Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2764
Mărime: 137.50KB (arhivat)
Publicat de: Noemi-Timea Chelaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marmandiu Alexandra

Extras din referat

Lucrarea de faţă doreşte să facă o prezentare a unei metode simple de reducere a fumului şi noxelor, care apar la sudarea pieselor şi construcţiilor metalice.

Datorită faptului că efectul noxelor care apar la sudare, se observă în timp, iar de multe ori acesta nu este luat în considerare de factorii responsabili, se face şi o scurtă descriere a acestuia.

Se prezintă de asemenea tipurile şi cantităţile admise de noxe care sau determinat şi care ar trebui măsurate periodic.

Totodată se prezintă un model de amenajare a unui atelier de sudare modern, cu investiţii minime, care să creeze un ambient atractiv al locului de muncă, conform cerinţelor actuale st politicilor europene de mediu.

1. Introducere

Se cunoaşte bine faptul că la ora actuală problemele de mediu sunt o prioritate în cadrul oricărei firme care desfăşoară o activitate productivă.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât legislaţia europeană o cere insistent şi există o activitate puternică de păstrare şi îmbunătăţire a mediului.

Majoritatea firmelor care doresc să supravieţuiască şi să se dezvolte, au stabilit programe care includ şi politicile de mediu, cerute de Uniunea Europeană şi în care sunt cuprinşi specialişti din diferite domenii de producţie. Din păcate problemele care apar la sudare sunt tratate tangenţial şi sporadic, fără un studiu temeinic al noxelor ce se degajă în timpul sudării.

Multe firme însă nu au puterea financiară, sau nu vor să investească pentru introducerea sistemelor de ventilaţie şi de filtrare a noxelor care se degajă în timpul proceselor de fabricaţie.

Un rol important la poluarea mediului îl au şi noxele care apar la sudare.

Pe lângă efectele nocive asupra mediului înconjurător, datorat procedeelor de sudare care se aplică la execuţia diferitelor produse în afara incintelor de producţie (de exemplu: construcţia de nave, de poduri sudate şi rezervoare de stocare a petrolului etc.), noxele la sudare afectează şi sănătatea sudorului, în lipsa unei ventilaţii corespunzătoare a zonei de lucru.

De multe ori, au fost situaţii în care o serie de noxe nocive, nu au putut fi determinate din cauza lipsei unor metode capabile să le depisteze.

De multe ori metodele de evacuare a noxelor la sudare sunt destul de uşor de realizat, dar necesită şi investiţii în aparatură de control.

Se cunoaşte faptul că noxele se clasifică în trei categorii [ 3 ]: solide, gazoase şi radiative.

Efectul acestora asupra oamenilor care lucrează direct sau în apropierea zonei de sudare se cunosc doar parţial, drept pentru care s-au şi introdus o serie de măsuri de protecţie a sudorului la locul de muncă.

Astfel echipamentul de protecţie s-a dezvoltat, îmbunătăţit şi perfecţionat continuu prin utilizarea de materiale protectoare de calitate superioară şi performantă.

Cu toate acestea sunt destule locuri de muncă, unde se observă lipsa unei ventilaţii corespunzătoare şi în care se întâlnesc o serie de particule de praf pline de noxe rezultate în urma procesului de sudare.

Se ştie că fumul este format din particule solide micronice şi submicronice, ce conţin o serie de oxizi metalici [ 1 ].

De exemplu la sudarea cu arc electric, în intervalul de temperatură de 2200 - 2300 °C, are loc o evaporare a diferitelor elemente care se găsesc în compoziţia materialului de bază.

Preview document

Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 1
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 2
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 3
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 4
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 5
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 6
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 7
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 8
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 9
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 10
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 11
Metodă de Reducere a Noxelor ce se Degajă la Sudarea cu Arc Electric - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Metoda de Reducere a Noxelor ce se Degaja la Sudarea cu Arc Electric.doc

Alții au mai descărcat și

Înregistrarea Mărcilor

1. Rolul si funcţiile mărcilor Apariţia mărcilor a avut loc în timpuri străvechi, în momente greu de precizat. Din dorinţa de a-şi proteja...

Tratamente Termice

1. Carburarea Metoda de carburare descrisă se poate aplica pe instalaţii de tratament termic în strat fluidizat încălzită cu gaz, unde faza de...

Materiale Magnetice Moi

Corespunzator destinatiei lor,la elaborarea materialelor magnetic moi se urmareste sa se obtina: - inductie remanenta mica; - permeabilitate...

Tehnologii avansate - obținerea polimerilor

Introducere. Generalitati Multe articole fabricate mai demult din lemn, metal sau alte materiale se fac astazi din material plastic. Toate...

Materiale

1.1. Generalitati In tehnica, obtinerea de produse impune neaparat si utilizarea categoriei de "material", ca parte componenta a "bazei materiale"...

Aurul și Argintul

Se crede ca aurul a fost descoperit inaitea cuprului . Cules sub forma unor bucati stralucitoare din nisipurile raurilor si depunerile aluvionare ,...

Tehnologia Materialelor

PRINCIPIUL OBT PIESEI PRIN TURNARE:obt unei piese prin turnare consta in umplerea unei cavitati cu topitura mat sau aliajului.pt piesa 1 se fol un...

Proprietățile fizico-mecanice și de exploatare ale fontei cu grafit nodular

Prin determinarea proprietăţilor mecanice în condiţii de exploatare s-a constatat că proprietăţile mecanice ale fontei cu grafit nodular sînt pe...

Ai nevoie de altceva?