Rezistenta la Coroziune a Materialelor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere.
2. Tipuri de coroziune si morfologia suprafetelor afectate de coroziune ;
3. Procedee de protectie contra coroziunii ;
4. Metale si aliaje rezistente la coroziune ;
5. Proiectarea corespunzatoare a geometriei piesei si a procesului tehnologic de executie ;
6. Interventia in procesul de coroziune ;
7. Straturi protectoare si tratamente superficiale contra coroziunii ;
8. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Intoducere.
In acest referat am evidentiat coroziunea sub aspectul ei distructiv, si poate fi definita ca procesul de degradare a unui material sub actiunea mediului inconjurator care aduce piesa,sau ansamblul din care face parte, in situatie improprie utilizarii.
Exista o serie de procese industriale care fac apel la coroziunea : formarea unor straturi protectoare pentru ameliorarea calitatii si a aspectelor suprafetelor (oxidarea anodica, feroxarea), elaborarea de materiale noi (semiconductori, materiale multistrat), atacul cu reactivi metalografici pentru analiza probelor si altele. 
Tinand seama si de aspectul "util", coroziunea poate fi definita ca reactia inversabila care are loc la interfata material-mediu si care implica consumarea metalului si/sau dizolvarea in material a uneia sau mai multor compomenete ale mediului.
Coroziunea cuprinde o varietate de procese : 
1. coroziune chimica;
2. coroziune electrochimica;
3. coroziune sub tensiune;
4. coroziune in conditii de oboseala.
Fenomeme de corziune apar la majoritatea materialelor : metale pure si aliaje ,sticle metalice sau ceramice, ciment si beton, materiale omogene sau compozite.
Sub actiunea agentilor corozivi, materialele metalice isi pierd luciul metalic, se pot acoperii cu un strat de combinatii ale metalului cu agentul coroziv si, in functie de conditiile in care evolueaza procesul, reactia poate avansa spre interior pana la distrugerea completa a materialului sau se poate stabilii un echilibru prin intermediul unui strat protector.
In mediile hidrogene, materialele metalice prezinta coroziunea sub hidrogen care, cuplata sau nu cu alte procese de coroziune, poate determina cedarea brusca a piesei cu un comportament fragil, fenomen ce poate aduce la accidente grave.
Microorganismele poate avea un rol important in procesele de coroziune, determinand coroziunea microbiana. 
Tipuri de coroziune si morfologia
suprafetelor afectate de coroziune. 
Procesele de coroziune sunt in general complexe. In majoritatea cazurilor actioneaza simultan mai multi agenti corozivi a caror actiune se conjunga pentru degradarea materialului. In cele ce urmeaza voi face o prezentare scurta a proceselor de coroziune chimica si electrochimica.
Coroziunea chimica este provocata de actiunea gazelor uscate (aer uscat,oxigen, CO2, H2S, HCl, NO2) sau lichide care nu sunt in solutii apoase sau care nu sunt conducatoare de electricitate. 
Dintre procesele de coroziune uscata, oxidarea are un rol deosebit in distrugerea pieselor si a instalatiilor din cele mai variate domenii,la temperetura ambianta sau la temperaturi ridicate, in atmosfera sau in medii industriale.
Oxidarea este procesul de coroziune in care principalul agent coroziv este oxigenul. 
In functie de afinitatea lor fata de oxigen, metalele se pot clasifica in patru grupe :
- metale nobile, cu afinitate foarte mica fata de oxigen : Au, Ag;
- metale cu afinitate scazuta fata de oxigen,care formeaza oxizi mai stabili decat metalele din prima grupa: Cu, Ni, Co, Fe ;
- metale cu afinitate mai mare fata de oxigen : Mo, W, Cr, Mn ;
- metale cu afinitate foarte mare fata de oxigen, cu calduri de oxidari mari, care formeaza oxizi stabili si sunt adeseori folosite ca dezoxidanti: Al, Si.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezistenta la Coroziune a Materialelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!