Interacțiunea metal-formă

Extras din referat Cum descarc?

Analiza proceselor fizico-chimice complexe la contactul metal-forma poate fi realizata cu succes numai in conditiile separarii si studierii participarii componentilor la diferitele lor interactiuni in zonele piesei turnate si formei, cu luarea in considerare a structurii acestora. Se acorda o importanta deosebita acestor aspecte deoarece majoritatea defectelor care apar in piesele turnate au la baza procese si interactiuni ce se desfasoara la suprafata de separatie metal-forma si ca preintampinarea formarii acestora se poate face mai ales prin dirijarea selectiva a intensitatii acestor procese.
Toate procesele fizico-chimice complexe care se desfasoara la suprafata de separatie metal-forma prezinta interes in primul rand prin aceea ca analiza descriptiva a modului de desfasurare a cestora ofera posibilitatea adoptarii celor mai favorabile masuri, care sa conduca la preintampinarea aparitiei diferitelor defecte pe suprafetele pieselor turnate.
1. CONSIDERATII GENERALE ASUPRA ADERENTELOR
1.1. Tendinta de formare a aderentelor
Aderenta este o crusta din amestec de formare care ramane pe suprafata piesei brut turnate pentru indepartarea careia se consuma manopera suplimentara la curatirea piesei sau care poate determina chiar rebutarea piesei turnate.
Dupa natura lor, se disting trei tipuri de aderente:
- aderente termice care se produc ca urmare a topirii amestecului de formare la contactul cu metalul lichid. La racirea piesei, amestecul de formare topit sau vitrificat face corp comun cu piesa. Aceste aderente se produc destul de rar si numai in partile profunde ale pieselor unde incalzirea amestecului de formare de la piesa este mai puternica;
- aderente chimice care se produc in urma reactiei chimice dintre oxizii bazici ai aliajului care se toarna (FeO, MnO, etc.) si SiO2 din amestecul de formare cuartos si care are un caracter acid;
- aderente mecanice care se produc in urma patrunderii aliajului lichid in porii formei.
Aderentele termice se formeaza, in special, in cazul utilizarii formelor si a miezurilor obtinute din amestecuri liate silicat de sodiu. Sub actiunea temperaturii metalului turnat in forma are loc topirea silicatului de sodiu si patrunderea acestuia pe adancimea amestecului de formare. La racirea ce urmeaza, silicatul topit se cementeaza intr-un conglomerat puternic care este foarte aderent la suprafata piesei turnate. La folosirea amestecurilor de formare liate cu silicat de sodiu, aderentele termice se formeaza de obicei dupa aderentele chimice. La turnarea pieselor din otel, aderentele termice au o grosime mai mare datorita temperaturii mai ridicate de incalzire la turnare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interactiunea Metal-Forma.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!