Nanocompozite Electrice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Metode de obtinere 2
3. Nanocompozite energetice ideale 6
4. Studii facute asupra nanocompozitelor 6
5. Factorii de risc ai nanocompozitelor energetice si metode de a reduce riscul 12
6. Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere 
Materialele energetice sunt materiale care stocheaza energie chimica intr-un volum fix si care elibereaza o cantitate mare de energie, in urma unui stimul mecanic sau termic. Explozibilii, materialele propulsante si pirotehnice sunt exemple de astfel de materiale [1]. Acest tip de materiale sunt printre cele mai greu de manipulat pentru ca sunt foarte sensibile la lovire, frecare, etc. Nanocompozitele energetice sunt alcatuite dintr-un oxidant in amestec cu componenti combustibili. Pentru eliberarea unor cantitati mari de energie componentii trebuie sa fie "impachetati bine" adica intr-un contact fizic bun Un alt tip de materiale energetice sunt cele in care oxidantul si combustibilul formeaza o singura molecula, la fel ca TNT-ul. Intr-o forma modificata ele devin mai stabile si mai putin sensibile la lovire, frecare, etc[2].
Pentru ca o reactie sa fie mai complexa, materialele energetice avansate sunt utilizate la dimensiuni nanometrice si au o impachetare foarte puternica [2]. In ultimii ani cercetatorii au au descoperit ca materialele energetice care sunt produse la scara nanometrica, au promis imbunatatiri de performanta in eliberarea de energie, inclusiv a proprietatiilor mecanice [3]. Acestea se numesc nanocompozite electrice si sunt o clasa de substante,care contin un component oxidant si unul combustibil si cel putin unul dintre ei se regasesc la scara nanometrica. Un exemplu de astfel de nanocompozit ar fi o matrice anorganica, cu rol de oxidant si un material combustibil care este inglobat in reateaua formata de matrice [4]. In unele cazuri este necesara o marire a rezistentei acestor nanocompozite, iar in acest scop se pot aditiona unele materiale cu acest scop, cum ar fi nanotuburile de carbon (CNT), care mentin nanostructurile materialelor energetice [5].
2.Metode de obtinere
Cateva metode de obtinere ale nanocompozitelor energetice sunt: amestecarea fizica a nanopulberilor de combustibil si oxidant, metoda sol-gel, tehnica filmelor subtiri, amestecarea cu ultrasunete [2, 3, 4].
2a. Amestecarea nanopulberilor: 
Prezinta anumite limitari din cauza unei distributii neomogene intre oxidant si combustibil si o compatibilitate mica cu un microsistem [3]; exista domenii cu continut fie numai de oxidant fie numai de combustibil, ceea ce limiteaza transportul de masa, in consecinta scade eficienta arderii [4].De asemenea prepararea unor nanocompozite, cum ar fi termitii, prin amestecarea pulberilor este extrem de periculoasa, deoarece este greu de controlat. 
Ce sunt termitii- 
Termitii sunt materiale care sunt alcatuite din oxizii metalici (Fe2O3, Cr2O3, NiO, etc) in ametec cu metale oxifilice precum Al, Mg sau Zr dau reactia termitului, reprezentata schematic in ecuatia 1
M(1)O (s) + M(2) (s) -> M(1) (s) + M(2)O (s) ecuatia 1)
In reactia termitului, oxidul metalic [ M(1)O (s)] si metalul oxifilic [M(2) (s)], dau o reactie de oxido-reducere in faza solida, care este rapida si foarte exoterma [4].
In tabelul 1 sunt redate cateva temperaturi adiabatice (K) si densitatea de energie a unor termiti
Tabelul 1. 
Amestecul termit Tad (K) Densitatea de 
energie (kJ/cm2)
Fe2O3 + 2Al 3135 16.5
MnO2 + 4Al 2918 19.5
3NiO + 2Al 3187 17.9
MoO3 + 2Al 3252 17.9
3V2O3 + 10Al 3273 14.2
Cr2O3 + 2Al 2327 10.9
3SnO2 + 4Al 2876 15.4
Fe2O3 + 3Mg 3135 15
MnO2 + 2Mg 3271 16.6
Se observa ca pentru unele reactii temperatura depaseste 3000K. Oxizii metalici corespunzatori isi procura singuri oxigenul, iar odata initiata reactia este dificil de oprit.
2b. Metoda sol-gel: 
In nanocompozitele obtinute prin sol-gel, combustibilul de dimensiuni nanometrice constituie suportul matricei iar oxidantul este matricea [2], dupa cum se observa in


Fisiere in arhiva (1):

  • Nanocompozite Electrice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!