Operatia de brosare

Extras din referat Cum descarc?

Brosele sunt scule aschietoare de productivitate ridicata, fiind folosite la prelucrarea alezajelor circulare, alezajelor canelate, poligonale, a diverselor canale interioare, precum si la prelucrarea suprafefelor exterioare plane simple sau profilate oarecare. Sunt scule de complexitate ridicata din care motiv se utilizeaza numai la fabricatia de serie sau la operatii care se repeta. Brosele pot fi asimilate cu o serie de cutite de rabotare sau mortezare, fixate pe corpuri de forma prismatica (fig. 6. 1) sau de forma circulara (fig. 6. 2), care realizeaza indepartarea adaosului de prelucrare prin atacul succesiv al taisurilor, in cursul unei singure miscari relative a sculei fata de semifabricat, ca urmare a cresterii dimensionale a fiecarui dinte care urmeaza sa aschieze, cu cota a. Rezulta deci ca brosele sint scule multi-cutite cu aschiere continua.
Brosele se construiesc pentru prelucrarea unei anumite suprafete (plane, rotunde, profilate etc.), de o anumita dimensiune si pentru o anumita lungime de aschiere, luand in considerare totodata si felul materialului de prelucrat. Asadar, forma brosei, dimensiunile, pasul dintilor aschietori si de calibrare sunt determinate de parametri dimensionali si de forma ai piesei supuse pre lucrarii si ai materialului de aschiat.
Exista deci o legatura dimensionala strinsa intre scula si piesa, prin care se exclude contributia calificarii muncitorului. Forma, dimensiunile si netezirea suprafetelor prelucrate rezulta nemijlocit in urma trecerii ultimului dinte al brosei, care realizeaza forma si dimensiunea prescrisa a suprafetei, cat si finisarea ei completa.
Adausul de prelucrare pentru brosare se determina pentru fiecare tip de profil interior sau exterior, in parte in functie de: -dimensiunile semifabricatului obtinut la operatia de prelucrare anterioara brosarii, cand acestea sunt deja realizate; Brosarea alezajelor canelate, cu caneluri cu flancuri drepte (fig. /6. 12), cu caneluri in evolventa (fig. 6. 13) Fig. 6. 12 Fig. 6. 13 Se pot alezaje poligonale (fig. 6. 16) sau profilate oarecare (fig. 6. 17) Fig. 6. 16 Fig. 6. 17 Pentru diametre mai mari ale broselor si materiale dificile, aschierea aceleiasi suprainaltari pe dinte, se poate efectua de grupe mai mari de dinti (pina la patru), avand forma ca in figura 6. 50, a sau b Fig. 6. 50 din solutii se efectueaza de regula in functie de posibilitatile de care se dispune la executia broselor.
Suprafete prelucrate prin brosare: 1. Prelucrarea suprafetelor plane Brosa executa miscarea principala de aschiere care este o miscare de translatie in lungul suprafetei de prelucrat. In timpul deplasarii, dintii brosei desprind de pe suprafata de prelucrat aschii subtiri de metal, colectate intr-un canal special prevazut intre doi dinti. Fiecare dinte al brosei lucreaza ca un cutit de rabotat, insa stratul de metal se indeparteaza printr-o singura cursa de lucru, brosa avand un numar mare de dinti care lucreaza unul dupa ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatia de brosare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Bejan Eugenia, Rusu Vasile, Scule pentru masini unelte, Atelierul de Multiplicare al Institutului Politehnic Cluj-Napoca, 1989;
2.Gh. Secara, Proiectarea Sculelor Aschietoare, Ed. Didactica si Pedagogica Bucuresti,1979;
3.http://www.didactic.ro/index.php?cid=disciplina&did=13&what=planuri&pid=28838&type=0


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!