Ploaia înghețată

Extras din referat Cum descarc?

1.Generalitati
Ploaie inghetata este numele dat ploii care cade atunci cand temperaturile de suprafata sunt sub punctul de inghet. Picaturile de ploaie deveni reci la maxim in timp ce trec printr-un sub-strat de congelare de aer, de multe sute de metri, chiar deasupra suprafetei, si apoi se congeleaza, la impactul cu orice obiect pe care il intalnesc. Gheata care rezulta, numit smalt, se poate acumula la o grosime de mai multi centimetrii. Ploaia inghetata este faimoasa pentru problemele pe care le cauzeaza pe sosele, ruperea arborilor, si ruperea liniilor de inalta tensiune. De asemenea, este cunoscuta ca fiind extrem de periculoasa pentru aeronave, deoarece gheata poate "remould" efectiv forma paletelor.
2.Mecanismul de formare:
De obicei, ploaia inghetata este asociata cu modul de abordare al unui front de aer rece-cald atunci cand, la (sau sub) temperatura de inghet, este prins in nivelurile inferioare ale atmosferei ca fluxurile de caldura ascendente. Acest lucru se intampla, de exemplu, atunci cand un sistem de joasa presiune se muta de la valea fluviului Mississippi spre Muntii Appalachian si valea raului Saint Lawrence din America de Nord, in sezonul rece, si nu exista un sistem puternic de inalta presiune spre Est. Aerul cald din Golful Mexic este de multe ori combustibil pentru precipitatii de congelare.
Ploaie inghetata se dezvolta sub forma de zapada iar in momentul in care intalneste un strat de aer cald, de obicei in jurul nivelului de 800 mbar, zapada se topeste complet si devine ploaie. In timp ce ploaia continua sa cada, ea trece printr-un strat subtire de aer rece, chiar deasupra suprafata si se raceste la o temperatura sub punctul de inghet (0?C). Cu toate acestea, picaturile in sine nu se congeleaza, un fenomen numit racier maxima (sau "picaturi racite maxim"). Atunci cand temperature solului atinge 0? C sau orice altceva la o temperature sub 0? C (linii electrice, ramurile copacilor, aeronave), sunt atinse de picaturile racite maxim, ele congeleaza instantaneu, formand o pelicula subtire de gheata, prin urmare, ploaie inghetata.
fig.1. Diagrama comparative temperatura- inaltime, pentru formarea diferitelor tipuri de precipitatii.
3.Observatii
Observatiile de suprafata de catre oameni sau statii automate sunt doar confirmarea directa a ploii inghete. Niciodata nu se poate vedea direct ploaia inghetata, ploaia sau zapada pe radare meteorologice, Doppler sau conventionale. Cu toate acestea, este posibil sa se estimeze zone acoperite de ploaie ighetata, cu radare in mod indirect.
Intensitatea ecourilor radar (reflexia) este proportionala cu forma (apa sau gheata) din precipitatii si diametrul acestora. De fapt, ploaie are putere reflectorizanta mult mai puternica decat zapada, dar diametrul ei este mult mai mic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ploaia Inghetata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!