Metale și aliaje prețioase - Argintul

Cuprins referat Cum descarc?

Generalitati Pag 3-4
Istoria Argintului Pag 4-5
Obtinere .Pag 5
Proprietati fizice si chimie ..Pag 5-6
Argintul si aliajele sale ...Pag 6-11
Intrebuintari ...Pag 12-14
Metale si aliaje nobile .Pag 14-21


Extras din referat Cum descarc?

1.Generalitati
Metale nobile : argint, aur, platina, paladiu, rhodiu, iridium,osmiu si ruteniu se deosebesc de metalele obisnuite prin proprietatile lor fizice si chimice deosebite, prin valoarea lor mare si prin utilizarile lor in domenii speciale. Datorita proprietatilor anticorosive ridicate in diferite medii agresive si a aspectului lor decorativ aceste metale si aliajele lor sunt de neinlocuit in unele domenii ca : bijuterii, medalii, insemne, contacte electrice, conductor electrici, catalizatori, electrozi, aparatura medicinal, termocupluri, scale si etaloane ale aparatelor de masura.
Argintul este elementul chimic cu numarul atomic 47. Este un metal pretios, care a folosit in cursul istoriei la baterea monedelor si pentru crearea de bijuterii. In prezent, argintul are si o gama larga de intrebuintari industriale.
Nume: Argint
Simbol: Ag
Numar atomic: 47
Masa atomica:107.8682 uam
Punctul de topire:961.93 ?C (1235.08 K, 1763.474 ?F) 
Punctul de fierbere:2212.0 ?C (2485.15 K, 4013.6 ?F)
Numarul de protoni/electroni: 47
Numarul de neutroni: 61
Clasificare: metal de tranzitie
Structura cristalina: cubica
Densitatea la 293 K: 10.5 g/cm3 
Culoare: argintie
1.2.Structura atomica:
Numarul de straturi: 5
Primul strat: 2
Al doilea strat: 8
Al treilea strat: 18
Al patrulea strat: 18
Al cincilea strat: 1
2. Istoria argintului
- Primele mine de argint au aparut mai inainte de perioada 3000 i.Hr. Argintul a fost un metal cunoscut de toate civilizatiile antice, insa spre deosebire de aur, este foarte rar gasit in stare naturala, lucru care explica faptul ca daca ar fi mai abundent, tot nu ar putea fi folosit decat mai tarziu. Cu toate acestea, cand a aparut prima oara in Egipt, a fost mult mai valoros decat aurul.
-Dezvoltarea Atenei si a civilizatiei sale remarcabile a fost posibila datorita exploatarii minelor locale de argint de catre localnici in zona Laurium, unde au operat din perioada 600-300 i.Hr, producand in jur de 30 de tone de metal pe an.
-"Istoria argintului este strans legata de cea a aurului. Prin faptul ca si el se gaseste uneori in natura sub forma nativa, cu stralucirea lui deosebita este cunoscut din cele mai vechi timpuri ale antichitatii si folosit la confectionarea podoabelor si apoi la fabricarea monedelor" . Asa incepe orice istorie a unui metal, dupa care se enumera proprietatile chimice, reactiile si atat. Ceea ce nu se prea stie de argint, sau se stie foarte putin este ca argintul prezinta un grad foarte inalt de ecranare a undelor electromagnetice.
-Argintul are proprietatea de a ecrana aceste unde, fara sa fim nevoiti sa tinem un scut de argint dupa noi. De asemenea argintul este antimicrobian, este unul dintre metalele ce prezinta o conductibilitate termica ridicata, neutralizeaza mirosurile.
-Argintul face parte din grupa metalelor nobile, datorita faptului ca nu se oxideaza in aer si ca rezista cu succes la actiunea majoritatii substantelor chimice. Destinul acestui metal s-a impletit de multe ori cu cel al aurului, adesea fiind insa plasat pe locul secund. De fapt in mai toate zacamintele aurifere, ceea ce numim aur este in realitate un aliaj natural de aur si argint numit electrum.
-Argintul cristalizeaza in sistemul cubic, avand dintre toate elementele chimice, cea mai mare conductibilitate electrica si calorica. Este mai maleabil decat cuprul si mai dur decat aurul. Prezinta un luciu metalic si are culoarea alba-argintie cu stralucire vie caracteristica. Argintul este substituit in proportii variabile cu aur, uneori cu mercur si mai rar cu arsen, stibiu, bismut, platina si cupru sub forma de amalgan. Argintul nu se combina direct cu oxigenul, dar dizolva in stare topita cantitati foarte mari de oxigen pe care il elimina la solidificare, cu atata violenta incat arunca stropi metalici. Este motivul pentru care argintul curat nu se poate turna in forme. In prezent, cele mai mari productii de argint se obtin din Australia, America de Sud, America de Nord, Europa, si Africa. In preistorie argintul era cunoscut de unele populatii si folosit in cantitati mari pentru prelucrarea bijuteriilor, dar si ca mijloc de schimb. Productia de argint in timpul antichitatii a cunoscut o dezvoltare deosebita in Persia si in statele din jurul Marii Mediterane.
-Argintul fiind cunoscut de timpuriu, a avut in timp o multitudine de intrebuintari, ce apareau pe masura cunoasterii propietatilor sale. Pentru confectionare bijuteriilor se folosesc aliaje de argint si cupru cu diferite titluri, care in unele tari sunt legalizate si se exprima in miimi(aEUR?). De exemplu, in Franta, titlul I de argint are 950aEUR?, iar titlul II are 800aEUR? .Titlul aliajului pentru vesela coboara uneori pana la 750 aEUR? si chiar mai putin; de mentionat ca si in acest caz aliajul ramane alb-argintiu, daca nu depaseste 50 % cupru.
-Argintul se preteaza la toate genurile de bijuterii, ce se disting dupa moda si tehnica de lucru, unele sunt policrome cu un efect stralucitor si cu forme armonioase. Procedeele de fabricare sunt aceleasi ca si la bijuterile din aur. Pe baza cercetarilor arheologice se poate afirma ca folosirea argintului pentru bijuterii are o vechime multimilenara si ca, de-a lungul mileniilor, mestesugul confectionarii din argint a bijuteriilor s-a perfectionat, ajungand la realizari de o valoare artistica deosebita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metale si aliaje pretioase - Argintul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!