Operația de broșare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Brosele sunt scule aschietoare de productivitate ridicata, fiind folosite la prelucrarea alezajelor circulare, alezajelor canelate, poligonale, a diverselor canale interioare, precum si la prelucrarea suprafefelor exterioare plane simple sau profilate oarecare. Sunt scule de complexitate ridicata din care motiv se utilizeaza numai la fabricatia de serie sau la operatii care se repeta. Brosele pot fi asimilate cu o serie de cutite de rabotare sau mortezare, fixate pe corpuri de forma prismatica (fig. 6. 1) sau de forma circulara (fig. 6. 2), care realizeaza indepartarea adaosului de prelucrare prin atacul succesiv al taisurilor, in cursul unei singure miscari relative a sculei fata de semifabricat, ca urmare a cresterii dimensionale a fiecarui dinte care urmeaza sa aschieze, cu cota a. Rezulta deci ca brosele sint scule multi-cutite cu aschiere continua.

Brosele se construiesc pentru prelucrarea unei anumite suprafete (plane, rotunde, profilate etc.), de o anumita dimensiune si pentru o anumita lungime de aschiere, luand in considerare totodata si felul materialului de prelucrat. Asadar, forma brosei, dimensiunile, pasul dintilor aschietori si de calibrare sunt determinate de parametri dimensionali si de forma ai piesei supuse pre lucrarii si ai materialului de aschiat.

Exista deci o legatura dimensionala strinsa intre scula si piesa, prin care se exclude contributia calificarii muncitorului. Forma, dimensiunile si netezirea suprafetelor prelucrate rezulta nemijlocit in urma trecerii ultimului dinte al brosei, care realizeaza forma si dimensiunea prescrisa a suprafetei, cat si finisarea ei completa.

Adausul de prelucrare pentru brosare se determina pentru fiecare tip de profil interior sau exterior, in parte in functie de: -dimensiunile semifabricatului obtinut la operatia de prelucrare anterioara brosarii, cand acestea sunt deja realizate; Brosarea alezajelor canelate, cu caneluri cu flancuri drepte (fig. /6. 12), cu caneluri in evolventa (fig. 6. 13) Fig. 6. 12 Fig. 6. 13 Se pot alezaje poligonale (fig. 6. 16) sau profilate oarecare (fig. 6. 17) Fig. 6. 16 Fig. 6. 17 Pentru diametre mai mari ale broselor si materiale dificile, aschierea aceleiasi suprainaltari pe dinte, se poate efectua de grupe mai mari de dinti (pina la patru), avand forma ca in figura 6. 50, a sau b Fig. 6. 50 din solutii se efectueaza de regula in functie de posibilitatile de care se dispune la executia broselor.

Suprafete prelucrate prin brosare: 1. Prelucrarea suprafetelor plane Brosa executa miscarea principala de aschiere care este o miscare de translatie in lungul suprafetei de prelucrat. In timpul deplasarii, dintii brosei desprind de pe suprafata de prelucrat aschii subtiri de metal, colectate intr-un canal special prevazut intre doi dinti. Fiecare dinte al brosei lucreaza ca un cutit de rabotat, insa stratul de metal se indeparteaza printr-o singura cursa de lucru, brosa avand un numar mare de dinti care lucreaza unul dupa ...

Bibliografie:

1.Bejan Eugenia, Rusu Vasile, Scule pentru masini unelte, Atelierul de Multiplicare al Institutului Politehnic Cluj-Napoca, 1989;

2.Gh. Secara, Proiectarea Sculelor Aschietoare, Ed. Didactica si Pedagogica Bucuresti,1979;

3.http://www.didactic.ro/index.php?cid=disciplina&did=13&what=planuri&pid=28838&type=0

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatia de brosare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 048 cuvinte
Nr caractere:
10 665 caractere
Marime:
2.92MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
brose, brosare
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
An de studiu:
IV
Sus!