-uscat, faina bruta este granulata cu ajutorul apei si alimentata la un schimbator de caldura cu gratar inainte de cuptor sau intr-un cuptor lung dotat cu bare incrucisate. 
- In procedeul semi-umed pasta este mai intai deshidratata cu ajutorul filtrelor presa. Turta filtrata este extrudata in granule si alimentata fie intr-un schimbator de caldura cu gratar sau direct intr-un filtru presa uscator pentru producerea fainii. 
- In procedeul umed, materiile prime (adesea cu un continut ridicat de umiditate) sunt macinate in apa pentru a forma o pasta pompabila. Pasta este alimentata direct in cuptor sau mai intai intr-un uscator de pasta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici si Procese Aplicate in Fabricarea Cimentului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!