Proprietățile fizico-mecanice și de exploatare ale fontei cu grafit nodular

Extras din referat Cum descarc?

Prin determinarea proprietatilor mecanice in conditii de exploatare s-a constatat ca proprietatile mecanice ale fontei cu grafit nodular sint pe deplin comparabile cu cele ale otelului. Afara de aceasta, alungirea relativa si rezilienta fontei nu sint factorii hotaritori, deoarece, in majoritatea covirsitoare a cazurilor, rupturile prezinta un caracter de oboseala si nu sint legate de alungire si de rezilienta.
Din datele indicate rezulta ca fonta cu grafit nodular este un material important pentru industria constructoare de masini si poate fi folosita cu succes pentru inlocuirea fontei maleabile si a otelului, pentru o serie destul de mare de repere, fara sa micsoreze practic rezistenta constructiilor.
1. INFLUENTA VITEZEI DE RACIRE SI A ALTOR FACTORI ASUPRA PROPRIETATILOR MECANICE
1.1. Influenta supraincalzirii, a temperaturii de modificare si de turnare
Supraincalzirea fontei inainte de tratarea cu magneziu, nu are o influenta prea mare asupra structurii si proprietatilor mecanice ale fontei cu grafit nodular, ca in cazul fontei cenusii. Prin tratarea fontei cu magneziu, toti factorii care in fonta cenusie contribuie la obtinerea unui grafit lamelar fin (supraincalzirea, continutul micsorat de carbon, racirea rapida, cantitatea mica a centrelor fortate de cristalizare), in mod practic isi pierd importanta .Cu toate acestea, o data cu cresterea temperaturii de preincalzire. creste cantitatea de magneziu asimilat, iar proprietatile mecanice se imbunatatesc. 
Temperatura de modificare a fontei are o mare influenta asupra cantitatii de magneziu asimilat si, prin aceasta, asupra structurii, pro-proprietatilor de turnare si proprietatilor mecanice ale fontelor cu grafit nodular. O temperatura prea inalta a fontei, micsoreaza (v. fig. 3) cantitatea de magneziu asimilat si determina marirea cantitatii de grafit cu forma intermediara, ceea ce micsoreaza brusc proprietatile mecanice. 
De. aceea, dupa cum rezulta din practica, temperatura fontei la tratarea cu magneziu nu trebuie sa depaseasca 1450?C.Micsorarea temperaturii fontei mareste cantitatea de magneziu asimilat, ceea ce duce la marirea caracteristicilor de rezistenta ale fontei si a cvasiizotropiei. Micsorarea importanta a temperaturii fontei duce insa la micsorarea temperaturii de turnare, care daca trece de o anumita limita provoaca inrautatirea proprietatilor de turnare si a proprietatilor mecanice datorita formarii microretasurilor si a petelor negre.
Mentinerea indelungata a fontei in stare lichida, dupa tratarea ei cu magneziu, duce de asemenea la micsorarea caracteristicilor mecanice pe de o parte datorita micsorarii temperaturii de turnare a fontei (tabelul 1) si pe de alta parte datorita evaporarii magneziului si deci a transformarii formei nodulare a grafitului in grafit de forma intermediara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatile Fizico-Mecanice si de Exploatare ale Fontei cu Grafit Nodular.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!