Polimeri Sintetici Utilizati ca Biomateriale

Extras din referat Cum descarc?

1. Polietilena
Polietilena este des utilizata in domeniul medical datorita caracteristicilor fizice, chimice si mecanice pe care le poseda. Structura acesteia este urmatoarea:
-(-CH2-CH2-)-n
In functie de conditiile de polimerizare se pot obtine diferite sorturi de polietilena:
o polietilena de joasa densitate, radicalica (LDPE);
o polietilena de joasa densitate, liniara (LLDPE);
o polietilena de inalta densitate (HDPE);
o polietilena cu masa molecular ridicata (UHMWPE).
In domeniul chirurgiei cardiovasculare, polietilena rigida se utilizeaza pentru fabricarea valvelor cardiace, a carcasei pompelor, a elementelor de conectare cu tesuturile inconjuratoare, in pofida unor dezavantaje (ca duritate mica, dificultate de prelucrare, fragilitate si prezenta incluziunilor). Polietilena se foloseste si pentru realizarea de cranioplastii. Cranioplastia este indicata in repararea defectelor craniene rezultate in urma tumorilor, deficitului osos, traumatismelor, anomaliilor congenitale sau infectiilor si implica o corelare a notiunilor de neurochirurgie si a tehnicilor de protezare. S-a constatat ca HDPE poroasa Flexblock este un material adecvat pentru cranioplastii datorita accesibilitatii, posibilitatii de sterilizare fara modificarea formei si rezistentei, a conductibilitatii termice apropiate de cea a tesutului inconjurator, atasarii la craniu cu materiale de sutura obisnuite, absentei acumularii de secretii sub scalp, absentei reactiei de respingere, precum si nedegradarii si nedeformarii in timp.
Un alt domeniu de utilizare al polietilenei este ortopedia. Astfel, UHMWPE este utilizata ca material de selectie pentru obtinerea cupei acetabulare din cadrul implantului total de sold. Recent, in chirurgia urechii s-au introdus si a avut succes polietilena poroasa sub denumirea de Plastipore.
In cabinetele stomatologice, ca materiale de protectie a plagilor parodontale se folosesc o serie de materiale, sub forma de pansamente adezive. O fata a acestor pansamente adezive este acoperita de un film de polietilena, iar cealalta de o folie de hartie protectoare care poate fi indepartata in timpul utilizarii. Pansamentele adezive sunt utilizate pentru protectia plagilor rezultate prin aplicarea unei grefe epitelio-conjunctive sau a unor grefe gingivale libere. De asemenea, copolimeri ai etenei si ai acetatului de vinil se utilizeaza pentru confectionarea gutierelor totale, care se folosesc, la randul lor, pentru profilaxia traumatismelor dento-maxilare. Printre materialele de sutura utilizate in stomatologie se folosesc firele sintetice neresorbabile (printre care si fire de polietilena), deoarece sunt considerate printre cele mai rezistente fire sintetice de sutura. Dintre principalele conditii impuse firelor de sutura amintim: sa fie suple, rezistente la tractiune, sa nu intretina o reactie inflamatorie prin capilaritate, sa fie elastice si rezistente la elongatie, iar dintre proprietatile biologice amintim: sa fie tolerate si sa nu provoace stari alergice sau reactii inflamatorii, sterilizarea lor sa nu le diminueze rezistenta, omogenitatea si supletea. Firele de polietilena sunt inerte, nu sufera procese de degradare hidrolitica si se folosesc mai mult pentru suturi tegumentare.
Pe langa utilizarile amintite mai sus, polietilena se mai foloseste si pentru confectionarea de pungi si saci pentru conditionarea sterila a implanturilor sau fluidelor biologice, pistoane pentru seringi, protectori pentru ace de seringa si tuburi pentru catetere. Reperele amintite din polietilena se pot obtine prin injectie, extrudere, termoformare si formare rotationala.
2. Polipropilena
Polipropilena este un material termoplastic interesant din punct de vedere al aplicatiilor biomedicale, datorita combinarii unor proprietati (buna rezistenta chimica si termica, bune proprietati mecanice si electrice) cu o prelucrare usoara. Structura acesteia este urmatoarea:
- (-CH2-CH2-)-n
CH3
Spre deosebire de polietilena, polipropilena poate fi sterilizata la cald, prin autoclavare si de aceea este indicata pentru fabricarea de filme si articole sterilizabile cu apa fierbinte (ca de exemplu recipientele rigide). Este polimerul cel mai utilizat pentru obtinerea de seringi de unica folosinta.
In domeniul chirurgiei cardiovasculare, compatibilitatea cu sangele a materialelor polimere utilizate depinde, in mare masura, de formarea unui strat de fibrina si vascularizarea ulterioara implantarii, adica de constituirea unui pseudoendoteliu, proces lent, uneori imposibil in cazul dispozitivelor de protezare care sufera flexiuni si alungiri repetate. O solutie ar putea fi utilizarea microfibrelor din polipropilena grafitata, cu structura scheletata, capabile sa formeze un pseudoendoteliu rezistent la actiunea fortelor de forfecare din partea sangelui si a diferentelor de presiune dintre contractia cardiaca si relaxare. Polipropilena rigida este indicata pentru realizarea dispozitivelor de pompare a sangelui. Astfel, ea se utilizeaza pentru fabricarea valvelor cardiace, a carcasei pompelor si a elementelor de conectare cu tesuturile inconjuratoare.
Ideea utilizarii suturilor drept sistem de transport al medicamentelor este un subiect de interes pentru chirurgia moderna si se bazeaza pe observatia ca eliberarea lenta a agentilor antimicrobieni in apropierea plagii are ca rezultat o imbunatatire remarcabila a procesului de vindecare, cu diminuarea pericolului de infectie sau inflamatii. In acest scop se utilizeaza polipropilena din care se confectioneaza firele de sutura Hensch obtinand rezultate foarte bune in cazul unui nou material compozit format dintr-un amestec format din LLDPE (polietilena de joasa densitate, liniara) si polipropilena. Materialul astfel obtinut este caracterizat de tenacitate inalta si flexibilitate mare, siguranta buna a nodului si manuire usoara, toate acestea combinandu-se cu proprietatile tipice ale polipropilenei: inertie, reactii scazute ale tesutului si putere mare de retentie. Firele chirurgicale sunt obtinute prin extruderea polimerului in instalatii de filare orientate si calite, rezistenta la infectii a suturilor din polipropilena fiind corelata cu inertia biologica a polimerului, ceea ce mentine nemodificata sutura mai mult de 2 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Polimeri Sintetici Utilizati ca Biomateriale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!