Materii Prime, Combustibili si Fondanti Utilizate in Procesul de Elaborare a Fontei

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Minereuri
1.1. Generalitati
Toate metalele cunoscute se gasesc in scoarta pamantului sub forma de combinatii chimice ca oxizi, sulfuri, carbonati, silicati, etc., si mai rar in stare libera cum este cazul aurului, argintului, cuprului.
Aceste combinatii chimice ale metalelor se gasesc dispersate in scoarta terestra sau sunt concentrate in anumite zone formand zacaminte metalifere.
Combinatiile chimice naturale se numesc minerale, ele putandu-se gasi in scoarta terestra libere sau asociate si poarta denumirea de roci. Orice roca din care se poate extrage economic cu mijloacele tehnice existente intr-o etapa data o substanta utila se numeste minereu.
Denumirea minereului este data de metalul care se extrage din el ( minereu de fier, minereu de mangan, etc.). Pe langa partea utila ( metalul sub forma de mineral util), minereurile mai contin si parte sterila(minerale sterile) care poarta numele de steril sau ganga. Partea sterila din minereu este formata in general din oxizi cu caracter bazic ( CaO, MgO) si oxizi cu caracter acid ( , ). In functie de raportul cantitativ dintre oxizii bazici si oxizii acizi( B= oxizi bazici/ oxizi acizi), minereurile se pot imparti in minereuri cu steril bazic( B>1), cu steril autofondant (B=1) si cu steril acid (B<1). Din punct de vedere al cantitatii de parte utila din minereu, acestea pot fi minereuri bogate si minereuri sarace.
Ramura industriei care se ocupa cu extragerea metalelor din minereuri se numeste metalurgie, iar cu extragerea fierului din minereuri, metalurgia fierului sau siderurgia.
Elementul principal care intra in compozitia fontei este fierul, care din punct de vedere chimic este un metal avand masa atomica 55,847, numarul atomic 26, prezentand patru stari alotropice( cu sistemul de cristalizare cubic cu volum centrat si cu sistemul de cristalizare cubic cu fete centrate).
Fierul este foarte raspandit in scoarta terestra(4,70%) ocupand locul al IV-lea ca element dupa Oxigen, Siliciu si Aluminiu. Datorita cantitatii mari pe care o are fata de Oxigen, ne se gaseste in stare libera in natura decat in mod intamplator( fier meteoric). Fierul formeaza cu Oxigenul combinatii de forma ( hematita), ( magnetita), (limonita). De asemenea se mai intalneste sub forma de carbonati, (siderita), silicati si , sulfuri ( pirita, pirotina). Se mai poate gasi asociat cu alte metale, mangan, nichel, crom, vanadiu, titan, formand minereurile complexe.
In industria siderurgica pe langa minereurile de fier, in mod frecvent, se utilizeaza si minereuri de mangan, manganul intrand in toate cazurile in compozitia fontei. In zacaminte, manganul se gaseste sub forma de combinatii asemanatoare cu cele ale fierului: oxizi( ), carbonati( ), silicati, etc. 
Continutul de substanta utila a zacamintelor de fier si de mangan este diferit, datorita conditiilor de formare si structura mineralogica. Rentabilitatea prelucrarii unui minereu depinde de o serie de factori: continutul in substanta utila, procedeele tehnologice ce se aplica, starea fizica a zacamantului, distanta pana la locul de prelucrare, etc.
1.2. Minereurile de Fier
Desi fierul ocupa locul II intre metalele ce se gasesc in scoarta terestra, zacamintele de fier ce pot fi exploatate si prelucrate in mod economic sunt limitate. In privinta acestor zacaminte, datele existente se caracterizeaza printr-o oarecare lipsa de stabilitate explicabila prin prospectiuni insuficiente pe o suprafata importanta a globului. Dupa ultimele evaluari, rezervele mondiale de minereu de fier sunt aproximativ 460 miliarde de tone, din care peste 270 miliarde sigure. Raspandirea acestei bogatii naturale pe tari si continente este extrem de inegala. Dintre marile tari producatoare de fonta si otel, numai trei dintre ele dispun de o baza de minereuri de fier suficienta si care satisface din punct de vedere calitativ necesitatile. Celelalte tari cu industria siderurgica dezvoltata, partial chiar si USA, recurg la minereu din import. Din situatia rezervelor mondiale de minereu de fier se constata ca aproape 90% din acestea sunt detinute de urmatoarele tari: USA, Brazilia, Canada, India, Venezuela, Australia, Franta, Zair.
Productia mondiala de fonta este strans legata de exploatarea minereurilor de fier si de continutul de fier al acestora. Structura productiei mondiale de minereu de fier este prezentata in figura 1.1; in prezent pe plan mondial se exploateaza peste 1 miliard de tone de minereu de marfa anual.
Caracteristicile dupa care se apreciaza posibilitatea folosirii si rentabilitatea unui minereu in procesul de producere a fontei in furnal sunt urmatoarele:
a) continutul de substanta utila;
b) structura mineralogica si reductibilitatea;
c) continutul de steril si de elemente daunatoare;
d) starea fizica.
a) Continutul de substanta utila ( Fe)
Limita inferioara a continutului de fier, de la care un minereu se poate utiliza pentru topirea si reducerea in furnal, este greu de precizat fiind conditionata de mai muti factori tehnici si economici. In prezent pe plan mondial nu se practica exploatarea zacamintelor al caror continut de fier este sub 30%, iar furnalele se incarca in general cu minereuri al caror continut de fier depaseste 40%.
In ultimele doua decenii pe plan mondial s-a trecut la aplicarea pe scara din ce in ce mai larga a procedeelor de imbogatire a minereurilor. Sunt frecvente cazurile cand minereurile cu peste 50% Fe sunt supuse imbogatirii. S-a stabilit experimental ca o crestere a productivitatii furnalului cu 1,5-2,5% si o reducere a consumului specific de cocs in aceeasi masura. Prin imbogatire, din minereuri se separa partial sterilul si se inlatura o parte din substantele nocive. Din calculele economice rezulta ca inlaturarea sterilului din minereu prin operatia de imbogatire se face de trei ori mai ieftin decat in furnal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Materii Prime, Combustibili si Fondanti Utilizate in Procesul de Elaborare a Fontei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!